25 Μαρτίου 2015

Τι συμβαίνει στο έμβρυο όταν η μητέρα καπνίζει

Οι βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος κατά την εγκυμοσύνη «εγγράφονται» κυριολεκτικά στα πρόσωπα των αγέννητων μωρών, σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου Durham στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν εικόνες μεγάλης ευκρίνειας προκειμένου να δουν τις διαφορές στην προγεννητική ανάπτυξη των εμβρύων ανάλογα με τα αν η μητέρα τους είναι καπνίστρια ή μη καπνίστρια.

Κατά τη διάρκεια της πιλοτικής μελέτης 20 έγκυες γυναίκες, 16 καπνίστριες και τέσσερις μη καπνίστριες πέρασαν από υπερήχους ώστε να παρατηρηθεί η δραστηριότητα των εμβρύων  στη διάρκεια των 24, 28, 32 και 36 εβδομάδων κύησης.
Τα έμβρυα των οποίων οι μητέρες ήταν καπνίστριες άγγιζαν τα πρόσωπα τους και κινούσαν το στόμα τους περισσότερο από ό,τι τα έμβρυα που κυοφορούσαν μη καπνίστριες μητέρες.
Η Νάντια Reissland ερευνήτρια του πανεπιστημίου δήλωσε στο USA TODAY ότι το κάπνισμα επηρεάζει τη συμπεριφορά των εμβρύων  και ότι αυτά τα έμβρυα είναι λιγότερο ώριμα στη συμπεριφορά τους. Εκτιμά δε ότι τα έμβρυα ίσως να μπορούν να μυρίσουν τη μυρωδιά του καπνού.
Οι ερευνητές προειδοποιούν επίσης ότι το  κάπνισμα κατά την εγκυμοσύνη είναι επίσης πιο πιθανό να οδηγήσει σε πρόωρο τοκετό και σε άλλα θέματα υγείας.