20 Οκτωβρίου 2015

Μυστηριώδης ναός 400 ετών αναδύεται από το πουθενά

Η μεξικανική ξηρασία έχει προκαλέσει ένα απίστευτο φαινόμενο: Ενας μυστηριώδης βυθισμένος ναός επανεμφανίστηκε μετά από πολλά χρόνια.
Ο ναός αυτός, είχε εγκαταλειφθεί λόγω της πανώλης και στη συνέχεια «πνίγηκε» όταν ανέβηκε η στάθμη του ποταμού.

Πρόκειται για τον Ναό της Quechula, ο οποίος τελικά δεν θα μείνει θαμμένος.
Αν και μοιάζει βγαλμένο από γοτθική ιστορία ή μυθιστόρημα φαντασίας, είναι απολύτως πραγματικό: τα ερείπια ενός μεγαλοπρεπή ναό του 16ου αιώνα, μόλις αναδύθηκε από το βυθό του μεξικανικού ποταμού.
Ο λόγος δεν είναι ούτε μαγεία, ούτε μυστικισμός. Είναι απλά η ξηρασία.
Βρίσκεται στην Νότια πολιτεία Τσιάπας, στον ποταμό Grijalva. Το 1966 οι κάτοικοι της περιοχής τοποθέτησαν φράγματα στο ποταμό, δημιουργώντας τη δεξαμενή Nezahualcoyotl.
Παρά το γεγονός ότι το φράγμα είχε θετικό αντίκτυπο στην περιοχή, είχε επίσης την ατυχή παρενέργεια του «πνιγμού» του Ναού Quechula, ο οποίος είχε μήκος 55 μέτρα και ύψος 9 μέτρα.
Ο ναός είχε ήδη εγκαταλειφθεί από το 1773. Ο αρχιτέκτονας Carlos Navarete, μιλώντας στο ΑΡ, είπε ότι η εκκλησία χτίστηκε το 1564, και κατά πάσα πιθανότητα δεν ήταν ποτέ ιδιαίτερα δημοφιλής.
«Ήταν μια εκκλησία που δημιουργήθηκε με στόχο να αποτελέσει πληθυσμιακό κέντρο, ωστόσο δεν το πέτυχε» δήλωσε ο Navarrete. «Κατά πάσα πιθανότητα δεν είχε ποτέ ούτε δικό της ιερέα».
Με τα νερά του φράγματος να έχουν πέσει 24 ολόκληρα μέτρα φέτος, ο Ναός Quechula πλέον έχει αναδυθεί σιγά-σιγά από τα νερά και δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει.
Το 2002 κατά τη διάρκεια ακόμη χειρότερης ξηρασίας, το νερό έφτασε σε τόσο χαμηλή στάθμη ώστε οι επισκέπτες μπορούσαν να περπατήσουν μέσα στο ναό, να κάνουν λιτανείες και θρησκευτικές τελετές.





ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ THETOC