28 Ιανουαρίου 2015

Bloomberg: Η Πορτογαλία φεύγει από το ΔΝΤ ενώ η Ελλάδα ετοιμάζεται για σύγκρουση


Καθώς η Πορτογαλία ετοιμάζεται να αποπληρώσει νωρίτερα το ΔΝΤ και να αποδεσμευτεί από το Ταμείο, η Ελλάδα ετοιμάζεται να μπει σε μετωπική σύγκρουση, τονίζει το Bloomberg,H Πορτογαλία έχει ήδη καλύψει το 40% των εκδόσεων ομολόγων που σχεδίαζε για να αποπληρώσει το ΔΝΤ με το κόστος δανεισμού να μειώνεται συνεχώς, σημειώνει ο David Schnautz αναλυτής σταθερού εισοδήματος της
Commerzbank."Μετά από αυτή την δυνατή αρχή η Πορτογαλία θα μπορέσει να ολοκληρώσει τις εκδόσεις ομολόγων που χρειάζεται πριν το καλοκαίρι" προσθέτει.Το μήνυμα της χώρας στους επενδυτές είναι το
εξής: Η Πορτογαλία είναι περισσότερο σαν την Ιρλανδία και λιγότερο σαν την Ελλάδα. Η ιρλανδική κυβέρνηση έχει ήδη εκμεταλλευτεί τα ιστορικά χαμηλά του κόστους δανεισμού και την σχετικά πολιτική σταθερότητα για την αναχρηματοδότηση του 9 δισ. ευρώ δανείων από το ΔΝΤ.
"Το πολιτικό σύστημα στην Πορτογαλία έχει αποδείξει ότι είναι ώριμο. Τα ακραία ριζοσπαστικά κόμματα υπάρχουν αλλά στην Πορτογαλία τα κόμματα αυτά δεν παίρνουν πάνω από 10%-15%, σε κάθε περίπτωση όχι πάνω από 20%" έχει δηλώσει ο υπουργός Οικονομικών Antonio Pires de Lima.
Η Πορτογαλία ετοιμάζεται για έκδοση ομολόγου 12-14 δισ. ευρώ το 2015. Η απόδοση του πορτογαλικού 10ετούς ομολόγου βρίσκεται στο 2,44% έχοντας υποχωρήσει σε χαμηλό ρεκόρ έως και 2,33% πριν λίγες μέρες. Η απόδοση ήταν πάνω από 18% κατά τη διάρκεια της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους το 2012.
Στον αντίποδα, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου έχει αυξηθεί περίπου 1% στο 9,48% μετά την εκλογή του Αλέξη Τσίπρα στην εξουσία.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει υποσχεθεί να διαγράψει μεγάλο μέρος του ελληνικού χρέους και να αντιστρέψει τις μνημονιακές πολιτικές.
"Οι Πορτογάλοι είχαν βαρεθεί να βλέπουν τους ίδιους και τους ίδιους ανθρώπους στην εξουσία αλλά δεν υπάρχει αυτή η γενικευμένη αντίληψη μιας παντοδύναμης ελίτ, όπως είναι η αντίληψη στην Ελλάδα και την Ισπανία. Παρά την αυστηρή λιτότητα, η ανεργία και η διαφθορά δεν είχαν τον ίδιο αντίκτυπο με την Ελλάδα" τονίζει ο Antonio Roldan, αναλυτής της Eurasia Group.
πηγή:http://www.newmoney.gr/