16 Σεπτεμβρίου 2015

Ουγγαρία: Κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω προσφύγων

 
 
Αφού σφράγισε το τελευταίο άνοιγμα στα σύνορά της με τη Σερβία και έθεσε σε ισχύ αυστηρότερο νομικό πλαίσιο για είσοδο στη χώρα, η Ουγγαρία προχώρησε στην κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης -που επιτρέπει την κινητοποίηση και στρατιωτικών δυνάμεων στα νότια σύνορα.

Η κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανακοινώθηκε το μεσημέρι της Τρίτης και αφορά δύο περιφέρειες στο νότιο τμήμα της χώρας.

Επιπλέον η κυβέρνηση Ορμπάν όχι μόνο εντείνει την καταστολή, αλλά ανακοινώνει ότι έλαβε απόφαση να αρχίσει προπαρασκευαστικές εργασίες για την επέκταση προς τη Ρουμανία του φράχτη που ολοκληρώνεται κατά μήκος των συνόρων με τη Σερβία.

«Έχουμε λάβει την απόφαση να αρχίσουμε προπαρασκευαστικές εργασίες για την κατασκευή ενός φράχτη που να ξεκινάει από τα ουγγρο-σερβο-ρουμανικά σύνορα και να έχει εύλογο μήκος, για την περίπτωση που η μεταναστευτική πίεση μεταφερθεί προς την κατεύθυνση της Ρουμανίας» δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σιγιάρτο.

Η ουγγρική αστυνομία που ενεργεί ήδη στο πλαίσιο νέων νόμων έχει ήδη προχωρήσει σε συλλήψεις. Σύμφωνα με αξιωματούχους της χώρας έχουν ήδη τεθεί υπό κράτηση 60 μετανάστες και θα τους απευθυνθούν κατηγορίες.

Το σφράγισμα των ουγγρικών συνόρων -που έχει προκαλέσει αντιδράσεις από τη σερβική πλευρά- συμπίπτει με την αδυναμία της ΕΕ να καταλήξει προς το παρόν σε συντονισμένη δράση μετά τη σύνοδο των υπoυργών Εσωτερικών «28».

H Σερβία διαμήνυσε, διά του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Αλεξάνταρ Βούλιν, πως δεν θα δεχθεί πρόσφυγες που έχουν ήδη βρεθεί στην Ουγγαρία και επαναπροωθούνται στη Σερβία: «Δεν είναι πλέον αρμοδιότητά μας, από την στιγμή που έχουν πατήσει σε ουγγρικό έδαφος, αναμένουμε να τους διαχειριστεί η Ουγγαρία» είπε.

συνεχεια στο: vima.gr