26 Ιανουαρίου 2015

«ΓΑΜΟΣ» ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ

«Γάμος» ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ - Ολιγομελές κυβερνητικό σχήμα και υπουργείο στον Καμμένο - Συμφωνία και για Πρόεδρο Δημοκρατίας
«Από αυτή τη στιγμή υπάρχει κυβέρνηση στη χώρα. Οι ΑΝΕΛ δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.  Ο πρωθυπουργός θα μεταβεί σήμερα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για ορκωμοσία και θα ανακοινώσει τη σύνθεση της κυβέρνησης», δήλωσε ο Π. Καμμένος, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, σήμερα το πρωί στην Κουμουνδούρου.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε συνάντηση με τον Πάνο Καμμένο για να οριστικοποιήσουν την
κυβερνητική τους συνεργασία, πριν επισκεφτεί το μεσημέρι τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια. Ο κ. Τσίπρας θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο στις 15:30 για να λάβει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον κ. Παπούλια και θα ακολουθήσει η ορκωμοσία του ως πρωθυπουργού.
Την Τρίτη θα οριστεί η νέα κυβέρνηση και στη συνέχεια θα ορκιστεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Εν συνεχεία την Πέμπτη, 5 Φεβρουαρίου θα συγκληθεί σε σώμα η Βουλή, θα εκλεγεί προεδρείο, θα γίνουν οι προγραμματικές δηλώσεις, θα δοθεί ψήφος εμπιστοσύνης και στο άμεσο διάστημα θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.
«Με τον κ. Καμμένο υπήρξε συμφωνία να συναντηθούν ώστε να επιβεβαιωθεί η στήριξη και η πιθανή συμμετοχή των ΑΝΕΛ στο νέο κυβερνητικό σχήμα. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Καμμένος είτε θα πάρει το υπουργείο Αμυνας είτε το διευρυμένο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη
Το πιθανότερο είναι να πραγματοποιηθεί η ορκωμοσία του πρωθυπουργού αύριο Δευτέρα και της νέας κυβέρνησης την Τρίτη το απόγευμα ή το αργότερο την Τετάρτη το πρωί», επιβεβαίωνε νωρίτερα η Κουμουνδούρου ανεπίσημα.
Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, θα συμμετάσχει στην κυβέρνηση συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ ως υπουργός και δεν προτίθεται να ζητήσει αντιπροεδρία της κυβέρνησης. Αυτό τόνισαν πηγές των ΑΝ.ΕΛΛ, σύμφωνα με τις οποίες άμεση προτεραιότητα θα είναι το ζήτημα του χρέους.
Οι ίδιες πηγές έκαναν λόγο για «μικρό υπουργικό συμβούλιο με 10 υπουργούς, λίγους αναπληρωτές υπουργούς και υφυπουργούς», το οποίο θα συνεδριάζει συχνά. Επίσης, επισήμαναν ότι ο κ. Καμμένος έκανε τη δήλωση για ψήφο εμπιστοσύνης στον ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να μην είναι ακυβέρνητη η χώρα και πρόσθεσαν ότι η βάση της συμφωνίας των ΑΝ.ΕΛΛ και του ΣΥΡΙΖΑ είναι το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης.
Παράλληλα, οι ίδιες πηγές τόνισαν ότι «έχει κλείσει το θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, όπου φαίνεται ότι υπάρχει συμφωνία» πως «οι κόκκινες γραμμές των ΑΝ.ΕΛΛ για τα εθνικά θέματα θα γίνουν σεβαστές» και ότι «υπάρχει καλή προσωπική χημεία μεταξύ Τσίπρα και Καμμένου και σχέσεις εμπιστοσύνης». Πληροφορίες αναφέρουν ότι το όνομα που «παίζει» προέρχεται από τον κεντροδεξιό χώρο με τα σενάρια για τον Δ. Αβραμόπουλο να έχουν φουντώσει.
«Δεν θα κυβερνήσουμε με εκβιασμούς, αλλά με έντιμες και δημόσιες τοποθετήσεις» κατέληξαν οι ίδιες πηγές.
Στις 4 το απόγευμα, ο κ. Καμμένος θα επισκεφθεί τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο, και αύριο στις 9 το πρωί θα συνεδριάσει η κοινοβουλευτική ομάδα των Ανεξάρτητων Ελλήνων.
Η νέα κυβέρνηση θα μπορούσε να πάει στη Βουλή και να πάρει την ψήφο εμπιστοσύνης 162 βουλευτών (149 ΣΥΡΙΖΑ και 13 από τους Ανεξάρτητους) αλλά θα μπορούσε να έχει και την ψήφο ανοχής των βουλευτών του Ποταμιού (ίσως και του ΚΚΕ), άλλους 16 δηλαδή. Πολύ δύσκολα θα συμμετάσχει στη νέα κυβέρνηση ο Σταύρος Θεοδωράκης που έχει δηλώσει την αντίθεσή του σε συνεργασία με τους ΑΝΕΛ.

Συναντήσεις με Κουτσούμπα και Θεοδωράκη 

Ο κ. Τσίπρας σε μία ένδειξη ότι αναζητά ευρύτερες συμμαχίες σε επιμέρους πράγματα και κυρίως στην προσπάθεια διαπραγμάτευσης με τους εταίρους και δανειστές για το χρέος, θα συναντηθεί, μετά την οριστικοποίηση της κυβερνητικής συνεργασίας με τον κ. Καμμένο, με τον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα και με τον επικεφαλής του κόμματος Ποταμιού, Σταύρο Θεοδωράκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συναντήσεις αυτές θα γίνουν αφού λάβει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, αλλά πριν από την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι ΑΝΕΛ είχαν θέσει όρους για μια πιθανή συνεργασία τους με τον ΣΥΡΙΖΑ, με τον Πάνο Καμμένο να μη θέλει στην κυβέρνηση το Ποτάμι.
«Εμείς δεν συνεργαζόμαστε με κυβέρνηση στην οποία θα συμμετέχει και το "Ποτάμι"» είπε.
Αλλά και από την πλευρά του ο Σταύρος Θεοδωράκης έθεσε ως όρο να μην είναι ο Π. Καμμένος στην κυβέρνηση, με αποτέλεσμα να έχει μεγάλο ενδιαφέρον η συζήτηση των επόμενων ημερών.
Μάλιστα, από την πλευρά του Ποταμιού άφηναν να εννοηθεί ότι «αν ο ΣΥΡΙΖΑ χρειαστεί μια ψήφο, θα μπορούσαμε να τη δώσουμε».

ΠΗΓΗ: http://www.imerisia.gr