28 Ιανουαρίου 2015

Γερμανικά ΜΜΕ: «Ποπ σταρ ο Βαρουφάκης, προκαλεί»

Η σύνθεση της νέας κυβέρνησης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και οι πρώτες
εξαγγελίες της, απασχολούν τον γερμανικό Τύπο, ο οποίος δίνει έμφαση κυρίως στο πρόσωπο του νέου υπουργού Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη.«Βαριά λόγια εναντίον της Γερμανίας» είναι ο τίτλος άρθρου της Frankfurter Allgemeine Zeitung, στο οποίο επισημαίνεται ότι ο νέος
υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας «προκαλεί». «Στο τέλος η Γερμανία θα πρέπει να πληρώσει, απειλεί. Ο αριστερός καθηγητής Οικονομίας αποκαλεί την πολιτική λιτότητας "δημοσιονομικό waterboarding". Και λέει ότι η Γαλλία χορεύει με τη Γερμανία έναν "χορό του θανάτου"» αναφέρει ο αρθρογράφος και εκτιμά ότι ακούγεται σαν απειλή αυτό που δήλωσε ο κ. Βαρουφάκης, πως «ό,τι και να λέει ή να κάνει η Γερμανία, πρέπει σε κάθε περίπτωση να πληρώσει». «Εννοεί προφανώς ότι η Γερμανία και οι άλλες χώρες της Ευρωζώνης και οι θεσμοί είτε θα εξυπηρετήσουν την Ελλάδα με μια άφεση χρέους, είτε απλώς θα βρεθούν αντιμέτωποι με μια χρεοκοπία της Ελλάδας» προσθέτει.
Στο δημοσίευμα αναπαράγονται πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, αλλά και αποσπάσματα από το βιβλίο του «Ο παγκόσμιος Μινώταυρος», ενώ επισημαίνεται ότι η πρώτη αντίδραση ήρθε στη Γερμανία από τον επικεφαλής της «AfD» Μπερντ Λούκε, ο οποίος, σε ό,τι αφορά το αν θα πρέπει τελικά να πληρώσει η Γερμανία, δήλωσε: «Είναι αστείο, αλλά είναι πιθανόν αλήθεια», για να προσθέσει ότι δεν πρέπει να δοθεί ένα κούρεμα χρέους στην Ελλάδα και μετά η χώρα να παραμείνει στην Ευρωζώνη, διότι αυτό θα δημιουργούσε ανάλογες απαιτήσεις και σε άλλες χώρες.

Για «κυβέρνηση αρχαρίων» κάνει λόγο η Sueddeutsche Zeitung, η οποία σημειώνει ότι ο Γιάννης Δραγασάκης «είναι από τα λίγα μέλη της νέας κυβέρνησης που διαθέτουν κυβερνητική εμπειρία». Για τον Γιάννη Βαρουφάκη αναφέρει ότι ο ίδιος επιθυμεί, όπως έχει πει, να καταστρέψει «όλες τις βάσεις στις οποίες στηρίζεται η ολιγαρχία», ενώ για τον Νίκο Κοτζιά ότι είναι «παλιός κομμουνιστής».

Κάνει δε λόγο για «επεισόδιο», με την παράδοση-παραλαβή του πρωθυπουργικού γραφείου, από την οποία απουσίαζε ο τέως πρωθυπουργός. Πριν ακόμη γίνει επισήμως γνωστή σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου, ο Γιάννης Βαρουφάκης «δεν μπορούσε πια να κρατηθεί. Ο 53χρονος Έλληνας ανακοίνωσε τον ορισμό του ως υπουργού Οικονομικών στο προσωπικό του ιστολόγιο.

Ο άνθρωπος, ο οποίος θα πρέπει σύντομα να καθίσει απέναντι από τον Γερμανό συνάδελφό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τιμά το ίματζ επαναστάτη από την πρώτη του μέρα στα καθήκοντά του. Ο Βαρουφάκης, ο οποίος δεν είναι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, θεωρείται ο πόπσταρ των Ελλήνων οικονομολόγων.

Σε πολλές συνεντεύξεις του ο παθιασμένος ομιλητής έχει καταδικάσει τα σχέδια λιτότητας για την Ελλάδα. Ανακοίνωσε επίσης ότι ως υπουργός θα καταστρέψει τα θεμέλια στα οποία στηρίζεται η ελληνική ολιγαρχία. Ο Βαρουφάκης έχει όμως ακόμη δηλώσει ότι η Ελλάδα πρέπει να μείνει στην Ευρωζώνη. Θέλει, λοιπόν, να υποβάλει προτάσεις τις οποίες "δεν θα μπορεί να απορρίψει ούτε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε"» αναφέρει η συντάκτρια.

Σε ό,τι αφορά τον Γιάννη Δραγασάκη, στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι αποτελεί κεντρικό πρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ και ότι θα επιβλέπει όλους τους τομείς. «Ο οικονομολόγος ήταν το 1989 αναπληρωτής υπουργός οικονομίας σε υπερκομματική κυβέρνηση», αναφέρεται, ενώ τονίζεται ότι αποτελεί δική του ιδέα η πρόταση για τη διεξαγωγή ευρωπαϊκής Διάσκεψης για το Χρέος, στο πρότυπο της Διάσκεψης του 1953 για τη Γερμανία.

«Ως άνθρωπος μετριοπαθών τόνων», περιγράφεται ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, ενώ επισημαίνεται η δηλωθείσα από τον αναπληρωτή υπουργό Θοδωρή Δρίτσα πρόθεση για τερματισμό της ιδιωτικοποίησης του λιμανιού στον Πειραιά. «Η ιδιωτικοποίηση δημόσιας περιουσίας αποτελεί, ωστόσο, μια από τις απαιτήσεις των δανειστών από την Ελλάδα» τονίζει η συντάκτρια και συνεχίζει αναφερόμενη στους υπουργούς Παναγιώτη Λαφαζάνη και Πάνο Καμμένο, για τον οποίο τελευταίο εξηγεί ότι στηρίζει τον Αλέξη Τσίπρα με τους 13 βουλευτές του. 

Πρώην κομμουνιστής ο Κοτζιάς

«Για την εξωτερική πολιτική είναι υπεύθυνος ο Νίκος Κοτζιάς, επίσης ένας πρώην κομμουνιστής. Ο Κοτζιάς έχει σπουδάσει στο Μαρβούργο και εργαστεί για πολλά χρόνια υπό τον σοσιαλιστή Γιώργο Παπανδρέου στο υπουργείο Εξωτερικών» προσθέτει η αρθρογράφος, η οποία επισημαίνει ότι το νέο υπουργικό συμβούλιο είναι σημαντικά μικρότερο από το προηγούμενο και αυτό αποτελούσε προεκλογική υπόσχεση του ΣΥΡΙΖΑ.

Το δημοσίευμα καταλήγει με αναφορά στον πολιτικό όρκο που έδωσε ο νέος πρωθυπουργός και στη στήριξη που έλαβε για αυτό από τον μητροπολίτη Αλεξανδρούπολης, ο οποίος υποστήριξε ότι πρέπει να καταργηθεί ο θρησκευτικός όρκος, καθώς, για όσους δεν πιστεύουν, είναι μια παρωδία.

ΠΗΓΗ: thetoc