7 Μαρτίου 2015

Βεργίνα και Αιγές, τα αριστουργήματα της μακεδονικής τέχνης

Κωμόπολη της Ημαθίας χτισμένη σε απόσταση 8 χιλιομέτρων νοτιοανατολικά της Βέροιας, η Βεργίνα, που δημιουργήθηκε μετά τον ερχομό ποντίων προσφύγων (το 1922), απέκτησε παγκόσμια φήμη και ακτινοβολία χάρη στα λαμπρά ανασκαφικά ευρήματα που έφερε στο φως ο αείμνηστος καθηγητής Mανόλης Aνδρόνικος.

Στους βόρειους πρόποδες των Πιερίων, ανάμεσα στη Βεργίνα και το γειτονικό χωριό Παλατίτσια, σε μια περιοχή στρατηγικής σημασίας και πλούσια από την άποψη των φυσικών πόρων, ανακαλύφθηκε μια πόλη «κατά κώμας» (δηλαδή, ένα πολεοδομικό συγκρότημα με το τειχισμένο άστυ στο κέντρο και πολυάριθμους μικρότερους και μεγαλύτερους συνοικισμούς ολόγυρα), που ταυτίστηκε με τις Aιγές, την πρώτη πόλη των Μακεδόνων.

Σημαντικό οικιστικό κέντρο ήδη από την Πρώιμη Εποχή του Σιδήρου (10ος-7ος αιώνας π.Χ.), οι Aιγές («αι Αιγεαί») αποτέλεσαν το λίκνο της βασιλικής δυναστείας των Τημενιδών και τον πυρήνα του μακεδονικού βασιλείου από τα μέσα περίπου του 7ου αιώνα π.Χ. (τότε ιδρύθηκε από το βασιλιά Περδίκκα Α') έως τα τέλη του 5ου/αρχές του 4ου αιώνα π.Χ., όταν ο βασιλιάς Aρχέλαος μετέφερε την πρωτεύουσα του μακεδονικού κράτους στην Πέλλα.

Eποχή ύψιστης ακμής για τις Αιγές υπήρξε η περίοδος της βασιλείας του Φιλίππου Β' (359-336 π.Χ.), πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, όταν αναπτύχθηκε εντονότατη οικοδομική δραστηριότητα στην πόλη (μεταξύ άλλων, τότε οικοδομήθηκε το ανάκτορο των Αιγών, το σημαντικότερο μαζί με τον Παρθενώνα κτίριο της κλασικής Ελλάδας) και η αυλή του ξακουστού μακεδόνα βασιλιά αποτέλεσε εστία παραγωγής πολιτισμού.

Tα ευρήματα της πολύχρυσης νεκρόπολης των Αιγών, τα αριστουργήματα της μακεδονικής τέχνης (η χρυσή λάρνακα και το χρυσό γοργόνειο από την πανοπλία του Φιλίππου Β', η παράσταση από το θρόνο της Ευρυδίκης, οι τοιχογραφίες με τον Πλούτωνα και τον Ερμή, το στεφάνι μυρτιάς της Μήδας, της θρακιώτισσας συζύγου του Φιλίππου Β', κ.ά.), τα εκθέματα του Μουσείου Βασιλικών Τάφων των Αιγών φανερώνουν τη συνεισφορά των Μακεδόνων στον πολιτισμό και μαρτυρούν το μεγάλο πλούτο και τη δύναμη, το υψηλό καλλιτεχνικό αισθητήριο και την ποιότητα ζωής των ανθρώπων που έζησαν και έδρασαν στις Αιγές. ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ diakopes.gr