11 Μαρτίου 2015

Τέλος η τρόικα. Εγινε κουαρτέτο και θα ονομάζεται... Brussels Group

Ξεκίνησαν στις Βρυξέλλες οι εργασίες των τεχνικών κλιμάκιων με συμμετοχή στελεχών από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ, το ΔΝΤ, τον ESM/EFSM, καθώς και από την Ελλάδα, παρά τη χθεσινή εικόνα εμπλοκής.
Tο νέο σχήμα διαπραγμάτευσης θα ονομάζεται Brussels Group (BG). Τα τεχνικά κλιμάκια θα κάνουν τις διαπραγματεύσεις κι εφόσον
ανακύπτουν πιο εξειδικευμένα θέμαθα δίνεται η δυνατότητα στο Brussels Group να ορίζει τεχνικούς συμβούλους που θα επισκέπτονται την Αθήνα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δανειστές θα έχουν πλέον τέσσερις εκπροσώπους, τους τρεις από ΕΚΤ, ΕΕ και ΔΝΤ αλλά κι έναν από το ESM/EFSM.
Οπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση:
Σύμφωνα με non paper της κυβέρνησης, ξεκίνησαν στις 15:00 στις Βρυξέλλες τα τεχνικά κλιμάκια. Θα μετέχουν στελέχη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ, το ΔΝΤ, το ESM/EFSM, καθώς και από την Ελλάδα. Αυτό το σχήμα διαπραγμάτευσης θα ονομάζεται Brussels Group (BG).
2) Η διαπραγμάτευση στο Brussels Group, πολιτική και τεχνική, θα γίνεται στις Βρυξέλλες, μεταξύ ομολόγων.
3) Για εξειδικευμένα ζητήματα, που πιθανόν θα ανακύπτουν σε σχέση με στοιχεία που καλείται να υποβάλλει η ελληνική πλευρά κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων και προκειμένου να αρθούν αμφισβητήσεις ή ελλείψεις στοιχείων, θα δίνεται η δυνατότητα στο Brussels Group να ορίζει τεχνικούς συμβούλους που θα επισκέπτονται την Αθήνα, ούτως ώστε να γίνεται "on Site Exchange of Facts" για το συγκεκριμένο ζήτημα.
4) Οι τεχνικοί σύμβουλοι του BG που πιθανόν θα επισκέπτονται την Αθήνα, θα συναντώνται με ομόβαθμούς τους.
5) Θυμίζουμε ότι, αύριο Πέμπτη, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα μιλήσει σε εκδήλωση του ΟΟΣΑ στο Παρίσι. Ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί με τον επικεφαλής του ΟΟΣΑ, κ. Άνχελ Γκουρία, εν συνεχεία θα υπογράψουν συμφωνία, ενώ θα απαντήσουν σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στην κοινή συνέντευξή τους.
6) Την Παρασκευή ο Πρωθυπουργός θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες, όπου και θα συναντηθεί με τους κ.κ.:
-08:30 Μάρτιν Σουλτς, Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Θα ακολουθήσουν δηλώσεις (περίπου 09:10 τοπική ώρα, Live από τη ΝΕΡΙΤ)
-09:30 Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και
-11:30 Μανώλη Γλέζο, ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς και Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ.
Επισκέψεις
Αύριο έρχονται στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια των «θεσμών», ωστόσο, δεν θα επισκέπτονται υπουργεία για να ελέγχουν υπηρεσιακούς φορείς ή να συζητούν με υπουργούς οι εκπρόσωποι των τεχνικών κλιμακίων που θα έρχονται στην Ελλάδα όποτε αυτό απαιτηθεί.
Το Μαξίμου διαμηνύει ότι τα στοιχεία που αιτούνται για να πληροφορηθούν θα τους προσκομίζονται σε ειδικό χώρο ο οποίος θα επιλεγεί στην Αθήνα κατά τη διάρκεια της παραμονής τους.
Στην κυβέρνηση διευκρινίζουν ότι ο χρόνος έλευσής τους, το είδος των στοιχείων που θα ζητούνται αλλά και το ποιοί υπηρεσιακοί παράγοντες θα αναμειγνύονται θα είναι αποφάσεις που θα λαμβάνουν από κοινού τα τεχνικά κλιμάκια που θα λειτουργούν στις Βρυξέλλες και που από σήμερα θα ονομάζονται "Brussels Group".
Συνεπώς η Ελλάδα θα συμμετέχει στην απόφαση αυτή. Πρόκειται εκτιμάται για την εύρεση μιας "χρυσής τομής" καθώς από τη μια υπήρχε η πίεση να έρθουν στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια και από την άλλη η Ελλάδα δεν ήθελα να μπει σε ένα σκηνικό προηγούμενων χρόνων.
Κυβερνητικοί κύκλοι σημειώνουν ότι σε αυτή τη διαπραγμάτευση που έλαβε χαρακτηριστικά θρίλερ το τελευταίο 24ωρο, υποστηρικτική ήταν η στάση της γαλλικής πλευράς.
Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΔΩ