13 Μαρτίου 2015

Ο νομισματικός πόλεμος και οι επιπτώσεις

Το δολάριο έφτασε ακόμα πιο κοντά στην απόλυτη ισοτιμία με το ευρώ την Τετάρτη, αυξάνοντας έτσι τα διλήμματα για την Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ, η οποία εν τω μεταξύ ετοιμάζεται για την πρώτη αύξηση επιτοκίων εδώ και περίπου μια δεκαετία. Το ευρώ έχει φτάσει κάτω από το 1,06 δολ., αφότου ο Μάριο Ντράγκι
υποστήριξε πως ένα φθηνό νόμισμα θα βοηθήσει στην αναστροφή της οικονομικής επιβράδυνσης
στην Ευρωζώνη, προσθέτοντας μάλιστα ότι οι εξελίξεις στην περιοχή βαίνουν προς τη σωστή κατεύθυνση.
Αυτές οι κινήσεις έρχονται την ίδια στιγμή που η Fed προετοιμάζεται για μια ιδιαίτερα σημαντική συνεδρίαση την επόμενη εβδομάδα, η οποία αναμένεται να προλειάνει το έδαφος για αύξηση των επιτοκίων περίπου τον Ιούνιο - με ταυτόχρονη πάντως δέσμευση ότι θα είναι υπομονετική πριν προβεί σε κάτι τέτοιο.
Το δολάριο ανεβαίνει, ανάμεσα στα άλλα, και λόγω της προοπτικής για υψηλότερο επιτόκιο και μεγαλύτερη ανάπτυξη. Αυτό όμως πιέζει σημαντικά τα κέρδη των εξαγωγέων κι εκείνων των αμερικανικών εταιρειών που έχουν περισσότερες δραστηριότητες στο εξωτερικό. Θα μπορούσε επίσης να ρίξει τον πληθωρισμό, καθώς το κόστος των εισαγωγών μειώνεται.
Η αμερικανική ηγεσία αναγνωρίζει ότι η αξία του δολαρίου έχει προκαλέσει ανησυχίες στις μεγάλες επιχειρήσεις. Ο James Bullard, πρόεδρος της ομοσπονδιακής τράπεζας του St. Louis, δήλωσε στους Financial Times τη Δευτέρα ότι μπορεί να καταλάβει τη σύγχυση που έχει δημιουργηθεί, ωστόσο οι μεγάλες εταιρείες μπορούν να προστατευθούν από την έκθεσή τους σε νομισματικούς κινδύνους. Το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης του δολαρίου μπορεί άλλωστε να έχει ήδη συμβεί, πρόσθεσε.
«Προσπαθούμε να εφαρμόσουμε την καλύτερη δυνατή νομισματική πολιτική για τις ΗΠΑ», δήλωσε, επισημαίνοντας ότι μία άνοδος των επιτοκίων της Fed έχει ήδη καθυστερήσει. «Θα αφήσουμε την ισοτιμία να πάει εκεί που πρέπει, ώστε να ισορροπήσουμε τις διεθνείς αγορές» πρόσθεσε.
Ο Gary Cohn, πρόεδρος και C.o.O. της Goldman Sachs δήλωσε ότι οι εξελίξεις στις συναλλαγματικές ισοτιμίες που έρχονται απ' το εξωτερικό φέρνουν τη Fed σε πολύ δύσκολη θέση. «Η Fed θα βρίσκεται συνεχώς μπροστά σε αυτό το δύσκολο δίλημμα όταν θα πρόκειται να αυξήσει τα επιτόκια -και καταλαβαίνω απόλυτα γιατί θέλουν να αυξήσουν τα επιτόκια- αλλά θα περιορίζεται από τις συνθήκες και θα ανησυχεί για την ισχύ του δολαρίου, καθώς οι άλλες χώρες στον κόσμο πρόκειται να συνεχίσουν τις υποτιμήσεις», είπε στο Bloomberg Business.
Ο Chris Williamson, οικονομικός σύμβουλος της Markit, που προέβλεψε τον Δεκέμβριο ότι το ευρώ φέτος θα φτάσει σε ισοτιμία 1:1 με το δολάριο, είπε: «Το ότι η Fed φαινόταν πως θα αυξήσει τα επιτόκια το 2015 δεν μπορούσε παρά να έχει αντίκτυπο στις ισοτιμίες. Η ξεκάθαρη απόκλιση μεταξύ της Fed και της ΕΚΤ θα είναι το βασικό παιχνίδι στην αγορά για το 2015».
H υποτίμηση του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος, ταυτόχρονα με τις χαμηλές τιμές πετρελαίου και το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, έχει οδηγήσει τους οικονομολόγους της ΕΚΤ να επικαιροποιήσουν τις προβλέψεις τους, δήλωσε ο κ. Ντράγκι στη Φρανκφούρτη. Το ευρωπαϊκό κοινό νόμισμα έπεσε ακόμα 1% την Τετάρτη κινούμενο σε χαμηλό 12ετίας, δηλ. στο 1,0556 δολάριο. Οι απώλειες φτάνουν το 12% από την αρχή της χρονιάς.
Ο δείκτης του δολαρίου, που καταγράφει τις κινήσεις του νομίσματος έναντι των άλλων βασικών νομισμάτων, ανέβηκε περίπου 0,9%, φτάνοντας στην υψηλότερη τιμή της 12ετίας, στις 99,649 μονάδες.
Αναλυτές της Commerzbank ανέφεραν επίσης ότι, απουσία άλλων αντικειμενικών στοιχείων, η διαφορά μεταξύ ευρωπαϊκών και αμερικανικών αποδόσεων σε ομόλογα έχει συντελέσει στην καθοδική πορεία της ισοτιμίας των δύο νομισμάτων.
Τα δεκαετή ομόλογα της Γερμανίας έφτασαν στην ιστορικά χαμηλή απόδοση του 0,23%, δήλωσε η Esther Reichelt. Όσο οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων την ίδια στιγμή ανεβαίνουν, θα έχουμε πολλές ενδείξεις ότι η πτωτική τάση στην ισοτιμία ευρώ-δολαρίου θα συνεχιστεί.
Η Danske Bank, η οποία την τελευταία βδομάδα προέβλεψε ισοτιμία ευρώ-δολαρίου στο 1,05, αναθεώρησε τώρα προς το ακόμα χαμηλότερο 1,00 δολ. «Κατά την άποψή μας, η καυτή πατάτα είναι το αποτέλεσμα της ποσοτικής χαλάρωσης από μέρους της ΕΚΤ, η οποία, με ένα συνδυασμό ανόδου της ρευστότητας και αρνητικών αποδόσεων που ωθούν τους επενδυτές σε πιο ριψοκίνδυνες επενδύσεις, θα αποδυναμώσει περισσότερο ακόμα το ευρώ» είπαν εκπρόσωποι της τράπεζας.
H EKT αναμένει ανάπτυξη 1,5% αυτή τη χρονιά, πάνω από τις εκτιμήσεις του Δεκεμβρίου για 1%. Η Κεντρική Τράπεζα πιστεύει επίσης ότι η ασθενής ανάκαμψη θα αρχίσει επιτέλους να επεκτείνεται και να δυναμώνει στα προσεχή τρίμηνα.
«Αυτές οι αναθεωρήσεις προς τα πάνω οφείλονται κυρίως στην ευεργετική επίδραση των χαμηλότερων τιμών του πετρελαίου, στη μικρότερη ισοτιμία του ευρώ και στην επίδραση των πρόσφατων μέτρων νομισματικής πολιτικής», επισήμανε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι.
Η ΕΚΤ ξεκίνησε το πρωί το εμβληματικό της πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE), το οποίο προβλέπει ότι η Κεντρική Τράπεζα θα προβεί σε μηνιαίες αγορές έως και 60 δισ. ευρώ κρατικού χρέους των χωρών της νομισματικής ένωσης, τόσο από τίτλους του ιδιωτικού τομέα όσο και από θεσμικούς παράγοντες της Ευρωζώνης. Ο Benoit C?ure, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, επιβεβαίωσε ότι οι Κεντρικές Τράπεζες της Ευρωζώνης αγόρασαν 3,2 δισ. σε κρατικά ομόλογα τη Δευτέρα.
Αναλυτές για νομισματικά θέματα αναθεώρησαν γρήγορα τις προβλέψεις τους για την ισοτιμία 1:1 ευρώ-δολαρίου, αφού ο ρυθμός και η ταχύτητα της πτώσης ξεπέρασαν τις προσδοκίες τους. Τον Δεκέμβριο μόνο 1 στους 32 από όσους απάντησαν σε σχετική έρευνα των Financial Times είπε ότι το ευρώ θα έφτανε στην ίδια αξία με το δολάριο το 2015.
Αυτό όμως άλλαξε τις τελευταίες μέρες. Πολλοί οικονομολόγοι περιμένουν ότι το ευρώ θα συνεχίσει να πέφτει έναντι του δολαρίου, καθώς η ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας σταθεροποιείται και η Fed ετοιμάζεται να αυξήσει τα επιτόκια για πρώτη φορά μετά από σχεδόν μία δεκαετία.