13 Ιουνίου 2015

ΝY Times: Η Ελλάδα είναι ένα κράτος «ζόμπι»

Το τελευταίο αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης ενδέχεται να οδηγήσει σε χρεοκοπία και έξοδο από το ευρώ.

Αυτή είναι το εναρκτήριο συμπέρασμα του κεντρικού άρθρου των New York Times στο φύλλο της Παρασκευής, υπό τον τίτλο: «Η Ελλάδα, οικονομικά, είναι ένα κράτος ζόμπι».
Γράφει στη συνέχεια: «Οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν έρθει σε παρόμοια κατάσταση και παλαιότερα και είχαν καταφέρει να έρθουν σε συμφωνία για να αποφύγουν τη χρεοκοπία και το Grexit. Μόνο που εκείνες οι συμφωνίες είχαν αποδιώξει τη στιγμή της αναμέτρησης δίχως να λύνουν τα θεμελιώδη οικονομικά και χρηματοδοτικά προβλήματα της Ελλάδας. Για να διακόψουν αυτόν τον φαύλο κύκλο, θα πρέπει οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι να προχωρήσουν σε ένα ρεαλιστικό σχέδιο για την ανάκαμψη της κατεστραμμένης ελληνικής οικονομίας που θα θέσει τα επισφαλή οικονομικά της κυβέρνησης σε μια σωστή τροχιά.
Αυτό το σχέδιο θα έμοιαζε κάπως έτσι: Τα υπόλοιπα 18 μέλη της Ευρωζώνης θα συμφωνούσαν να "συγχωρέσουν" μέρος του χρέους ή θα καθυστερούσαν την αποπληρωμή του. Σε αντάλλαγμα, η ελληνική κυβέρνηση θα έπρεπε να συμφωνήσει σε αλλαγές που θα αύξαναν την είσπραξη των φόρων και θα ενίσχυσαν την οικονομική ανάπτυξη, καθιστώντας ευκολότερη την έναρξη νέων επιχειρήσεων.
Να χάσουν χρήματα
Για να λειτουργήσει μια τέτοιου είδους διευθέτηση, οι ηγέτες της Γερμανίας και άλλων χωρών της Ευρωζώνης θα έπρεπε να είναι διατεθειμένοι να χάσουν κάποια από τα χρήματα που διέθεσαν στην Ελλάδα για να αποπληρώσει τους ιδιώτες επενδυτές – κυρίως τράπεζες και επιχειρήσεις. Αν η Ευρωζώνη δεν κάνει τώρα αυτή τη μικρή θυσία, θα υποστεί μεγαλύτερες απώλειες αν η Ελλάδα χρεοκοπήσει και εξέλθει από το ευρώ. Πέραν των ευρωπαϊκών απωλειών, κάτι τέτοιο θα υπονομεύσει την εμπιστοσύνη στο κοινό νόμισμα σε μελλοντικές κρίσεις. Μια χρεοκοπία και συνακόλουθα μια έξοδος από το ευρώ θα είναι ένα καταστροφικό πλήγμα για την οικονομία και το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ελλάδας.
Οι παραχωρήσεις Τσίπρα
Για να πάρει ο Τσίπρας καλύτερους όρους θα πρέπει να κάνει παραχωρήσεις, οι οποίες δεν θα γίνουν εύκολα δεκτές από το κόμμα του. Για παράδειγμα, θα πρέπει να τελειώσει με τις πρόωρες συντάξεις που αποτελούν μια μεγάλη διαρροή για το συνταξιοδοτικό σύστημα. Να κάνει περισσότερα για να πατάξει τη φοροδιαφυγή, την αδειοδότηση των νέων επιχειρήσεων και τηδιαφθορά. Πολλοί ηγέτες της Ευρωζώνης δεν εμπιστεύονται τον Τσίπρα ότι θα πραγματοποιήσει όλες αυτές τις αλλαγές, καθώς τόσο ο ίδιος όσο και η ομάδα του δεν συνέβαλαν θετικά με τις φλυαρίες τους γύρω από τις αποζημιώσεις από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Παράλογες απαιτήσεις
Ωστόσο, οι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης έχουν κάνει την ελληνική κρίση χειρότερη από το 2010, απαιτώντας παράλογες πολιτικές λιτότητας που επέφερε δεινά στους πολίτες, συρρίκνωσε την οικονομία και αύξησε την ανεργία στο 25%. Ακόμη και τώρα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες ζητούν από τον Τσίπρα να μειώσει κι άλλο τις ήδη μειωμένες συντάξεις στους συνταξιούχους του Δημοσίου.
Κατάσταση ζόμπι
Το αν η Ελλάδα θα οδηγηθεί σε μια οικονομική κατάσταση "ζόμπι" θα εξαρτηθεί, επίσης, από το ΔΝΤ και την ΕΚΤ, που της έχουν δανείσει χρήματα. Ιδιωτικά, το ΔΝΤ λέει στους Ευρωπαίους πως πρέπει να υπάρξει ελάφρυνση του χρέους, αλλά και η Λαγκάρντ πρέπει να προσπαθήσει περισσότερο για να πείσει τους ηγέτες της Ευρωζώνης ότι η Ελλάδα δεν θα πετύχει αν δεν γίνουν σημαντικές αλλαγές στο πρόγραμμα του δανείου. Ο Μάριο Ντράγκι δήλωσε πρόσφατα ότι μέρος μιας οποιασδήποτε συμφωνίας με την Ελλάδα θα πρέπει να είναι η ανάπτυξη σε συνδυασμό με την κοινωνική δικαιοσύνη και τη δημοσιονομική βιωσιμότητα.
Έχουν περάσει περισσότερα από πέντε χρόνια από τότε που οι Ευρωπαίοι συμφώνησαν στο πρώτο δάνειο προς την Ελλάδα. Ωστόσο, αντί να κινείται η χώρα προς την ανάκαμψη, έχει παγιδευτεί σε μια οικονομική καταστροφή, χωρίς ορατό τέλος».