20 Φεβρουαρίου 2016

Η Apple λέει “όχι” στο FBI

Tim CookΈνα ηχηρό όχι εισέπραξε το FBI από την Apple, όταν εκείνο ζήτησε από την εταιρεία να δημιουργήσει κερκόπορτα στο iPhone. 
H Apple, με σχετική επιστολή της προς τους χρήστες των προϊόντων της, ενημέρωσε το κοινό ότι το FBI ζήτησε να αποκτήσει πρόσβαση σε κρυπτογραφημένο περιεχόμενο μέσα σε ένα iPhone που χρησιμοποίησε δράστης φονικής επίθεσης στις ΗΠΑ.

Ο φόβος της Apple είναι ότι η κίνηση αυτή θα δημιουργήσει ένα κακό προηγούμενο, το οποίο και θα επιτρέπει στο FBI και άλλες ανάλογες υπηρεσίες να αποκτούν πρόσβαση σε ιδιωτικό, κρυπτογραφημένο περιεχόμενο στα smartphones των χρηστών.
apple vs fbi
Ειδικά για το iPhone του τρομοκράτη του Σαν Μπερναντίνο, το FBI ζητά από την Apple να δημιουργήσει μία ειδική έκδοση του iOS που θα τρέχει στο συγκεκριμένο smartphone, προκειμένου να σπάσει η κρυπτογράφησή του, χωρίς να χαθούν τα αποθηκευμένα δεδομένα. Το ζήτημα είναι ότι η Apple φοβάται ότι εάν δημιουργηθεί ένα τέτοιο εργαλείο, δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι δεν θα γίνει κακόβουλη χρήση του.
Η επιστολή της Apple προς τους χρήστες σημειώνει ότι μία τέτοια κίνηση θα δημιουργούσε μία κερκόπορτα, back door στα αγγλικά, η οποία – παρόλο που οι κυβερνητικές πηγές λένε ότι θα χρησιμοποιείται σε ελεγχόμενο περιβάλλον- δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να θεωρηθεί ότι διασφαλίζει την ιδιωτική ζωή του χρήστη.
ΠΗΓΗ: pestaola