16 Ιουνίου 2015

Ο Τσίπρας «ψήνει» μέτωπο με Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ και άλλα στελέχη

Ο Σταύρος Θεοδωράκης πέρασε σήμερα το πρωί πρώτος την πύλη του Μεγάρου Μαξίμου για να ενημερωθεί για τη διαπραγμάτευση από τον Αλέξη Τσίπρα.
Μετά το τέλος της συνάντησής του με τον πρωθυπουργό ο κ. Θεοδωράκης, μιλώντας σε δημοσιογράφους, είπε: 

«Κάλεσα τον πρωθυπουργό να σκεφτεί ότι τα περιθώρια της ελληνικής οικονομίας στενεύουν απελπιστικά.
Η κυβέρνηση πρέπει να σκεφτεί πέρα από τα δικά της παιδιά την κοινωνία που υποφέρει μέσα από τη συνεχή αναβολή της συμφωνίας.
Ο κ. Σουλτς, όταν μου είπε ότι και Το Ποτάμι έχει ευθύνες το είπε, πιστεύω, γιατί νιώθει ότι υπάρχει αδιέξοδο στην επικοινωνία του με τον Τσίπρα και νιώθει ότι όσοι του μιλούσαμε για τον Τσίπρα προεκλογικά έχουμε ευθύνες και τώρα.
Ο κ. Γιούνκερ μου είπε ξεκάθαρα ότι ποτέ ο ίδιος δεν έθεσε ζήτημα να μειωθούν μισθοί και συντάξεις.  Αυτό που έθεσε είναι το ασφαλιστικό, να μπει όριο στις μεγάλες συντάξεις και φρένο στις πρόωρες.
Ο Γιούνκερ είναι φίλος της Ελλάδας. Μου ανέφερε ότι η Ευρώπη μπορεί να ενισχύσει με 35 δισ. την Ελλάδα μέχρι το 2020. Θεωρεί ότι είναι κρίσιμο μέγεθος και ότι αυτό δεν προβάλλεται.
Συζητήσαμε με τον πρωθυπουργό διάφορα σενάρια. Το ένα είναι ότι έρχεται η συμφωνία. Εμείς του είπαμε αν η συμφωνία μας κρατάει στην Ευρώπη θα την ψηφίσουμε.
Υπάρχει παιχνίδι. Οι προτάσεις που έρχονται από την ΕΕ έχουν προβλήματα. Οπως και οι προτάσεις που είχε η Ευρώπη στο παρελθόν για την Ελλάδα Το θέμα είναι να   βελτιώσεις αυτές τις προτάσεις. Είναι φανερό ότι χάνουμε φίλους στην Ευρώπη.
Οταν η κουβέντα με τον Τσίπρα έφτασε στο τώρα τι κάνουμε μου είπε ότι έχει δυο τρεις κινήσεις ακόμη να κάνει. Ελπίζει ότι θα κάνουν και οι άλλοι.
Εμείς ήμασταν σαφείς. Η Ελλάδα δεν θα πρέπει να παίζει το παιχνίδι της καθυστέρησης. Πιέζουμε τον πρωθυπουργό για να κάνει απαραίτητες κινήσεις να διορθωθούν τα πράγματα.
Μου είπε ότι υπάρχουν συγκεκριμένες κινήσεις που μπορούν να γίνουν και ελπίζει ότι θα γίνουν αποδεκτές. Και πιστεύει ότι και οι άλλοι θα κάνουν κινήσεις προς τα πίσω». 
Τι είπε στον Θεοδωράκη για ΔΝΤ και χρέος
Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας υποδεχόμενος τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη είπε:
«Το μείζον είναι να μπορέσουμε να φέρουμε μια βιώσιμη συμφωνία και δεν είναι μείζον μόνο για την κυβέρνηση είναι για την χώρα. Διότι το κρίσιμο είναι να κλείσει αυτός ο φαύλος κύκλος δηλαδή να μην αναγκαστούμε να πάμε σε μια συμφωνία που σε έξι μήνες θα μας δώσει τα ίδια» τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας υποδεχόμενος τον επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρο Θεοδωράκη, στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ο πρωθυπουργός συμπλήρωσε ότι αυτό το καταλαβαίνουν όλοι και έξω, «αλλά η μεγάλη δυσκολία είναι ότι δεν έχουμε να κάνουμε με έναν συνομιλητή, αλλά με πολλούς διαφορετικούς». Είπε ακόμα ότι «η μεγάλη αντίφαση είναι η παρουσία του IMF το οποίο ζητάει σκληρά μέτρα, αλλά και αναδιάρθρωση του χρέους, και οι άλλοι διαλέγουν τα σκληρά μέτρα και αφήνουν την αναδιάρθρωση». «Θέλουν α λα καρτ να έχουν το IMF μαζί τους», συμπλήρωσε.
Οταν έφυγαν οι κάμερες, ο Αλέξης Τσίπρας αποκάλυψε στον Σταύρο Θεοδωράκη ότι δεν προτίθεται να πληρώσει το ΔΝΤ στις 30 Ιουνίου αν δεν υπάρξει μια βιώσιμη συμφωνία και ρύθμιση του χρέους. Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ.

Πηγή: Ο Τσίπρας «ψήνει» μέτωπο με Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ και άλλα στελέχη | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/news/212118/o-tsipras-psinei-metopo-me-potami-pasok-kai-alla-stelehi#ixzz3dEJ6KNM4