15 Ιουνίου 2015

“Αδειάζει” το Μαξίμου η Κομισιόν: Δεν ζητήσαμε περικοπές συντάξεων και μισθών

Στην αντεπίθεση πέρασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις καταγγελίες της ελληνικής κυβέρνησης πως οι δανειστές ζητούν περικοπές στις συντάξεις και μειώσεις μισθών.
Οι θεσμοί «ποτέ δεν ζήτησαν περικοπή ατομικών
συντάξεων» (individual pensions), τόνισε η εκπρόσωπος της Κομισιόν Ανίκα Μπράιντχαρτ, τονίζοντας πως σε ό,τι αφορά τους δανειστές τα χρήματα που θα πρέπει να εξοικονομηθούν θα πρέπει να προέλθουν από αλλαγές όπως η κατάργηση των κακών κινήτρων για πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και η αύξηση του ορίου ηλικίας για την αποχώρηση από την αγορά εργασίας.
Η κ. Μπράιντχαρτ χαρακτήρισε πως το ελληνικό συνταξιοδοτικό σύστημα είναι «ένα από τα πιο ακριβά στην Ευρώπη.
Παράλληλα, επέκρινε την ελληνική πρόταση για αλλαγές στο ασφαλιστικό, σχολιάζοντας με νόημα πως το σχέδιο της Αθήνας θα εξοικονομούσε μόλις 71 εκατ. ευρώ το 2016 (0,04% του ΑΕΠ), τη στιγμή που οι πιστωτές ζητούν εξοικονόμηση 1,8 δισ. (1% του ΑΕΠ).
Συνεχίζοντας την αναλυτική παρουσίαση των θέσεων των εταίρων, η κ. Μπράιντχαρτ υπογράμμισε επίσης πως οι δανειστές δεν έχουν ζητήσει νέα μείωση των μισθών στην Ελλάδα, αλλά αντίθετα θέλουν απλώς τη σύνδεση της αύξησης των αποδοχών με την παραγωγικότητα των ελλήνων εργαζόμενων και την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής συμφωνίας.
Σημείωσε επίσης πως οι δανειστές είναι έτοιμοι να δεχτούν την κατάρτιση ενός νέου πλαισίου για συλλογικές συμβάσεις εργασίας, με την τεχνική συμβολή του ΟΑΣΑ και του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας (ILO).
Ωστόσο, σε ερώτηση για το αν η Ευρώπη εξετάζει σοβαρά την πρόταση του επικεφαλής οικονομολόγου του ΔΝΤ για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, η κ. Μπράιντχαρτ απάντησε μη συγκεκριμένα πως η το ζητούμενο είναι να υπάρξει πρόοδος στη διαπραγμάτευση.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι εκπρόσωποι της Επιτροπής κατέστησαν σαφές πως οι Βρυξέλλες είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμες να μεσολαβήσουν εκ νέου ώστε να υπάρξει πρόοδος στη διαπραγμάτευση.
Σε ερώτηση για την πολύκροτη δήλωση του γερμανού επιτρόπου Έντιγκερ πως από την 1η Ιουλίου η Ελλάδα θα βρεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και η Κομισιόν θα πρέπει να ετοιμαστεί για αυτό, ο εκπρόσωπος Μαργαρίτης Σχοινάς απάντησε λιτά: «Ήμασταν πολύ απασχολημένοι διαπραγματευόμενοι μια συμφωνία».