24 Φεβρουαρίου 2015

Πώς αντιδρούν ΝΔ-ΠΑΣΟΚ στη συμφωνία Βαρουφάκη- Τι περιελάμβανε το email Χαρδούβελη.

«Πάμε για μνημόνιο 3», σχολίασε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ενώ ο Αντώνης Σαμαράς δήλωσε ότι «η πρόταση Βαρουφάκη ήταν χειρότερη και από το email Χαροδούβελη». Διαβάστε το περίφημο email, με το οποίο η τότε κυβέρνηση δεσμευόταν -μεταξύ άλλων- για αυξήσεις φόρων, κατάργηση του ΕΚΑΣ.

Το περίφημο email Χαρδούβελη, το οποίο ο πρώην υπουργός Οικονομικών είχε αποστείλει στις Βρυξέλλες και παρουσίαζε το πλάνο της τότε συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ δόθηκε στη δημοσιότητα. Ενδεικτικά, με το email ο κ. Χαρδούβελης δεσμευόταν για αυξήσεις φόρων, πρωτογενή πλεονάσματα και κατάργηση του ΕΚΑΣ.
Συγκεκριμένα το email περιελάμβανε:
1. Η Αθήνα δεσμεύεται χωρίς κανέναν όρο για πρωτογενές πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ το 2015 και 4,5% του ΑΕΠ το 2016. Στο πλαίσιο αυτό θα μειωθεί το ανώτατο όριο των δαπανών.
2. Μετά την ψήφιση του νέου προϋπολογισμού λήψη και νέων μέτρων, όπως η αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ για τα ξενοδοχεία από 6,5% στο 13%.
3. Διεξαγωγή συζητήσεων για κλείσιμο του δημοσιονομικού κενού, συμπεριλαμβανομένων των μέτρων που έχουν προταθεί από τις αρχές σε μόνιμη βάση, όπως αύξηση του φόρου σε αλκοολούχα ποτά και προϊόντα καπνού, κατάργηση όλων των φοροαπαλλαγών και ανατροπή της απόφασης για μείωση 30% στην «εισφορά αλληλεγγύης».
4. Τροποποιήσεις στη ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο που ψηφίστηκε στη βουλή, προκειμένου οι διατάξεις να ευθυγραμμιστούν με τις δεσμεύσεις του προγράμματος, τη διατήρηση της φορολογικής συνείδησης και τη μείωση του δημοσιονομικού κόστους.
5. Περαιτέρω στελέχωση του φοροελεγκτικού μηχανισμού και ειδικά για τις μεγάλες επιχειρήσεις.
6. Τροποποίηση των διαδικασιών αντιμετώπισης των μη εισπράξιμων οφειλών φόρου. Προωθείται η επιβολή κατάσχεσης ποσοστού άνω του 25% για μισθούς – συντάξεις άνω των 1.500 ευρώ για τους οφειλέτες του Δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων.
7. Απλοποίηση του καθεστώτος ΦΠΑ. Δηλαδή μείωση των διαφορών ή και ενοποίηση διαφορετικών συντελεστών ΦΠΑ (“narrow the VAT gap”). Αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα ανατιμήσεις που θα φτάνουν ακόμη και το 18% σε τρόφιμα, ηλεκτρικό ρεύμα, φάρμακα, εισιτήρια αστικών συγκοινωνιών, βιβλία, εφημερίδες, εισιτήρια κινηματογράφου και θεάτρου και ακόμη μία μακρά σειρά υπηρεσιών και προϊόντων. Την κατάργηση των μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ που ισχύουν στα νησιά του Αιγαίου. Τη μείωση από 23% σε 19% ή 21% των συντελεστών ΦΠΑ σε ένδυση – υπόδηση, τηλεπικοινωνίες, έπιπλα, οικοδομικά υλικά, αυτοκίνητα, τσιγάρα, ποτά, χαρτικά, απορρυπαντικά, κουρεία, κομμωτήρια, ινστιτούτα αδυνατίσματος και αισθητικής, γυμναστήρια κ.λπ. με αποτέλεσμα μείωση τιμών κατά 1,62% έως 3,25%.
8. Επαναξιολόγηση των φορολογικών κινήτρων.
9. Συσχετισμός εισφορών και παροχών σε όλα τα ταμεία (“…establishing close links between contributions and benefits in all funds”). Δηλαδή ρήτρα «μηδενικού ελλείμματος» και στις κύριες συντάξεις, αύξηση των εισφορών των ασφαλισμένων του ΟΓΑ και επανεξέταση του συστήματος καταβολής του «ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος», της βασικής σύνταξης για τους παλιούς και νέους ασφαλισμένους, λαμβάνοντας υπόψη το ύψος των μισθών.
10. Κατάργηση του ΕΚΑΣ από 1.1.2016 χωρίς να αποκλείεται αυτό να συμβεί και από το 2015 σε περίπτωση που οι στόχοι του προγράμματος έπεφταν έξω.
10. Ενοποίηση των ταμείων κοινωνικής ασφάλισης (“unification of social security funds”). Ήδη έχει προταθεί συγχώνευση όλων των Ταμείων στο ΙΚΑ, με τη δημιουργία ενός Δ.Σ., θέσπιση κοινών υπηρεσιών έως τον Δεκέμβριο του 2015 και εναρμόνιση της βάσης εισφορών έως τον Δεκέμβριο του 2016.
11. Σταδιακή κατάργηση πρόωρης συνταξιοδότησης (“gradual elimination of early retirement privileges”). Η τρόικα έχει ζητήσει κατάργηση όλων των ειδικών καθεστώτων που επιτρέπουν την πρόωρη συνταξιοδότηση, πριν από τα 62 έτη, επιμένοντας στην αναμόρφωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και για τους εργαζόμενους σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.
12. Κατάργηση περιορισμών στις αγορές με άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων και ενέργειας.
13. Επιτάχυνση ιδιωτικοποιήσεων σε σιδηρόδρομους, λιμάνια, τηλεπικοινωνίες και αεροδρόμια.
14. Αναδιάρθρωση της φορολογικής διοίκησης.
15. Υιοθέτηση και περαιτέρω μέτρων από την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ
16. Ιδιωτικοποιήσεις με τον στόχο μόνο για το 2014 να ήταν 1,5 δισ.
17. Διατήρηση των ονομαστικών συντάξεων στο επίπεδο του 2015 για τα έτη 2016 και 2017.
18. Πιστοποίηση μέσω διασταυρώσεων των οικογενειακών παροχών, που καταβάλλονται στους συνταξιούχους.
19. Απόσυρση της μείωσης της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης του 30% για το 2015 και το 2016.
20. Επιβολή φόρου πολυτελείας.
21. Αύξηση των φόρων σε καπνό και αλκοόλ.
22. Αύξηση στα έσοδα κλινικών δοκιμών με τη μείωση της γραφειοκρατίας και την έλλειψη εναρμόνισης διοικητικών διαδικασιών (50 εκατ. Ευρώ).
23. Αύξηση στα τέλη που σχετίζονται με τις αιτήσεις για την έκδοση πιστοποιητικών άδειας κυκλοφορίας, κατάργησης ή τροποποίησης για φάρμακα κ.λπ. (15 εκατ.).
24. Επιβολή τελών – τιμολογίου για την υγειονομική περίθαλψη ξένων πολιτών (25 εκατομμύρια).
25. Πολιτιστική κληρονομιά: αύξηση εισιτηρίων στον ευρωπαϊκό μέσο όρο (93 εκατ.).
26. Σύστημα ΦΠΑ στη λαχειοφόρο αγορά.

Σαμαράς: Η πρόταση Βαρουφάκη ήταν χειρότερη και από το email Χαροδούβελη
Νέα επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς, υποστηρίζοντας ότι αφού η κυβέρνηση αποδέχθηκε προχθές την παράταση του Μνημονίου, και ενώ έχει ήδη αποδεχθεί τη βιωσιμότητα του χρέους, σήμερα με την πρόταση  Βαρουφάκη αποδέχθηκε και το e-mail Χαρδούβελη.
Προσθέτει μάλιστα ότι ενώ το email Χαρδούβελη ήταν για να βγούμε από την εποχή των Μνημονίων, η πρόταση Βαρουφάκη το υιοθετεί (και μάλιστα με δυσμενέστερες εκδοχές σε κάποια σημεία), για να φέρει τη χώρα σε νέο Μνημόνιο.
Όπως αναφέρει ο κ. Σαμαράς στη δήλωσή του, η κυβέρνηση:
1ον. Δεσμεύεται να προχωρήσει στην αναδιάρθρωση της πολιτικής για το ΦΠΑ. Και μάλιστα περιορίζοντας εξαιρέσεις και καταργώντας φορολογικές ελαφρύνσεις! Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη Κυβέρνηση είχε απορρίψει την κατάργηση των εκπτώσεων σε φάρμακα και βιβλία, καθώς και των εκπτώσεων στα νησιά. Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε αποδεχθεί (προσωρινά) μόνο την αύξηση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία. Η σημερινή όμως Κυβέρνηση αναφέρεται στο σύνολο των εκπτώσεων και των εξαιρέσεων: και στα φάρμακα, και στα βιβλία, και στους μειωμένους συντελεστές στα νησιά…
2ον.  Δεσμεύεται να προχωρήσει στο 2ο στάδιο θεσμοθέτησης του νέου Οργανικού Νόμου που περικλείει τους Ευρωπαϊκούς δημοσιονομικούς κανόνες, όπως είχε δεσμευθεί και η προηγούμενη Κυβέρνηση (για παράδειγμα την ετήσια μείωση του χρέους κατά 5%). Να θυμίσουμε ότι το πρώτο στάδιο δεν το ψήφισε ως Αξιωματική Αντιπολίτευση στη Βουλή, λέγοντας ότι «δεν πιστεύει σε αυτή την Ευρώπη των αυστηρών δημοσιονομικών κανόνων»…
`3ον. Δεσμεύεται να προχωρήσει στην περαιτέρω ανεξαρτητοποίηση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, όπως έκανε και η προηγούμενη Κυβέρνηση. Να θυμίζουμε ότι καταψήφιζε στη Βουλή κάθε αντίστοιχο μέτρο μέχρι σήμερα.
4ον. Δεσμεύεται να προχωρήσει στην αξιολόγηση των δαπανών των Υπουργείων (spending review), όπως έκανε η προηγούμενη Κυβέρνηση σε έξι Υπουργεία. Η ίδια ως αξιωματική αντιπολίτευση,  σταθερά τότε καταψήφιζε…
5ον. Δεσμεύεται να προχωρήσει τις διατάξεις που ήδη είχε καταρτίσει η  προηγούμενη Κυβέρνηση για τις μη-μισθολογικές παροχές και τα οδοιπορικά.
6ον. Δεσμεύεται να συνεχίσει από την προηγούμενη Κυβέρνηση τον έλεγχο των παράνομων δικαιούχων για συντάξεις και κοινωνικά επιδόματα.
7ον. Δεσμεύεται να συνεχίσει (“continue…”) από την προηγούμενη Κυβέρνηση τον εκσυγχρονισμό του συνταξιοδοτικού συστήματος. Μεταξύ άλλων, με τη διοικητική ενοποίηση των ταμείων και την κατάργηση κινήτρων για πρόωρη συνταξιοδότηση. Όλα αυτά τα κατήγγειλε μέχρι πριν λίγες εβδομάδες…
8ον. Δεσμεύεται να συνδέσει τις ασφαλιστικές εισφορές με τις παροχές, θεσπίζοντας και κίνητρα για να αυξήσει τα όρια συνταξιοδότησης. Κι αυτά – ποιος δεν θυμάται – τα κατήγγελλε μέχρι πριν λίγο…
9ον. Δεσμεύεται να καταργήσει «φόρους υπέρ τρίτων». Μέχρι σήμερα, είχε καταψηφίσει όλους τους φόρους που κατήργησε η προηγούμενη Κυβέρνηση. Δεν υπάρχει καμία αναφορά στην κυβερνητική εξαγγελία για κατάργηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος για τα ταμεία επικουρικών συντάξεων.
10ον. Δεσμεύεται να προχωρήσει στην αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου καυσίμων και τσιγάρων. Ήδη η προηγούμενη Κυβέρνηση είχε προϋπολογίσει επιπλέον 740 εκατομμύρια ευρώ στον Προϋπολογισμό και πρόσθετα 700 εκατομμύρια στο email Χαρδούβελη για χτύπημα του λαθρεμπορίου και της φοροδιαφυγής για το 2015. Και είχε μάλιστα προχωρήσει όλους τους διαγωνισμούς για την προμήθεια του απαραίτητου σύγχρονου υλικού.
11ον. Δεσμεύεται να προχωρήσει, όπως και η προηγούμενη Κυβέρνηση, με δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο, σε ένα νέο μισθολόγιο για το Δημόσιο. Μέχρι προχθές διαφωνούσε κατηγορηματικά και με αυτό…
12ον. Δεσμεύεται να προχωρήσει σε δομές «αυθεντικής αξιολόγησης» στο Δημόσιο, όπως έκανε και η προηγούμενη Κυβέρνηση. Όλοι θυμόμαστε πόσο κατηγορούσε όλα αυτά τα μέτρα ως αντιπολίτευση, μέχρι πριν λίγο…
13ον. Δεσμεύεται να μην ακυρώσει τις αποκρατικοποιήσεις της προηγούμενης Κυβέρνησης και να αξιολογήσει τις νέες αποκρατικοποιήσεις από δω και στο εξής, διατηρώντας το ΤΑΙΠΕΔ. Πάνε περίπατο οι υποσχέσεις για ακύρωσή τους «με ένα νόμο και ένα άρθρο».
14ον. Δεσμεύεται να προχωρήσει τις αλλαγές στην αγορά εργασίας «σε εύλογο χρόνο», δηλαδή θα ακολουθήσει, όπως και έκανε και η προηγούμενη κυβέρνηση, βέλτιστες πρακτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε συνεργασία με το Διεθνές Γραφείο Εργασίας ILO. Κάπου εκεί μέσα ενταφιάζεται και η αύξηση του ελάχιστου μισθού, όπως και το ζήτημα των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
15ον. Δεσμεύεται να προχωρήσει στην απελευθέρωση αγορών με βάση μελέτες του ΟΟΣΑ. Μέχρι σήμερα δεν είχε ψηφίσει ως Αξιωματική Αντιπολίτευση ούτε μία!
16ον. Διακηρύσσει ότι τα μέτρα «ανθρωπιστικής κρίσης», θα ληφθούν χωρίς να έχουν αρνητικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα, δηλαδή χωρίς να κοστίσουν στο δημόσιο!
Ο πρόεδρος της ΝΔ υποστηρίζει ακόμη ότι το email Βαρουφάκη έχει και σημεία που δείχνουν στοιχειώδη άγνοια των βασικών δημοσιονομικών μεγεθών: «Για παράδειγμα, υποστηρίζει ότι, αν εξαιρέσει κανείς μισθούς και συντάξεις, οι μη μισθολογικές δαπάνες του κράτους φτάνουν το 56% του συνόλου των δαπανών. Κι από εκεί θα υπάρξουν, υποτίθεται περιθώρια μεγάλων περικοπών. Η αλήθεια είναι ακριβώς η αντίστροφη: Μισθοί και συντάξεις, που καταβάλλονται και μέσω ασφαλιστικών ταμείων και ΚΑΠ, ξεπερνούν το 70% του τακτικού Προϋπολογισμού! Άρα οι μη μισθολογικές δαπάνες είναι περίπου οι μισές απ’ αυτές που υπολογίζει το σχέδιο Βαρουφάκη…».
Αναφέρει ακόμη πως διαφαίνονται ενδείξεις για επερχόμενες φοροκαταιγίδες, ενώ δεν υπάρχει καμία αναφορά στην ενίσχυση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και της επιχειρηματικότητας.
Καταλήγοντας ο κ. Σαμαράς σημείωσε ότι χάθηκαν δύο μήνες εκλογικής αβεβαιότητας και ένας μήνας «εικονικής διαπραγμάτευσης», για να επιστρέψει η χώρα πιο πίσω από εκεί που ήταν πέρυσι τον Νοέμβριο.
«Συναντηθήκαμε» τελικά με το ΣΥΡΙΖΑ στην… έξοδο του Μνημονίου: Εμείς βγαίναμε, ενώ εκείνοι έμπαιναν με φόρα» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Βενιζέλος: «Πάμε για μνημόνιο 3»
Δριμεία κριτική στην κυβέρνηση άσκησε την Τρίτη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος σε δηλώσεις του έπειτα από την επίσκεψη που πραγματοποίησε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, είπε πως «πάμε για μνημόνιο 3».
Εξερχόμενος από το Προεδρικό Μέγαρο ο κ. Βενιζέλος είπε ότι η κυβέρνηση «γυρίζει τη χώρα πολλά βήματα πίσω» και αναφερόμενος στο έγγραφο των μεταρρυθμιστικών προτάσεων που απέστειλε στην Κομισιόν ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, αλλά και τις τρέχουσες εξελίξεις, εξέφρασε τη λύπη του «γιατί κάνουμε τόσα βήματα πίσω, γιατί ενώ ήμασταν έτοιμοι να βγούμε από το μνημόνιο και να μπούμε στην προληπτική πιστωτική γραμμή με πολύ πιο άνετους όρους, μένουμε επί μήνες στο παλιό μνημόνιο και ετοιμαζόμαστε από τον Ιούλιο και μετά για ένα μνημόνιο 3».
Ο κ. Βενιζέλος καταλόγισε στην κυβέρνηση «τούμπα και υποχώρηση» σε σημείο τέτοιο, όπως είπε, «ώστε τώρα η τρόικα, οι θεσμοί σύμφωνα με το νέο όνομα, να αναγκάζουν τη νέα ελληνική κυβέρνηση να γράψει με τα χέρια της το μνημόνιο».
«Δεν το γράφουν αυτοί για να το στείλουν να δούμε αν συμφωνούμε», είπε και πρόσθεσε ότι αντίθετα, «υποβάλλουν στην πρόσθετη τιμωρία την ελληνική κυβέρνηση να το γράφει και στη συνέχεια να το διορθώνει και να το ξαναδιορθώνει μόνη της».
Υποστήριξε δε ότι όσα αναφέρονται στο έγγραφο «δεν έχουν καμία σχέση με τις προεκλογικές υποσχέσεις, δηλαδή με προεκλογικά ψέματα και ψευδαισθήσεις».
Τέλος, όσον αφορά στην επίσκεψή του στον κ. Παπούλια, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι επισκέφτηκε τον Πρόεδρο τη Δημοκρατίας πρωτίστως για να τον ευχαριστήσει και να τον συγχαρεί για τη δεκαετή θητεία του στο προεδρικό αξίωμα, που, όπως υπογράμμισε, ήταν υποδειγματική.

Πηγή: thetoc.gr, protothema.gr,7imeres.gr