31 Οκτωβρίου 2015

ΔΗ.ΣΥ Π.Ε ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ: Οι ΄΄επαναστάτες ΄΄ των προηγούμενων ετών, που χάθηκαν;

Καλαμάτα,  30  Οκτωβρίου 2015    

Η κατάσταση στην εκπαίδευση είναι τραγική. Οι πολιτικές λιτότητας των τελευταίων χρόνων συνεχίζονται με εντατικότερους ρυθμούς.
Τα κενά στα σχολεία ήταν πάντοτε πολλά, στην παρούσα συγκυρία όμως - δύο μήνες μετά την έναρξη των μαθημάτων - είναι τεράστια, εξαιτίας και της ανικανότητας της Κυβέρνησης να διαχειριστεί ακόμα και τα στοιχειώδη.
           Αδιέξοδο αντιμετωπίζουν τα σχολεία στην αντιμετώπιση των καθημερινών λειτουργικών εξόδων. Οι σχολικές επιτροπές  των Δήμων έχουν πάρει μόνο 2  από τις 4 χρηματοδοτικές  δόσεις !  το οικονομικό έτος 2015 με αποτέλεσμα, να μην εφοδιάζονται με είδη καθαριότητας, να μην λειτουργούν τα φωτοτυπικά, να μην προμηθεύονται με γραφική ύλη και το απαραίτητο εποπτικό υλικό.
Δύο μήνες μετά την έναρξη του σχολικού έτους και ακόμη οι καθαρίστριες δεν έχουν υπογράψει, ούτε τις συμβάσεις έργου και ταυτόχρονα, χωρίς να έχουν πληρωθεί η κυβέρνηση προχώρησε στην περικοπή 10% των μηνιαίων αποδοχών τους που είναι 100-240 euro!
                Μπροστά στη γενικότερη κοινωνική αναταραχή για την ασκούμενη εκπαιδευτική πολιτική, το Υπουργείο Παιδείας με σπασμωδικές κινήσεις, προσπαθεί να εμφανιστεί ως δύναμη που τάχα αγωνιά και εργάζεται για λύσεις στην εκπαίδευση, προτάσσοντας την εθελοντική εργασία!
                Έχει διαγράψει τις προεκλογικές αλλά και μετεκλογικές τους δεσμεύσεις για 7000 μόνιμους διορισμούς, προσπαθεί να δημιουργήσει ψευδαισθήσεις πως δήθεν υπάρχουν μαγικές λύσεις κάλυψης όλων των κενών, όπως αυτή της επιστροφής των αποσπασμένων εκτός τάξης! Συνειδητά παραλείπουν να πουν πως οι ίδιοι απέσπασαν με αδιαφανείς διαδικασίες και σε μεγαλύτερο αριθμό από κάθε άλλη φορά και κανένας δεν τους εμποδίζει να τους επαναφέρουν!
                Η επιλογή τους να προχωρούν σε προσλήψεις με το σταγονόμετρο, αναπληρωτών κύρια από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ αλλά και από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, μπορεί να δίνει μία πρόσκαιρη μικρή ανάσα αλλά αφήνει πίσω της "απόνερα"...
                Είναι χαρακτηριστικό, πως από το μεν ΕΣΠΑ, έχουν ήδη από τον συνολικό αριθμό προσλήψεων (5000 εκπαιδευτικοί) που προβλέπεται με βάση το τεχνικό δελτίο για την Ειδική Αγωγή, για την εξαετία 2014-2020, εξαντλήσει τους 3900(!!) τους οποίους θα προσλάβουν τη σχολική χρονιά που διανύουμε. Δηλαδή για τα επόμενα 5 χρόνια, μέχρι το 2020 απομένουν μόλις 1100 πιστώσεις για την Ειδική Αγωγή από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ!
                Σε ότι αφορά το Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων (ΠΔΕ), συνεχίζεται η απαράδεκτη κατάσταση των τελευταίων χρόνων, κονδύλια που έπρεπε να διατίθενται για υποδομές και εξοπλισμό των σχολείων, να καλύπτουν τις ανάγκες για προσλήψεις προσωπικού, ενώ αυτό θα έπρεπε να γινόταν στο σύνολό του από τον Κρατικό προϋπολογισμό.
Καλούμε την Κυβέρνηση, να αντιληφθεί πως τα προβλήματα δεν λύνονται με ευχολόγια και ιδεοληψίες. Χρειάζονται σχεδιασμό, πρόβλεψη και γενναίες αποφάσεις.            
Η ανάγκη μόνιμων διορισμών στην εκπαίδευση και η επαρκής χρηματοδότηση των σχολείων είναι η μόνη διέξοδος.
                Η ΠΡΟΣΘΕΣΗ-ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Μεσσηνίας, αναδεικνύει έγκαιρα τα ζητήματα, με την έναρξη της σχολικής χρονιάς είχαμε  ενημερώσει υπεύθυνα, χωρίς  λαϊκισμούς, για την πραγματική κατάσταση που θα δημιουργηθεί.
Αλήθεια οι ΄΄επαναστάτες ΄΄ των προηγούμενων ετών, που χάθηκαν; Περιορίστηκαν σε ανακοινώσεις ΄΄ διεκπεραιωτικού ΄΄ χαρακτήρα, διοικητικής συν-διαχείρισης …
                Η εποχή των εύκολων και ανέξοδων ρητορειών έχει τελειώσει. Τώρα είναι η ώρα της αλήθειας, η ώρα της πράξης.
               
Δημοκρατική Συνεργασία
Εκπαιδευτικών Π.Ε.