26 Φεβρουαρίου 2015

Τριγμοί στον ΣΥΡΙΖΑ για τη συμφωνία - Λεουτσάκος: Καταψήφισαν τουλάχιστον 30 βουλευτές στην Κ.Ο.

Ενδοκυβερνητικές τριβές προκάλεσε η συμφωνία των Βρυξελλών και η λίστα Βαριυφάκη καθώς στη χθεσινή Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ υπήρξαν έντονες ενστάσεις και πολύ γκρίνια. Η κίνηση του Αλέξη Τσίπρα να ζητήσει «δοκιμαστική» ψηφοφορία θα μπορούσε να ειπωθεί ότι εκτόνωσε την κατάσταση ωστόσο, οι ηχηρές διαφοροποιήσεις προκαλούν σοβαρούς πονοκεφάλους.

Βεβαίως, οι διαφοροποιήσεις στην άτυπη αυτή ψηφοφορία δε σημαίνει ότι θα γίνουν αρνητική ψήφος σε μια ενδεχόμενη ψήφιση της συμφωνίας στη Βουλή. Πάντως, διαφορετικά είναι τα νούμερα για τους «αντάρτες» βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που χθες αντέδρασαν και καταψήφισαν τη συμφωνία. ΑΛλοι μιλούν για 30, άλλοι για 40 βουλευτές ενώ από την κυβέρνηση έδιναν πολύ λιγότερους.
Την διαφωνία του με τη λίστα Βαρουφάκη εξέφρασε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στάθης Λεουτσάκος, μιλώντας στον ραδιοσταθμό «Παραπολιτικά». Τόνισε πως ο ίδιος καταψήφισε και υποστήριξε πως μέτρησε τουλάχιστον άλλους 30 βουλευτές που έκαναν το ίδιο.
Ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, σε τηλεοπτική εκπομπή στο Mega σήμερα ανέφερε ότι 18 (από όσους μίλησαν) τάχθηκαν εναντιον ή διατύπωσαν εντονότατο προβληματισμό
με τη λίστα Βαρουφάκη. Ωστόσο, εκτίμησε ότι όσοι διαφώνησαν χθες δεν θα ψήφιζαν αρνητικά στη Βουλή. Συγκεκριμένα εκτίμησε ότι σε περίπτωση ψηφοφορίας δεν θα ήταν πάνω από 3-4 αυτοί που θα ψήφιζαν κατά της συμφωνίας.
Εξάλλου, η βουλευτής Ραχήλ Μακρή είπε μεταξύ άλλων σε πρωινή εκπομπή του «Μega»: «Εγώ δεν ψήφισα χθες γιατί είχα αποχωρήσει αφού ήταν δωδεκάωρη η συνεδρίαση της ΚΟ». Και πρόσθεσε: «Αν ήμουν εκεί θα ψήφιζα "παρών" (...) Θεωρώ ότι δεν δόθηκε σε εμένα ο χρόνος για να μπορέσω να μελετήσω τη συμφωνία. Το κείμενο είχε δοθεί το πρωί αλλά εγώ ήθελα θεσμικά να το πάρω από τον ίδιο τον κ. Βαρουφάκη». Είπε ακόμη ότι έγινε μια πολιτισμένη συζήτηση μέσα στην ΚΟ και ότι οι βουλευτές εξέφρασαν τους προβληματισμούς τους μήπως δεν μπορούν να εφαρμοστούν τα μέτρα.
Στις ηχηρές διαφοροποιήσεις καταγράφονται αυτές του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Λαφαζάνη και της προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου.
Για τον κ. Λαφαζάνη ο Αλ. Φλαμπουράρης επιβεβαίωσε ότι ψήφισε «λευκό», αλλά χαρακτήρισε τον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης «φωνή της λογικής», ο οποίος «θα κάνει θαύματα» από τη θέση που ανέλαβε.
Κωνσταντοπούλου και Μητρόπουλος στις τοποθετήσεις τους εξέφρασαν τον έντονο προβληματισμό τους για τον ενδεχόμενο αυτή η συμφωνία να επιφέρει δεσμεύσεις για τη χώρα απέναντι στους δανειστές, ενώ σημείωσαν το ενδεχόμενο να μην πάει για κύρωση στη Βουλή, επιλογή με την οποία συμφωνεί και ο Παναγιώτης Λαφαζάνης. «Κατά» ψήφισαν, επίσης, οι προερχόμενες από τη ΔΕΑ Ιωάννα Γαϊτάνη και Ελένη Ψαρρέα.
Πώς θα ψηφιστεί;
Για τον τρόπο με τον οποίο θα επικυρωθεί η συμφωνία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης δήλωσε:

«Περιμένουμε πρώτα από όλα να ολοκληρωθεί η διαδικασία της έγκρισης της συμφωνίας αυτής στα ευρωπαϊκά κοινοβούλια. Αυτή τη βδομάδα γίνεται όλη αυτή η διαδικασία και μέσα σε δυο, τρεις μέρες -επειδή πιστεύουμε ότι είναι μόνο ζήτημα πολιτικής απόφασης αν θα περάσει ή όχι από το ελληνικό κοινοβούλιο γιατί νομικά δεν τίθεται θέμα- θα το αποφασίσουμε και το μάθετε και εσείς».

Ο κ. Σακελλαρίδης απέφυγε να απαντήσει για το αν η επικύρωση της συμφωνίας θα γίνει με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. «Θα το μάθετε μέσα στις επόμενες δυο μέρες που θα το ανακοινώσουμε. Έχει να κάνει με τον τρόπο που θα λειτουργήσει η Βουλή. Θα το μάθετε μέσα στις επόμενες δυο, τρεις μέρες» ήταν η απάντησή του.

Υποστήριξε, πάντως, ότι ακόμη και στελέχη που δεν επικύρωσαν την συμφωνία στη συνεδρίαση της ΚΟ, θα υπερψήφιζαν εάν ερχόταν στη Βουλή.
Στον απόηχο των αντιδράσεων για τη συμφωνία κυβέρνησης-εταίρων, που εκφράστηκαν από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στη μαραθώνια συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, συνεδριάζει σήμερα, Πέμπτη (στις 13:00), η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος.
http://www.imerisia.gr/