28 Ιανουαρίου 2015

«Γιατί στο τέλος Ευρώπη και Ελλάδα θα συμφωνήσουν»


Με την πρόβλεψη ότι στο τέλος η Ελλάδα και η ΕΕ θα τα βρουν για την ελάφρυνση του χρέους, ξεκινά το κύριο άρθρο σήμερα του Bloomberg View. Και τονίζει πως "αυτό που εξακολουθεί ναπαραμένει άγνωστο είναι πως θα δικαιολογήσουν τησυμφωνία οι κυβερνήσεις και πόσο ζημιά θα κάνει η μία στην άλλη πριν αποδεχθούν το αναπόφευκτο"Οι κυβερνήσεις της ΕΕ με τη Γερμανία στην κεφαλή λένε ότι ζήτημα διαγραφής χρέους δεν τίθεται καν σαν ζήτημα. Την ίδια ώρα ο νεοεκλεγείς ηγέτης της
Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας χαρακτηρίζει την τρέχουσα συμφωνία ως δημοσιονομική κόλαση και λέει ότι η χώρα του αντιμετωπίζει ανθρωπιστική κρίση. Η κυβέρνηση του δεν θα πληρώσει και θέλει να διαγραφεί μέρος των χρεών. Και οι δύο πλευρές δεν είναι πρόθυμες να κάνουν πίσω.
Και ο συντάκτης του άρθρο συνεχίζει: "αυτό που με εκπλήσσει είναι πως όλες οι πλευρές τηρούν στάση όλα ή τίποτα".
Και συνεχίζει: "Τα χρέη όμως είναι χρέη; Δε νομίζω. Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ήδη έχουν παράσχει στην Ελλάδα ελάφρυνση του χρέους (σε μία διαδικασία όπου οι ιδιώτες πιστωτές είδαν τα δάνεια τους να διαγράφονται και πλέον ότι έχει απομείνει σε μεγάλο βαθμό βρίσκεται στις κυβερνήσεις). Ωστόσο το σχέδιο δεν είχε αποτέλεσμα. Η δημοσιονομική θέση της Ελλάδας ήταν τόσο άσχημη που τα κουρέματα, η επιμήκυνση και η μείωση των επιτοκίων ήταν ανεπαρκείς για να αποκαταστήσουν το αξιόχρεο. Την ίδια ώρα χάρη στην μικρότερη της αναμενόμενης ανάπτυξη, η δημοσιονομική κατάσταση που συνδέθηκε με τη συμφωνία για το χρέος αποδείχθηκε πολύ σκληρότερη απ' το σχεδιασμό. Και οι Έλληνες ψηφοφόροι μόλις αποκήρυξαν αυτούς τους όρους.

Με άλλα λόγια η τρέχουσα συμφωνία απέτυχε. Γι αυτό χρειάζεται αναθεώρηση. Και πάνω σε αυτό χρειάζεται εννοιολογική επανάσταση. Αυτό το συμπέρασμα βγάζει και η ίδια ανάλυση πάνω στην οποία οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν στηριχθεί.
Το βέβαιο είναι πως παρέχοντας μεγαλύτερη ελάφρυνση χρέους έχει μειονεκτήματα, όπως είχε και η πρώτη ελάφρυνση. Στέλνει ένα κακό μήνυμα: ενθαρρύνει την κακή συμπεριφορά στο μέλλον. θα πυροδοτήσει δυσαρέσκεια στους ψηφοφόρους άλλων κρατών μελών της ΕΕ. Γι αυτό όμως αποτελεί και μία καλή ιδέα, όσο το δυνατόν, να υπάρξει η ελάφρυνση που θα συνδέεται όμως με όρους για υπεύθυνη συμπεριφορά. Αλλά οι πιθανές συνέπειες μίας άρνησης της ΕΕ να συναινέσει θα είναι ακόμα χειρότερη.
Υπάρχει ένας πολύ σοβαρός κίνδυνος ότι η Ελλάδα θα κηρύξει στάση πληρωμών μονομερώς. Αυτό δεν θα ήταν προς το συμφέρον της Ελλάδας αλλά είναι ότι πιο κοντινό για ανακούφιση. Η υφιστάμενη συμφωνία απαιτεί απ' την κυβέρνηση να επιτυγχάνει πρωτογενή πλεονάσματα 4% του ΑΕΠ. Αυτό σημαίνει πως εάν η Ελλάδα κηρύξει στάση πληρωμών θα μπορούσε να κόψει φόρους ή να αυξήσει τις δημόσιες δαπάνες σημαντικά χωρίς να χρειάζεται δανεικά.
Όμως ο κίνδυνος από μία στάση πληρωμών θα ήταν επίσης μεγάλος, με πρώτο απ' όλα την έξοδο της Ελλάδας απ' την Ευρωζώνη. Αυτό θα ήταν καταστροφικό για την Ελλάδα, και λόγω του ρίσκου μετάδοσης, για την υπόλοιπη Ευρωζώνη.
Με άλλα λόγια εάν η ΕΕ δεν προσφέρει κάτι στον Τσίπρα τότε τα πράγματα μπορούν να εξελιχθούν με αυτό τον τρόπο.
Σύμφωνα με το Bloomberg View η σκληρή στάση και απ' τις δύο πλευρές πρέπει να σταματήσει καθώς και άμεσα να κάτσουν για την πιθανότητα ενός συμβιβασμού. Ειδάλλως τόσο ο Τσίπρας όσο και η ΕΕ θα αναγκαστούν να μιλήσουν όταν πλέον θα δρομολογηθεί το δυσχερές σενάριο το οποίο και οι δύο πλευρές θέλουν να αποφύγουν.

Ο αρθρογράφος τονίζει ότι η ελάφρυνση του χρέους θα ήταν δύσκολο να το περάσουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες απ' τους ψηφοφόρους καθώς έχουν "εγκλωβιστεί" όπως και ο Τσιπρας. Ωστόσο μπορούν να παρέχουν ελάφρυνση χρέους με πολλούς άλλους τρόπους. Και τονίζει ότι μπορούν να επιμηκυνθούν οι ωριμάνσεις των ομολόγων και παράλληλα να μειωθεί περαιτέρω το κόστος εξυπηρέτησης τους με μείωση επιτοκίων και ίσως ένα μορατόριουμ για τις πληρωμές. Οι πιστωτές θα μπορούσαν να συνδέσουν επίσης την αποπληρωμή των δανείων με το ρυθμό ανάπτυξης της Ελλάδας, όσο πιο μεγάλη η ανάπτυξη τόσο πιο μεγάλες οι αποπληρωμές. Όπως σημειώνει ο αρθρογράφος ο Τσίπρας ήδη έχει προσεγγίσει αυτή την άποψη.
Επίσης, σύμφωνα με το Bloomberg View η ΕΕ μπορεί επίσης να συμφωνήσει να τροποποιήσει το πρόγραμμα λιτότητας. Κάποια απ' τα προβλεπόμενα πρωτογενή πλεονάσματα μπορούν να δοθούν πίσω στους Έλληνες υπό μορφή κοινωνικών δαπανών.
Τώρα που ο Τσίπρας κέρδισε τις εκλογές χρειάζεται να είναι λιγότερο λαϊκιστής δημαγωγός και περισσότερο ένας πραγματιστής ηγέτης. Θα πρέπει να αναγνωρίσει την ανάγκη για περαιτέρω δομικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις και να προσφέρει δεσμεύσει σε αντάλλαγμα για τη μείωση του χρέους.
πηγή:http://www.newmoney.gr/