29 Ιανουαρίου 2015

Τον χορό των Ευρωπαίων ανοίγει σήμερα ο Μάρτιν Σουλτς

Στις 14:30 πέρασε την πύλη του Μεγάρου Μαξίμου ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουτλς, ο πρώτος αξιωματούχος της ΕΕ με τον οποίο συναντάται ως πρωθυπουργός ο Αλέξης Τσίπρας. Μια συνάντηση που γίνεται σε μια προσπάθεια η Ελλάδα να παρουσιάσει τις θέσεις της για το πώς θα βγει από το αδιέξοδο, αλλά και τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να επιτύχει περισσότερη οικονομική ανάπτυξη.

Der Freitag: Τσίπρας και Μέρκελ άρχισαν το συρτάκι «Ο χορός ξεκίνησε» και η Άνγκελα Μέρκελ χορεύει ήδη συρτάκι με τον νέο πρωθυπουργό της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα. Με αυτόν τον τρόπο η εβδομαδιαία γερμανική εφημερίδα Der Freitag σχολιάζει την αλλαγή ηγεσίας στην Ελλάδα. Το δημοσίευμα έρχεται λίγες ημέρες μετά τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της περασμένης Κυριακής και την ανησυχία των Ευρωπαίων εταίρων της χώρας, οι οποίοι καλούν τη νέα κυβέρνηση να τηρήσει τις δεσμεύσεις που η χώρα έχει αναλάβει απέναντι στους δανειστές της.
Η εφημερίδα κυκλοφορεί έχοντας στο εξώφυλλό της μια φωτογραφία με τον κ. Τσίπρα και την κυρία Μέρκελ να χορεύουν συρτάκι, την οποία συνοδεύει με το σχόλιο «Ο χορός ξεκίνησε».
Τα τρία μηνύματα του ΣΥΡΙΖΑ με αποδέκτη τη Μέρκελ Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί τη συνάντηση που θα έχει με τον Μάρτιν Σουλτς προκειμένου να στείλει στο Βερολίνο και τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ τρία μηνύματα. Ουσιαστικά, ο ΣΥΡΙΖΑ προετοιμάζει το έδαφος, προϊδεάζοντας τους Γερμανούς για τη σταδιακή εφαρμογή του πρώτου πυλώνα από το «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης».
Το δεύτερο σημείο είναι η πρόθεση να ανοίξει η συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους, κάτι που στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι όχι μόνο είναι λογικό και κομβικό αλλά και ότι έχει ωριμάσει ανά τον κόσμο η δημόσια συζήτηση για κάτι τέτοιο.
Το τρίτο, κυβερνητικές πηγές το ορίζουν σε «αμοιβαία επωφελή πολιτική με στόχο την ανάπτυξη και την απασχόληση σε όλη την Ευρώπη».
Πόσο ρεαλιστικό όμως είναι να αποδεχτεί το Βερολίνο τα δύο τελευταία σημεία, όταν οι Γερμανοί -με προσήλωση σχεδόν θρησκευτική- επιμένουν σε «μεταρρυθμίσεις»; Ίσως η απάντηση να κρύβεται «πίσω» από τον όρο «συμφωνία-γέφυρα» ανάμεσα στο υφιστάμενο πρόγραμμα και το επόμενο, για τον οποίο μίλησε χθες ο Γιάννης Βαρουφάκης
Σουλτς σε Τσίπρα: Φορολόγησε τους δισεκατομμυριούχους που έστειλαν χρήματα έξω Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, που συναντάται το μεσημέρι με τον Αλέξη Τσίπρα, υπενθύμισε ότι δεν υπάρχει στην Ευρώπη πλειοψηφία που να τάσσεται υπέρ μιας διαγραφής του ελληνικού χρέους. «Αλλά θέλω να ενθαρρύνω τον Τσίπρα να επιβάλει επιτέλους φόρο στους δισεκατομμυριούχους που έχουν τοποθετήσει τα χρήματά τους στο εξωτερικό», δηλώνει ο Μάρτιν Σουλτς στην εφημερίδα Bild. «Είναι εφικτό βραχυπρόθεσμα και αυτό μάς βοηθά στις Βρυξέλλες στον αγώνα κατά της φοροδιαφυγής. Και είναι βέβαια πιο εύκολο να εφαρμοσθεί από τη διαγραφή του χρέους», κατέληξε.
Για τη συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ: «Δεν πιστεύω ότι αυτό είναι καλό για τη χώρα» Κληθείς να σχολιάσει τον κυβερνητικό συνασπισμό μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, ο κ. Σουλτς δήλωσε: «Πρέπει να πω ότι δεν εξεπλάγην απλώς, αλλά σοκαρίστηκα. Ο συνασπισμός ο οποίος σχηματίζεται στην Αθήνα θα ήταν σαν να συνασπιζόταν στη Γερμανία η Αριστερά (Die Linke) με την "Εναλλακτική για τη Γερμανία"(AfD). Δεν πιστεύω ότι αυτό είναι καλό για τη χώρα. Αν κοιτάξω προσεκτικά, πιστεύω ότι ο κοινός παρονομαστής των δύο κομμάτων, τα οποία κανονικά είναι ιδεολογικοί εχθροί, είναι η απόρριψη της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Έχω την εντύπωση ότι αυτό θα οδηγήσει μακροπρόθεσμα σίγουρα σε εντάσεις εσωπολιτικά και μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων. Σίγουρα όμως δεν αποτελεί αποκλιμάκωση στις σχέσεις με τους εταίρους και με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς».