22 Μαΐου 2015

Γερμανική νάρκη στη συμφωνία - «Δεν θα ανεχτούμε ελληνικούς εκβιασμούς»

Μήνυμα προς την Αθήνα ότι δεν θα περάσει οποιοσδήποτε εκβιασμός έστειλε υψηλόβαθμος Γερμανός αξιωματούχος, με δηλώσεις του στον ανταποκριτή του MEGA, Παντελή Βαλασόπουλο.
Ο ίδιος αξιωματούχος, που ανήκει στην ομάδα των σκληρών του Βερολίνου, που θα έβλεπαν θετικά ένα Grexit είπε: "Είμαστε απαισιόδοξοι γιατί δεν κινείται τίποτα. Κάθε τρεις μέρες ο Βαρουφάκης παρουσιάζει νέες ιδέες. Είναι στο χέρι της Ελλάδα να μην χρεοκοπήσει. Όμως εάν είναι να συμβεί ας συμβεί. Εμείς δεν εκβιαζόμαστε".
Ο ίδιος απαντώντας σε ερώτηση για το εάν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα μπορούσε να προκαλέσει μια σύνοδο και να δώσει λύση στο πρόβλημα είπε: "Η Κομισιόν δεν παίζει τον καθοριστικό ρόλο στη διαδικασία. Το Eurogroup και θεσμικά είναι εκείνο που θα πάρει τις αποφάσεις".
Ετσι, παρά τα χαμόγελα στη σύνοδο κορυφής μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και της Άγκελα Μέρκελ, που κάθισαν μάλιστα ο ένας δίπλα στον άλλο, η Γερμανίδα Καγκελάριος άφησε για την κατ  'ιδίαν συνάντησή της με τον Έλληνα πρωθυπουργό να υψώσει το "τείχος" του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Η γερμανική πλευρά θεωρείται απαράβατο όρο για να υπάρξει συμφωνία τη συμμετοχή και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το οποίο ωστόσο κρατά όπως φαίνεται την πιο σκληρή στάση κυρίως στα εργασιακά και το ασφαλιστικό που αποτελούν τις "κόκκινες" γραμμές της Αθήνας.
Σύμφωνα με το Mega, η κ. Μέρκελ αν και χαρακτήρισε φιλική και εποικοδομητική τη συζήτηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό το βράδυ της Πέμπτης ξεκαθάρισε πως "πρέπει να συνεχιστεί η δουλειά με τους τρεις θεσμούς καθώς υπάρχουν αρκετά πράγματα ακόμη να γίνουν" και πρόσθεσε: "Η Γερμανία και η Γαλλία πρότειναν στην Ελλάδα και στον Έλληνα πρωθυπουργό όποτε υπάρχουν ανοιχτά ερωτήματα, όποτε χρειαστούν βοήθεια να την παρέχουμε. Αλλά η τελική λύση θα βρεθεί με τους τρεις θεσμούς και γι' αυτό χρειάζεται να εργαστούμε σκληρά".
Ωστόσο παρά τη δύσκολη κατάσταση που διαγράφεται ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε αισιόδοξος για συμφωνία και τόνισε: "Η συζήτηση χθες το βράδυ με την Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και τον Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ ήταν πολύ εποικοδομητική, σε πολύ καλή και φιλική ατμόσφαιρα. Είμαι αισιόδοξος ότι μπορούμε σύντομα να φτάσουμε σε σταθερή μακροπρόθεσμη και βιώσιμη λύση χωρίς τα λάθη του παρελθόντος - και η Ελλάδα θα επιστρέψει με συνοχή στην ανάπτυξη.
Πάντως ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, δια του εκπροσώπου του, Μάρτιν Γέγκερ, έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι ακόμα και ένα Grexit δεν είναι απίθανο "Θεωρούμε απολύτως απαραίτητο να συμμετέχει το ΔΝΤ στη διαδικασία”, είπε ο Μάρτιν Γέγκερ, ενώ απαντώντας σε ερώτηση του ανταποκριτή του MEGA στο Βερολίνο, Παντελή Βαλασόπουλο για τον λόγο που ο Σόιμπλε δεν έχει αποκλείσει Grexit στις δύο τελευταίες συνεντεύξεις του ο κ. Γέγκερ είπε: "Γιατί είναι πολύ ρεαλιστής".
Η σκληρή γερμανική στάση φάνηκε και από τον αποκλεισμό του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ από την τριμερή συνάντηση με αίτημα του Βερολίνου. Ωστόσο ο πρόεδρος της Κομισιόν που συναντήθηκε σε ιδιαίτερα καλό κλίμα σήμερα με τον Έλληνα πρωθυπουργό μιλώντας στην Wirtschaftswoche δήλωσε για το θέμα της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ: "Το ζήτημα δεν έχει μόνο να κάνει με νομισματικούς και οικονομικούς λόγους, αλλά και με την αξιοπρέπεια των Ελλήνων. Δεν μπορούμε απλά να πετάξουμε τους Έλληνες εκτός ευρωζώνης. Οι Έλληνες πρέπει ασφαλώς να μάθουν ότι στην αλληλεγγύη του ενός πρέπει να αντιπαρατίθεται η συνεκτική στάση και τα οικονομικά του άλλου".
PHGH