29 Ιανουαρίου 2015

"Buy" στις ελληνικές τράπεζες από την Morgan Stanley - Άνοδος 11% του τραπεζικού δείκτη

Με άνοδο κινείται το ελληνικό χρηματιστήριο στη σημερινή συνεδρίαση μετά την χθεσινή πτώση άνω του 9% στις 711 μονάδες, καθώς με νέα της έκθεση η Morgan Stanley δίνει σήμα αγοράς για τις ελληνικές τράπεζες, εκτιμώντας παράλληλα ότι η Ελλάδα δεν θα φύγει από την Ευρωζώνη. Ο Γενικός Δείκτης καταγράφει άνοδο 1,8% στις 723 μονάδες και ο FTSE 25 κινείται με κέρδη 2,7% στις 215 μονάδες. Τα κέρδη οδηγεί ο τραπεζικός δείκτης με άνοδο 11%.Με τις ελληνικές τραπεζικές μετοχές να έχουν υποχωρήσει 30% χθες και 40% απ' την περασμένη εβδομάδα η Morgan Stanley σε πρωινό της


σχόλιο επαναλαμβάνει ότι βλέπει μακροχρόνια αξία σε αυτές καθώς δεν βλέπει Grexit. "Θεωρούμε ότι δίκαιη τιμή για τις τράπεζες στο βασικό σενάριο είναι να διαπραγματεύονται 0,9 φορές τη λογιστική τους αξία από 0,3 - 0,4 φορές που είναι τώρα", σημειώνει

Η Morgan Stanley υπογραμμίζει πως ο κίνδυνος "κλειδί" για το πτωτικό σενάριο παραμένει η συμπεριφορά των καταθετών σημειώνοντας πως απ' τις αρχές Δεκεμβρίου οι εκροές έφθασαν τα 11 δισ ευρώ, περίπου το 7% του συνόλου. Τονίζει όμως ότι οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να αντλήσουν συνολικά 22 δισ ευρώ απ' τους μηχανισμούς του ELA. Κάτι που τους προσφέρει μία ασφάλεια έναντι των εκροών.
Την ίδια στιγμή, τους επενδυτές καθησυχάζει και η χθεσινή δήλωση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη, ότι οι αλλαγές στις τράπεζες, εφόσον αυτές γίνουν, δεν θα αποτελέσουν μονομερή ενέργεια αλλά θα υλοποιηθούν σε διαβούλευση με τους ιδιώτες μετόχους.
Για του λόγου το αληθές, ο κ. Δραγασάκης πρόκειται να έχει αύριο, Παρασκευή, συνάντηση με τη διοίκηση της Eurobank ενώ για τις αναταραχές στις αγορές δήλωσε ότι ήταν λίγο πολύ αναμενόμενες.
Ωστόσο είναι προφανές πως η Ελλάδα χρειάζεται, πρώτον πολιτική σταθερότητα και δεύτερον ενίσχυση στους ισολογισμούς των τραπεζών σ' ότι αφορά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
Στο ίδιο κλίμα και η δήλωση της Ντανιέλ Νουί, επικεφαλής της ΕΚΤ για την εποπτεία των ευρωπαϊκών τραπεζών, που δήλωσε ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι πολύ ισχυρές και θα αντέξουν τις αναταραχές στις αγορές.
Στο μεταξύ, οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων σημειώνουν μικρή αποκλιμάκωση μετά από σημαντική άνοδο. Η ανοδική πορεία των ομολόγων δείχνει ότι, οι ξένοι επενδυτές θέλουν διαβεβαιώσεις σχετικά με τις εξελίξεις τους επόμενους μήνες, δηλαδή την πληρωμή των ομολόγων του Ιουλίου, αλλά και μια πιθανή συμφωνία για τις 6 επόμενες εβδομάδες, ωστόσο, οι δηλώσεις της κυβέρνησης αλλά και της Νουί έχουν καθησυχαστικές επιδράσεις στις αποδόσεις και τις τραπεζικές μετοχές.
Συγκεκριμένα, λοιπόν, ύστερα από άνοδο έως και 11% η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου υποχωρεί στο 10,4%.
Η απόδοση του τριετούς ομολόγου έχοντας υπερβεί το 18% καθώς οι επενδυτές φοβούνται βραχυπρόθεσμα ακόμα και μία στάση πληρωμών, πλέον κυμαίνεται στο 17,4%. Την ίδια ώρα το 5ετές ομόλογο έχει απόδοση 13,5% από το 14,8% που έφτασε μέσα στην ημέρα.
Ξεπέρασε το 11% η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου νωρίτερα, φτάνοντας το 11,132%, μετά τις δηλώσεις του νέου υπουργού Ενέργειας, Παναγιώτη Λαφαζάνη, ότι παγώνει η πώληση των ΕΛ.ΠΕ., της ΔΕΗ, αλλά και του ΟΛΠ.
πηγή: http://www.newmoney.gr/