11 Μαρτίου 2015

Βουλιάζει το ευρώ έναντι του δολλαρίου. Κλυδωνισμός στις αγορές. Τι προβλέπουν οι αναλυτές.

Σε χαμηλό 12 ετών  βρέθηκε πριν από λίγο το ευρώ , με την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου να υποχωρεί εκ νέου κάτω από το 1,06 δολ.
 Νωρίτερα έφθασε στο 1,0574 με απώλειες 1,16%. Μετά τη Deutsche Bank κι άλλοι αναλυτές θεωρούν τώρα ότι το πιθανότερο για το κοινό νόμισμα να φτάσει σε parity με το αμερικανικό δολάριο, τοποθετώντας μάλιστα την εξέλιξη αυτή στις αμέσως επόμενες εβδομάδες.


"Θεωρώ ότι κινούμαστε ολοταχώς προς την απόλυτη ισοτιμία (parity)", ανέφερε ο David Zahn, επικεφαλής του τομέα Σταθερού Εισοδήματος για την Ευρώπη της Franklin Templeton.

Όπως είπε στο CNBC, "αρχικά θεωρούσα ότι αυτό θα συμβεί του χρόνου, αλλά με τους ρυθμούς που κινείται η ισοτιμία φαίνεται ότι (το parity) θα συμβεί πολύ πιο γρήγορα".

Συμπληρώνει πάντως ότι η ΕΚΤ δεν θα έπρεπε να ανησυχεί ακόμα για τον ρυθμό της πτώσης του ευρώ: "Νομίζω ότι θα αρχίσουν να ανησυχούν πολύ αν ο ρυθμός αυτός παραγίνει γρήγορος".

Παράλληλα, ο επικεφαλής αναλυτής αγορών της CMC Markets, Michael Hewson, ανέφερε ότι το κοινό νόμισμα μπορεί να κινηθεί ακόμα χαμηλότερα. "Ελάχιστοι θα φαντάζονταν τον περασμένο Μάιο, όταν η ισοτιμία περιστρεφόταν γύρω από το 1,40, ότι σχεδόν 10 μήνες μετά θα έφτανε στο 1,07 με ροπή προς τα κάτω. Πόσο χαμηλά μπορεί να πέσει ακόμα το ευρώ", διερωτήθηκε σε σημερινό του σημείωμα.

"Ο επόμενος στόχος είναι στα 1,0500 που είναι και το χαμηλό του Μαρτίου του 2003 και από εκεί πλέον υπάρχει ελάχιστη απόσταση από την απόλυτη ισοτιμία".

Την ίδια ώρα, ανώτατος στρατηγικός αναλυτής της Societe Generale συμφώνησε ότι το ευρώ κατευθυνόταν προς το 1,05 δολάριο και θα μπορούσε να φτάσει στο parity μέσα σε λίγες εβδομάδες.

"Το μέγεθος της κίνησης που βλέπετε αποτελεί στην πραγματικότητα μια αντανάκλαση της έντασης της ποσοτικής χαλάρωσης και πιέζει τον κόσμο να δει και να συνειδητοποιήσει ότι έχει πολλά assets σε ευρώ. Η ισοτιμία του 1,05 δολ. έρχεται από στιγμή σε στιγμή και το parity είναι πλέον θέμα εβδομάδων", είπε ο Sebastien Galy στο CNBC. Προειδοποίησε ωστόσο ότι αυτό είναι "πολύ σπάνιο για την αγορά να βγει τόσο σωστή στις προβλέψεις της ειδικά στις αρχές του έτους" κι ότι καλό είναι να υπάρχει λίγο μέτρο σε αυτά που λέγονται.

Και οι αναλυτές αγορών της Deutsche Bank, Robin Winkler και George Saravelos, ροειδοποιούσαν από χθες ότι το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα θα διαμορφωθεί στο 1 προς 1 με το δολάριο το αργότερο μέχρι το τέλος του έτους. Εμφανίστηκαν, δε, ακόμη πιο απαισιόδοξοι για την πορεία του νομίσματος εντός της επόμενης 2ετίας, εκτιμώντας ότι μπορεί να υποχωρήσει έως και τα 85 σεντς του δολαρίου έως το 2017
Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ ΚΕΡΔΟΣ ΕΔΩ