24 Φεβρουαρίου, 2015

Νέο χτύπημα Γλέζου:Αν η κυβέρνηση κάνει πίσω θα έρθει η σειρά της ΧΑ

Έκρηξη ακραίων δυνάμεων στην κοινωνία προβλέπει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σε συνέντευξή του στην ιταλική Coriere αν η κυβέρνηση συνθηκολογήσει. "Δεν έχουμε τίποτα με το γερμανικό λαό", επισημαίνει αναφερόμενος στις γερμανικές αποζημιώσεις λέγοντας πως "είναι ηθική υποχρέωση έστω και αν πρόκειται για ένα μάρκο". Υπέρ του ευρώ, "αρκεί να μην μετατρέπεται σε μέσο καταπίεσης".

Μετά την παρέμβαση της Κυριακής μέσω της οποίας ο Μ. Γλέζος απολογούταν στο λαό για τη “σύμπραξή του στη δημιουργία ψευδαισθήσεων”, στον απόηχο της συμφωνίας Αθήνας-Βρυξελλών αλλά και της επιστολής Βαρουφάκη με τις μεταρρυθμίσεις που στάλθηκε στο Eurogroup, ο Μ. Γλέζος στέλνει νέα προειδοποίηση στην ελληνική κυβέρνηση για τις διαπραγματεύσεις και τη στάση που πρέπει να κρατήσει απέναντι στους εταίρους.
Συνέντευξη του ευρωβουλευτή Μανώλη Γλέζου φιλοξενεί σήμερα η ιταλική εφημερίδα Corriere Della Sera όπου ο Μ. Γλέζος προειδοποιεί για την άνοδο της δύναμης της Χρυσής Αυγής στη χώρα μας χωρίς ωστόσο να την κατονομάζει.
Στην ερώτηση αν βλέπει σε κίνδυνο την ενότητα της χώρας και αν υπάρχει, επίσης, κίνδυνος να αναπτυχθούν ακραίες δυνάμεις, ο κ. Γλέζος απαντά ότι «ο κίνδυνος υπάρχει και θα εκραγεί αν η κυβέρνηση αποδειχθεί μη ικανή να κρατήσει τον λόγο της».
Σε ό,τι αφορά, δε, τις σχέσεις της Ελλάδας με τη Γερμανία και ανάμεσα στους δύο λαούς, ο επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ προσθέτει: «Το να τροφοδοτούμε τη σύγκρουση είναι λάθος. Πρέπει να υπερασπισθούμε τη φιλία μεταξύ των δύο χωρών και να μην ξεχάσουμε ποτέ ότι ο γερμανικός λαός δεν είναι υπεύθυνος για τα εγκλήματα που διέπραξε το Τρίτο Ράιχ».
Ερωτηθείς για το αίτημα των πολεμικών επανορθώσεων, ο Μανώλης Γλέζος τόνισε: «Πρόκειται, κυρίως, για μια ηθική ευθύνη. Η Γερμανία έχει την υποχρέωση να δώσει όσα οφείλει, έστω και αν επρόκειτο για ένα μόνο μάρκο.
Ορθώς το Βερολίνο δέχθηκε να καταβάλει τα χρέη που αναγνωρίσθηκαν σε χώρες όπως η Πολωνία και η Γιουγκοσλαβία, ή να αποζημιώσει θύματα ναζιστικών σφαγών που διαμένουν στο Ισραήλ, αλλά δεν επέστρεψε ποτέ τους αρχαιολογικούς θησαυρούς, που έκλεψε από τη χώρα μας και δεν αντιμετώπισε το θέμα των επανορθώσεων προς την Ελλάδα. Είναι απαράδεκτο».
Σχετικά με το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ απαντά ότι «δεν είναι εφικτή. Το ενιαίο νόμισμα είναι το καλύτερο σενάριο για την Ευρωπαϊκή Ένωση, υπό τον όρο να μην μετατραπεί σε μέσο καταπίεσης. Η αξία δεν παράγεται από το νόμισμα ή το χρηματιστικό κεφάλαιο, αλλά από τον εργαζόμενο, τον άνθρωπο».
Στην ερώτηση της Corriere Della Serra «ποιον ρόλο φαντάζεται για την Ελλάδα στο μέλλον της Ευρώπης;» ο κ. Γλέζος αποκρίνεται πως «η Ευρώπη είναι ένας ελληνικός όρος που σημαίνει “εκείνη η οποία διαθέτει ευρύ βλέμμα”. Μια ετυμολογία η οποία παραπέμπει σε πολλαπλή αντίληψη, μια πολυσήμαντη ρίζα. Mέσα σε αυτή την ταυτότητα πρέπει να υπάρξει θέση για όλους, Έλληνες, Ιταλούς, Γερμανούς, Ισπανούς».
Με αναφορά, τέλος, στην αφαίρεση της ναζιστικής σημαίας από την Ακρόπολη, ο Μανώλης Γλέζος δηλώνει: «Η σβάστικα ήταν ύβρις στη Δημοκρατία και αποτελούσε απόδειξη της σκλαβιάς μας. Επέλεξα εκείνη τη συγκεκριμένη νύχτα, με τον φίλο μου, Απόστολο Σάντα, διότι ο Χίτλερ είχε μόλις δηλώσει ότι με τη λήξη της μάχης της Κρήτης η Ευρώπη είχε απελευθερωθεί από τους εχθρούς. Η σημαία έπρεπε να αφαιρεθεί αμέσως, η περίοδος της αντίστασης είχε αρχίσει».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, www.7imeres.g