12 Σεπτεμβρίου 2015

Εκλογικό θρίλερ καταγράφουν οι νέες δημοσκοπήσεις

Εκλογικό θρίλερ καταγράφουν οι νέες δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας.


Οριακό προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της Νέας Δημοκρατίας καταγράφει η δημοσκόπηση της GPO για το MEGA

Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 26% και η Νέα Δημοκρατία 25,8%. Ακολουθεί η Χρυσή Αυγή με 6,5%, ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ με 6%, το ΚΚΕ με 5,7%, το Ποτάμι με 4,4%, η Λαϊκή Ενότητα με 3,6%, η Ένωση Κεντρώων με 3,3% και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 3%. Το ποσοστό των αναποφάσιστων κυμαίνεται στο 10%.

Δημοσκόπηση ΠΑΜΑΚ για ΣΚΑΪ: 1% μπροστά ο ΣΥΡΙΖΑ

Μπροστά περνά ο ΣΥΡΙΖΑ (28,5%) στην εκτίμηση και πρόθεση ψήφου με μόλις 1 ποσοστιαία μονάδα διαφορά από τη ΝΔ (27,5%) βάσει της νέας δημοσκόπησης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για τον ΣΚΑΪ που διενεργήθηκε την περίοδο 9-11 Σεπτεμβρίου, αφού είχε προηγηθεί και το debate των πολιτικών αρχηγών. Ανεβασμένο ποσοστό 7% για την Χρυσή Αυγή που παραμένει τρίτο κόμμα. 

Ακολουθεί το ΚΚΕ με 6%, πολύ κοντά το ΠΑΣΟΚ με 5,5%, έπεται με το Ποτάμι με 5% και η Ένωση Κεντρώων στο 4,5%.

Η Λαϊκή Ενότητα στο όριο του 3% μπαίνει στη Βουλή ενώ εκτός μένουν οι ΑΝΕΛ με 2%. 

Μειώθηκε το ποσοστό των αναποφάσιστων από 10,5% στην προηγούμενη δημοσκόπηση του ΠΑΜΑΚ σε 8%. 

Διαφορά υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ με 0,3% έναντι της Νέας Δημοκρατίας δείχνει δημοσκόπηση της Metron Analysis για λογαριασμό της εφημερίδας Παραπολιτικά.

Σύμφωνα με την έρευνα, ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με 25% στην πρόθεση ψήφου και ακολουθεί η ΝΔ με 24,7%.

Η Χρυσή Αυγή συγκεντρώνει ποσοστό 4,9%, ακολουθεί το ΚΚΕ με 4,7%, η Ένωση Κεντρώων με 4,6% το Ποτάμι με 4,4% και το ΠΑΣΟΚ με ποσοστό 4,1%.

Αντίθετα, εκτός Βουλής μένουν, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, η Λαϊκή Ενότητα του Παναγιώτη Λαφαζάνη και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες του Πάνου Καμμένου, με ποσοστά 2,6% και 2,4% αντίστοιχα.

Ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης προηγείται στην έρευνα σε θετικές γνώμες, με ποσοστό 46% και ακολουθεί σε απόσταση αναπνοής ο Αλέξης Τσίπρας με ποσοστό 45%.

Διαφορά 5% υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ δείχνει πανελλαδική δημοσκόπηση της εταιρίας Pro Rata που δημοσιεύει σήμερα Παρασκευή η Εφημερίδα των Συντακτών. Στο όριο της εισόδου στη Βουλή η Λαϊκή Ενότητα και οι ΑΝΕΛ· μάχη για να αυξήσουν τα ποσοστά τους δίνουν τα υπόλοιπα κόμματα. Κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού «ψηφίζουν» οι ερωτηθέντες.

Συγκεκριμένα, στην εκτίμηση πρόθεσης ψήφου, ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με 28,5% και ακολουθεί η ΝΔ με 23,5%, η ΧΑ με 6,5%, το ΠΑΣΟΚ με 4,5%, το ΚΚΕ 4,5%, Το Ποτάμι με 4%, η Ένωση Κεντρώων με 3,5%, οι ΑΝΕΛ με 2,5% και η Λαϊκή Ενότητα 2,5%.

Αλλο κόμμα απαντά το 2,5% των ερωτηθέντων, ενώ στο 17,5% κυμαίνεται το ποσοστό των αναποφάσιστων.

Σύμφωνα με την ανάλυση της έρευνας, ανεβαίνει σταδιακά το ποσοστό συσπείρωσης του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ της ΝΔ αγγίζει το μέγιστο δυνατό. Συγκεκριμένα, ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται μόλις στο 64%, ενώ η ΝΔ στο 83%. Στην προηγουμενη έρευνα της ίδιας εταιρίας, η ψαλίδα μεταξύ των δύο πρώτων κομμάτων ήταν στο 3,5%.

Σε ό,τι αφορά τις μετεκλογικές συμμαχίες, οι ερωτηθέντες τάσσονται σε ποσοστό 23% υπέρ κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού, δηλάδή ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ, ενώ αντίστοιχο ποσοστό επιθυμεί συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. 

Ακομη, το 18% των ερωτηθέντων θα ήθελε ο ΣΥΡΙΖΑ να κυβερνήσει αυτοδύναμα. Όλες οι υπόλοιπες εκδοχές συνεργασιών μεταξύ των κομμάτων δεν συγκεντρώνουν ποσοστό μεγαλύτερο του 8%.
 ΠΗΓΗ:tanea