15 Ιουνίου 2015

Συνάντηση του Επιτρόπου Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων με τους Περιφερειάρχες

Κώστας Αγοραστός: "Να διαμορφωθεί άμεσα εθνικήστρατηγική για το μεταναστευτικό,να μη γίνει η χώρα μας αποθήκη εξαθλιωμένων ανθρώπινων ψυχών"
Να ολοκληρωθεί άμεσα το εθνικό σχέδιο μεταναστευτικής πολιτικής ώστε η χώρα μας να μην "είναι μία αποθήκη

εξαθλιωμένων ανθρώπινων ψυχών"κάλεσε την κυβέρνηση οΠρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας και Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, μετά το πέρας της συνάντησης που είχαν οι Περιφερειάρχες της χώρας με τον Επίτροπο Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο.
Ο κ. Αγοραστός εξέφρασε την ικανοποίηση του για την οικονομική βοήθεια που εξασφάλισε ο Έλληνας Επίτροπος για την αντιμετώπιση των πιεστικών προβλημάτωναπότη μαζική είσοδο στη χώρα προσφύγων το τελευταίο διάστημα. "Το μεταναστευτικό είναι ένα διεθνές ζήτημα με σημαντικές επιπτώσεις στην καθημερινή ζώνη των τοπικών κοινωνιών που καλούνται να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα. Πρώτο μας μέλημα είναι η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικήςδιάστασηςτου προβλήματος αλλά και διασφάλιση της ομαλής απορρόφησης των προσφύγων χωρίς εντάσεις στις τοπικές κοινωνίες"είπε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος των Περιφερειαρχών.
Αναλυτικά η δήλωση του Προέδρου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας κ. Κώστα Αγοραστού αμέσως μετά το πέρας της συνάντησης: "Θα ήθελα να ευχαριστήσω εκ μέρους όλων των Περιφερειαρχών τον Επίτροπο κ. Αβραμόπουλο. Έχουμε εδώ και πολύ καιρό στενή συνεργασία. Εμείς ως Περιφερειάρχες δηλώσαμε παρόντες από την πρώτη στιγμή που είχαμε έξαρση του φαινομένου της παράτυπης μετανάστευσης.
Συζητήσαμε και συζητούμε με την κυβέρνηση. Ξέρουμε πάρα πολύ καλά πώς πρέπει να πάμε και τί πρέπει να κάνουμε.
Η συζήτηση σήμερα ήταν ουσιαστική, οι συνάδελφοι Περιφερειάρχες έδωσαν ήχο και εικόνα της πραγματικότητας, γιατί κάθε περιφέρεια δέχεται διαφορετική πίεση από την παράτυπη μετανάστευση. Αλλά εμείς δηλώσαμε παρόντες. Ήμασταν από την πρώτη στιγμή χωρίς να έχουμε ούτε μία αρμοδιότητα. Παρ"όλα αυτά ήμασταν παρόντες στην προσπάθεια και τα βγάλαμε πέρα έως σήμερα, αλλά η ουσία είναι ξεκάθαρη και σκληρή. Θέλει σχέδιο, άμεσο χρονοδιάγραμμα και χρήματα. Χρήματα εξασφάλισε ο Επίτροπος κ. Αβραμόπουλος, 500 εκ. ευρώ ξεχωριστά - όχι από το νέο ΕΣΠΑ - για τη χώρα μας. Γιατί το νέο ΕΣΠΑ πιστεύω πως δεν διαθέτει τόσα χρήματα για τη μετανάστευση.
Άρα χρειάζεται σχέδιο, να αποκτήσουμε μεταναστευτική πολιτική. Δεν θέλουμε η χώρα μας να είναι μία αποθήκη εξαθλιωμένων ανθρώπινων ψυχών. Οπωσδήποτε όμως πρέπει να καταλάβει και η Ευρώπη ότι είναι διεθνές το ζήτημα. Οι ανθρώπινες κοινότητες δε θα σταματήσουν να κινούνται. Οι εντάσεις δε θα σταματήσουν να υπάρχουν στα κράτη, άρα θα πρέπει να αποκτήσουμε στρατηγική. Είναι η ώρα στη δύσκολη εποχή, να κερδίσουμε τη στρατηγική αυτή. Να διαμορφώσουμε στρατηγική, όχι ενόχους και όχι αρνήσεις.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κ. Επίτροπο και για την οικονομική βοήθεια και τη συνεργασία. Θα έχει εικόνα και ήχο και αυτός αλλά και οι συνεργάτες του γιατα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε και ελπίζουμε σύντομα η κυβέρνηση να ολοκληρώσει το εθνικό σχέδιο μεταναστευτικής πολιτικής. Να μας καλέσει να συνεργαστούμε, γιατί εμείς θα είμαστε ένας σταθερός πόλος πέντε ετών που θα διαχειριζόμαστε τις εντάσεις καιτις εκτάσεις του προβλήματος αυτού."