11 Μαρτίου 2015

Η τρόικα βγαίνει... από τον τάφο και η μεγάλη μάχη αρχίζει


Μπορεί να έχει μετονομασθεί, ως «θεσμοί», αλλά η τρόικα δεν έχει πεθάνει, τουλάχιστον για τους δανειστές: ο Γιάνης Βαρουφάκης, γράφοντας την Παρασκευή στον Γερούν Ντάισελμπλουμ, ζήτησε συνομιλίες με τους «θεσμούς», στις Βρυξέλλες για τις 7 μεταρρυθμίσεις που προτείνει η Αθήνα, αλλά η απάντηση που έλαβε δείχνει ότι οι δανειστές θέλουν μια... διαπραγμάτευση από τα παλιά, με μια νεκραναστημένη τρόικα.

Η αναφορά Ντάισελμπλουμ που σήμανε συναγερμό στο Μαξίμου έκανε λόγο για την ανάγκη οι θεσμοί να «αποκτήσουν μια ευρεία εικόνα που να καλύπτει όλους τους τομείς πολιτικής». Αυτή ακριβώς την «ευρεία εικόνα» θέλει να αποφύγει η κυβέρνηση να δώσει στην τρόικα, δεδομένου ότι μόλις σχηματισθεί η «εικόνα» θα έλθουν και οι προτάσεις-πιέσεις από τους θεσμούς, που δεν θα αφορούν μόνο τις προτάσεις Βαρουφάκη αλλά «όλους τους τομείς πολιτικής».
Ουσιαστικά, λένε στην κυβέρνηση, οι κυρίαρχες δυνάμεις του Eurogroup θέλουν να εφαρμόσουν τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου όχι με τον τρόπο που την αντιλαμβάνεται η Αθήνα, δηλαδή με μια συμφωνία με τους θεσμούς για κάποια μέτρα, τα οποία θα έχει προτείνει η ελληνική πλευρά. Αλλά με τον τρόπο που την αντιλαμβάνονται το ΔΝΤ και η ΕΚΤ, που έχουν εξαρχής τονίσει, όταν ακόμη το Eurogroup συζητούσε τη λίστα Βαρουφάκη, ότι δεν μπορούν να «σβήσουν» όσα έχουν ήδη συμφωνηθεί με την προηγούμενη κυβέρνηση, δηλαδή τα μέτρα της λίστας Χαρδούβελη!
Με αυτό τον τρόπο, όπως εκτιμούν στην κυβέρνηση, οι δανειστές επιχειρούν να γυρίσουν το χρόνο πίσω, πριν τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου και να υποχρεώσουν την κυβέρνηση να μπει σε μια διαπραγμάτευση όμοια με αυτές που ζει η χώρα από το 2010 με την τρόικα: υπό την πίεση της χρηματοδοτικής ασφυξίας, οι τεχνοκράτες εκπρόσωποι των δανειστών θα υπαγορεύσουν μέτρα και η κυβέρνηση απλώς θα τα προσυπογράψει και θα τα προωθήσει στη Βουλή.
Ο μεγάλος φόβος της κυβέρνησης είναι ότι η τρόικα θα διαπιστώσει από τον τεχνικό έλεγχο στα δημοσιονομικά ότι, σε όποιο σημείο και αν τοποθετηθεί ο πήχης για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2015, η Ελλάδα θα περάσει... από κάτω. Ότι, δηλαδή, θα έχουμε ένα μεγάλο δημοσιονομικό κενό, για το οποίο η τρόικα θα ζητήσει να ληφθούν τα «τοξικά», κατά Βαρουφάκη, μέτρα λιτότητας, που η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να αποφύγει με κάθε θυσία.
Το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς -και όχι η ουσία των 7 μέτρων Βαρουφάκη- θα είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, και το μεγάλο πεδίο σύγκρουσης στο σημερινό Eurogroup. Ο υπουργός Οικονομικών θα επιμείνει στην ανάγκη να έχουν πολύ περιορισμένο, τεχνικό ρόλο οι θεσμοί και η συζήτηση να γίνει αυστηρά στη βάση των προτάσεων της ελληνικής κυβέρνησης και όχι με την ελευθερία των θεσμών να διαπιστώνουν προβλήματα και να προτείνουν λύσεις, ή να επαναφέρουν στο τραπέζι προτάσεις που είχαν συμφωνηθεί με την προηγούμενη κυβέρνηση.
Βέβαιο είναι, παραδέχονται κυβερνητικές πηγές, ότι θα υπάρξει σφοδρή σύγκρουση με τους δανειστές για αυτά τα θέματα, καθώς θα ισοδυναμούσε με πολιτική αυτοκτονία για την κυβέρνηση, εάν δεχόταν να εγκλωβισθεί από μια «αναγεννημένη» τρόικα, σε μια διαπραγμάτευση από αυτές που βλέπαμε από το 2010 και μετά.
Αυτή τη σκληρή γραμμή, την οποία εκφράζει ο Γ. Βαρουφάκης, στηρίζει ξεκάθαρα το Μαξίμου, όπως και τις προειδοποιήσεις για εκλογές ή δημοψήφισμα, αν η διαπραγμάτευση πάει στραβά. «Υπουργός Οικονομικών της χώρας είναι ο Γιάνης Βαρουφάκης. Αν θέλουν κάποιον τύπου “Γκίκα Χαρδούβελη”, που έλεγε “ναι” σε όλα, θα απογοητευθούν», ανέφεραν χθες πηγές του Μαξίμου.
Υπάρχουν ελπίδες για διευθέτηση της πολύ σκληρής σύγκρουσης που αναπόφευκτα θα ξεσπάσει από σήμερα; Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι η Κομισιόν κρατά πολύ καλή στάση και είναι ο μόνος από τους τρεις θεσμούς της τρόικας που έχει αποδεχθεί τις ελληνικές προτάσεις ως βάση συζήτησης, χωρίς τους αστερίσκους που έθεσαν το ΔΝΤ και η ΕΚΤ, ζητώντας να μείνουν στα τραπέζι τα μέτρα που είχαν συμφωνηθεί με την προηγούμενη κυβέρνηση.
Η ελπίδα της Αθήνας είναι ότι ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, που προς το παρόν κρατά αποστάσεις από τον Αλέξη Τσίπρα, εάν απειληθεί σύγκρουση με απρόβλεπτες συνέπειες θα παρέμβει «πυροσβεστικά», στο πλαίσιο της συμμετοχής της Κομισιόν στους θεσμούς, για να υπάρξει μια κατάληξη των συζητήσεων που θα μπορεί να γίνει δεκτή και από την ελληνική κυβέρνηση.
Αν αυτό δεν συμβεί, το άνοιγμα κάλπης για εκλογές ή δημοψήφισμα δεν θα είναι πολύ μακριά, τονίζουν κυβερνητικές πηγές...