25 Φεβρουαρίου, 2015

Βαρύ το κλίμα στον ΣΥΡΙΖΑ -Τι είπε ο Αλέξης Τσίπρας στους βουλευτές

Μία ανασκόπηση της μέχρι τώρα πορείας της κυβέρνησης από την επομένη των εκλογών μέχρι την συμφωνία με το Eurogroup έκανε ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Το κλίμα ήταν ιδιαίτερα βαρύ στην σημερινή συνεδρίαση και δεν θύμιζε σε τίποτε τις πρώρτες πανηγυρικές συνεδριάσεις της Κ.Ο. Μεγάλη μερίδα των βουλευτών εμφανίζονται ιδιαίτερα προβληματισμένοι για τη «λίστα Βαρουφάκη» ενώ πολλοί ήταν αυτοί που ρωτούσαν τους αρμόδιους υπουργούς και ζητούσαν εξηγήσεις για τις «γκρίζες» ζώνες της συμφωνίας των Βρυξελλών

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο κ. πρωθυπουργός μίλησε αναλυτικά για την δύσκολη διαπραγμάτευση και υπογράμμισε «τα μέχρι στιγμής επιτεύγματα της κυβέρνησης»:

- διαχωρισμός της δανειακής σύμβασης από το μνημόνιο

- απεμπλοκή από το μνημόνιο ως πλαίσιο πολιτικής της λιτότητας

- επίτευξη ενδιάμεσης συμφωνίας που δίνει ανάσα στον λαό και επιτρέπει να αποφύγουμε το σχέδιο πρόκλησης οικονομικής και χρηματοπιστωτικής ασφυξίας ώστε να γίνει σύντομη παρένθεση η αντιμνημονιακή αριστερή κυβέρνηση

- τέλος στα εξωπραγματικά πρωτογενή πλεονάσματα

- εξασφαλίστηκε η ομαλότητα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα

Ο κ . Τσίπρας σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες αναφέρθηκε στην λίστα των μεταρρυθμίσεων λέγοντας ότι “καταφέραμε να αντικαταστήσουμε τις απαιτήσεις με μία σειρά μεταρρυθμίσεις και στόχους που είναι και στόχοι της ελληνικής κυβέρνησης και συνιστούν εν μέρει υλοποίηση του προγράμματος της Θεσσαλονίκης.

Ακολούθως ο πρωθυπουργός μίλησε για τις προκλήσεις που έχει μπροστά της η κυβέρνηση. Είπε ότι έγινε ένα βήμα ωστόσο υπάρχουν δυσκολίες μπροστά καθώς η κυβέρνηση θα πρέπει να αποδείξει ότι εκτός από την ικανότητα να διαπραγματεύεται έχει και ικανότητα στην διακυβέρνηση της χώρας.
Στο αμέσως προσεχές διάστημα θα γίνει η εξειδίκευση των μεταρρυθμίσεων που περιλαμβάνει η λίστα. Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι ζητούμενο είναι η οικοδόμηση της αξιοπιστίας έναντι του ελληνικού λαού που διατηρήθηκε με τις πρώτες μετεκλογικές ενέργειες. Επίσης είπε ότι είναι σημαντική η οικοδόμηση της αξιοπιστίας και έναντι των ευρωπαίων εταίρων με την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων.
Επίσης, αναφέρθηκε στις δυσκολίες της διαπραγμάτευσης η οποία έγινε με μοναδικό στοιχείο της παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι απαντήσεις στις ερωτήσεις των βουλευτών έδωσαν οι κ. Δραγασάκης και Βαρουφάκης. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Π. Λαφαζάνης δεν θα μιλήσει στην Κ.Ο. παρά τις εκπεφρασμένες αντιρρήσεις τους, κυρίως στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων.
http://www.imerisia.gr/