31 Ιανουαρίου 2015

Το YouTube θα χρησιμοποιεί πλέον το HTML5 ως στανταρ αντί του Flash

Το YouTube ανακοίνωσε ότι πλέον θα χρησιμοποιεί το HTML5 ως το στάνταρ για το video playback, κάνοντας το πρώτο βήμα για την απομάκρυνσή του από τον Flash Player της Adobe. Έτσι οι Chrome, IE 11, Safari 8 και οι beta εκδόσεις του Firefox, θα χρησιμοποιούν το HTML5 ως την στάνταρ επιλογή στις σελίδες του YouTube.
Το HTML5 ξεκίνησε το 2004 ως κοινή προσπάθεια από την Apple, το Mozilla Foundation και την Opera Software, ενώ στην συνέχεια ιδρύθηκε το Web Hypertext Application Technology Working Group (or WHATWG) για την προώθησή του. Το 2010 το YouTube πρόσθεσε υποστήριξη για το HTML5 στις σελίδες του, αλλά επειδή δεν είχαν οριστικοποιηθεί ακόμα τα χαρακτηριστικά του, μόλις τώρα προχώρησε στο να τον θέσει ως τον στάνταρ player. Το HTML5 οριστικοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2014. Επιπλέον το YouTube, αλλά και άλλα sites όπως το NetFlix, επιθυμούσαν την ύπαρξη DRM στο HTML5, ώστε να μπορούν να ελέγχουν και να προστατεύουν το περιεχόμενο των χρηστών τους. Αν και το WHATWG ήταν ενάντια σε αυτό, δεδομένου ότι το HTML5 είναι ένα ανοιχτό στάνταρ, τελικά υποχώρησε προκειμένου το HTML5 να γίνει αποδεκτό σε sites μεγάλης επισκεψιμότητας όπως το YouTube.

Ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα του HTML5 είναι η υποστήριξη του VP9 codec της Google, το οποίο χάρη στην πολύ καλύτερη συμπίεση που επιτυγχάνει έναντι του h.264, χρειάζεται μέχρι και 35% μικρότερο bandwidth. Επιπλέον η υποστήριξη νέων MediaSource επεκτάσεων, όπως το Adaptive Bitrate (ABR), επιτρέπει στο σύστημα να μεταβάλει το bitrate, χωρίς αυτό να γίνει αντιληπτό στον χρήστη μειώνοντας το buffering άνω του 50% και έως 80% σε κάποια δίκτυα. Επιπλέον υποστηρίζεται και live streaming για game consoles και άλλες συσκευές όπως το Chromecast. Αυτό είναι καλό τόσο για sites όπως το Youtube που θα δει τις απαιτήσεις για bandwidth να μειώνονται, όσο και για τους χρήστες που θα δουν τα video να κατεβαίνουν πιο γρήγορα, αλλά και να ξεκινούν πιο γρήγορα(από 15-80% σύμφωνα με κάποιες αναφορές). Επιπλέον θα υποστηριχθεί και το WebRTC το οποίο είναι ένα real time communication API που θα επιτρέπει στους χρήστες να εκπέμπουν τόσο ήχο όσο και video.

Δεν θα είναι όμως όλα ευχάριστα για όλους. Το Youtube ανακοίνωσε ότι με την μετάβαση θα αρχίσει να αφαιρεί tags με τα οποία επιτρεπόταν στους χρήστες να ενσωματώσουν videos. Αποτέλεσμα αυτού θα είναι ενσωματωμένα flash based videos να σταματήσουν να λειτουργούν μελλοντικά. Το YouTube θα κάνει χρήση του iframe API για την ενσωμάτωση video, το οποίο λειτουργεί τόσο με flash όσο και με HTML5 videos και οι χρήστες που διατηρούν videos στις σελίδες τους από το YouTube, καλούνται να κάνουν οι ίδιοι τις απαραίτητες αλλαγές.

Οι περισσότεροι σύγχρονοι browsers υποστηρίζουν τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά του HTML5 όπως ο video player του YouTube, με εξαίρεση τον Firefox που ενσωματώνει το HTML5 σε beta μορφή.
www.thelab.gr