10 Μαρτίου 2015

Η Ελλάδα είναι πολύ πιο σημαντική από όσο πιστεύει ο κόσμος, δηλώνει Αμερικανός πρέσβης

Ενώ ο Μπάρακ Ομπάμα επιμένει να υπενθυμίζει το πρόβλημα της Ελλάδας και στη συνάντηση του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, η δήλωση του πρώην πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα δείχνει τη διάθεση των ΗΠΑ να στηρίξουν πάση θυσία τη σταθερότητα της πολιτικής κατάστασης στην Ελλάδα

“Τα σχέδια διάσωσης της Ελλάδας αποτέλεσαν ένα βραχυπρόθεσμο εφιάλτη για την οικονομία της χώρας και οδήγησαν στην κυβέρνηση ένα αριστερό κόμμα” υποστηρίζει ο Ντάνιελ Σπέκχαρτ, πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, που επισημαίνει ότι “οι Ευρωπαίοι υπουργοί οικονομικών κοιτάζουν τα δέντρα και χάνουν το δάσος σχετικά με την ελληνική κρίση χρέους”
Παράλληλα, όμως τονίζει πως “οι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης και ειδικότερα της Γερμανίας υιοθέτησαν σκληρή γραμμή κατά της Ελλάδας αρνούμενοι να χαλαρώσουν τους όρους των σχεδίων διάσωσης λόγω του φόβου ότι μια τέτοια κίνηση θα ενίσχυε τα αριστερά κόμματα άλλων χωρών όπως στην Ισπανία και στην Πορτογαλία”
Το πιο σημαντικό ωστόσο για τον Σπέκχαρτ είναι ότι ο κίνδυνος απομάκρυνσης της Ελλάδας από τη σφαίρα επιρροής της Δύσης και της Γερμανίας, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα είναι ένα κρίσιμης σημασία κράτος για την άσκηση της αμερικανικής και δυτικής επιρροής τόσο στην Μέση Ανατολή, όπως και στην Αν. Ευρώπη.
«Η Ελλάδα είναι πολύ πιο σημαντική από όσο πιστεύει ο κόσμος» αναφέρει συγκεκριμένα και υποστηρίζει ότι ένα Grexit δεν είναι τόσο απλή υπόθεση.
Λόγω του μικρού μεγέθους της χώρας μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν μοιάζει με μεγάλη απώλεια, αλλά εάν λάβουμε υπόψη ότι η καταπολέμηση της ρωσικής επιθετικότητας στην Αν. Ευρώπη είναι σημαντική για τη διατήρηση της πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας στην περιοχή, τότε ίσως αξίζει μακροπρόθεσμα η υιοθέτηση μιας πιο ήπιας στάσης έναντι του ελληνικού χρέους.
Ο Σπέκχαρτ αναφέρεται παράλληλα στο γεγονός ότι η σημερινή αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη στενές σχέσεις με τη Ρωσία, καθώς ο Π/Θ, Αλέξης Τσίπρας, μια μέρα μετά την εκλογή του αντιτάχθηκε στην επιβολή νέων κυρώσεων στη Ρωσία, ενώ ο ΥΠΕΞ, Νίκος Κοτζιάς, υποβάθμισε την επιβολή νέων κυρώσεων. Ο ελληνικός λαός διατηρεί επίσης πολιτισμικούς δεσμούς με τη Ρωσία, όπως την κοινή θρησκεία, γεγονός που διευκολύνει τη συνεργασία.
Ο πρώην πρέσβης ισχυρίζεται ότι η Ευρώπη θα μπορούσε να χαλαρώσει τους όρους του σχεδίου διάσωσης, παρέχοντας στους πολίτες τον χρόνο να συνειδητοποιήσουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να εκπληρώσει τις λαϊκιστικές του υποσχέσεις και να παραμείνει μέλος του ευρώ.
Τέλος, καταλήγει στη διαπίστωση πως “Με οικονομικούς όρους, η Ελλάδα δεν είναι ίσως τόσο σημαντική παγκοσμίως, αλλά σε μια στιγμή όπου οι ΗΠΑ και η Ευρώπη διεξάγουν πολυέξοδες πολιτικές μάχες στην Αν. Ευρώπη και στη Μέση Ανατολή, η εκδίωξη μιας χώρας όπως η Ελλάδα, που βρίσκεται στο σταυροδρόμι αυτών των περιοχών θα ήταν πολύ πιο δαπανηρή μακροπρόθεσμα”.
Πηγή: fortune.com, http://www.7imeres.gr/