4 Ιουλίου 2015

Οι αναποφάσιστοι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ θα κρίνουν το αποτέλεσμα – Τα “κρυφά” ευρήματα της ALCO

Μία προσεκτική ανάγνωση των επιμέρους ευρημάτων της δημοσκόπησης της ALCO για το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ επιτρέπει εκτιμήσεις για την τελική απόφαση  των αναποφάσιστων  στην κάλπη της Κυριακής. Και αυτό με την επιφύλαξη του ευμετάβλητου που παρατηρήθηκε στις διαθέσεις των πολιτών τις τελευταίες 5 ημέρες, ανάλογα με τα εξωτερικά ερεθίσματα
(παρεμβάσεις πρωθυπουργού, ξένων παραγόντων κλπ.)
Μία πρώτη εκτίμηση αφορά στο οριακό αποτέλεσμα της δημοσκόπησης, που εμπίπτει στο στατιστικό λάθος : 0, 6% υπέρ του NAI, με 11,6% αναποφάσιστους.
Μια δεύτερη εκτίμηση αφορά στη στάση των ψηφοφόρων του ΚΚΕ . Ήδη δεν φαίνεται να ακολουθούν την κομματική γραμμή για άκυρο ή λευκό, αφού δηλώνουν ότι προτιμούν κατά 39% το ΟΧΙ και κατά 19% το ΝΑΙ. Το 42% των ψηφοφόρων του ΚΚΕ που για την ώρα ακολουθούν το ΑΚΥΡΟ ή είναι στην περιοχή της απροσδιόριστης ψήφου.Το πιθανότερο είναι η περαιτέρω ενίσχυση του ΟΧΙ από τους οπαδούς του ΚΚΕ.
Το τι θα ψηφίσουν τελικά όσοι από τους ψηφοφόρους του μετώπου του ΟΧΙ δεν τοποθετούνται τη στιγμή αυτή θα κρίνει επίσης προς τα που θα γύρει η πλάστιγγα. Οι 2 στους 10 ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ και 1 στους 10 ψηφοφόροι των ΑΝΕΛ και της Χρυσής Αυγής εμφανίζονται σήμερα αναποφάσιστοι. Αυτό το εύρημα, σε συνδυασμό με τις τοποθετήσεις που έχουν οι ψηφοφόροι αυτών των κομμάτων σε άλλα κρίσιμα ερωτήματα επιτρέπει την εμτίμηση ότι ενδέχεται να ενισχυθεί έστω και οριακά το ΝΑΙ.
Συγκεκριμένα, 7 στους 10 ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ και 6 στους 10 ψηφοφόροι των ΑΝΕΛ και της Χρυσής Αυγής, εμμένουν στην παραμονή της χώρας στο ΕΥΡΩ. Επίσης 4 στους 10 ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι υπάρχει κίνδυνος εξόδου από τη ζώνη του Ευρώ. Το ίδιο πιστεύουν και οι 7 στους 10 ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής και στους 3 στους 10 ψηφοφόρους των ΑΝΕΛ.
Στο μέτωπο του ΝΑΙ δεν φαίνεται να υπάρχουν παρά οριακές διαφοροποιήσεις. Δεν είναι αυτές που θα κρίνουν το τελικό αποτέλεσμα αλλά οι ενδεχόμενες μετακινήσεις των ψηφοφόρων των κομμάτων που έχουν συγκριτήσει το μέτωπο του ΟΧΙ.





alco 1alco15
alco 3
alco 4
alco 5
alco 5
alco 6
alco 8
alco9
alco11
alco14
alco15

 ΠΗΓΗ: ALCO για το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ