29 Ιανουαρίου 2015

Ο Σταύρος, ο Αλέξης και ο Ψυχρός Πόλεμος

Η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Σταύρο Θεοδωράκη στα Κεντρικά Γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην Κουμουνδούρου, πραγματοποιήθηκε μακριά από τις τυπικότητες που προέβλεπε το πρωτόκολλο. Ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, υποδέχτηκε ο ίδιος τον Σταύρο Θεοδωράκη και τους συνεργάτες του Θ. Σκόκο, Ον. Λιναρδάτου και Λ. Παπαδάκη και κατόπιν
παρέμεινε για μία ώρα περίπου μόνος του με τον επικεφαλής του Ποταμιού.
Στη συζήτηση μεταξύ των δύο αντρών που πραγματοποιήθηκε σε θετικό κλίμα τέθηκαν όλα τα θέματα. Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από τον Σταύρο Θεοδωράκη να συμμετέχει στην κυβέρνηση, έπεσαν στο τραπέζι ονόματα για την Προεδρία της Δημοκρατίας καθώς και το θέμα της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές.
Το μεγάλο αγκάθι στην συζήτηση μεταξύ των δύο αρχηγών ήταν ο Π. Καμμένος. Ο κ. Θεοδωράκης αρνήθηκε τη συμμετοχή του κόμματος του στο κυβερνητικό σχήμα κάτω από τις προϋποθέσεις που έχει διαμορφωθεί η συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Όπως σημείωναν στελέχη του Ποταμιού η πρόταση του Πρωθυπουργού έγινε για τυπικούς λόγους αφού είχε προηγηθεί η συνεργασία με τον Π. Καμμένο και με δεδομένη την αντίδραση του Ποταμιού ως προς την κυβερνητική συμμετοχή των ΑΝΕΛ. Όμως λίγο-πολύ αυτά πέρασαν στην Ιστορία.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι κ.κ. Αλ Τσίπρας και Στ. Θεοδωράκης βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο κ. Τσίπρας έριξε στο τραπέζι της συζήτησης συγκεκριμένα ονόματα για την θέση του Προέδρου. Στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι να υπάρχει η μεγαλύτερη δυνατή πλειοψηφία στο πρόσωπο του υποψήφιου Προέδρου της Δημοκρατίας.
Από την πλευρά του ο Στ. Θεοδωράκης έδειξε πως το Ποτάμι επιμένει στην ανάγκη συναινέσεων στην οποία ενέταξε και το θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να ψηφίσουν οι βουλευτές του κόμματος ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής. Στο Ποτάμι βλέπουν με θετικό μάτι πχ την υποψηφιότητα Αβραμόπουλου. Παράλληλα ο Σταύρος Θεοδωράκης έδειξε θετικός στην προοπτική να συμμετέχει το Ποτάμι σε μία εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης έτσι όπως είχε προτείνει το κόμμα προεκλογικά.
Στο Ποτάμι προσανατολίζονται να μην δώσουν ψήφο ανοχής στην κυβέρνηση λόγω της κυβερνητικής συνεργασίας με τους ΑΝΕΛ του Π. Καμμένου, αλλά είναι διατεθειμένοι να ψηφίσουν θετικά σε νομοσχέδια που θα περιλαμβάνουν διατάξεις τις οποίες το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη εκτιμά ότι κινούνται σε προοδευτική κατεύθυνση.
Το αν τελικά θα υπάρξει σύγκλιση ή απόκλιση των δύο πλευρών, μένει να φανεί στο εγγύς μέλλον.

πηγή: thetoc.gr