26 Φεβρουαρίου 2015

«Αλμα με δεμένα μάτια η διαπραγμάτευση» γράφει ο Μηλιός - αντίδραση από Φλαμπουράρη

Σαφείς αποστάσεις από την συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου με το Eurogroup έλαβε με νέο άρθρο του ο υπεύθυνος οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης  Μηλιός.  

Το άρθρο έχει αναρτηθεί στην προσωπική ιστοσελίδα του Γ. Μηλιού και φέρει την υπογραφή του ιδίου καθώς και των Σπύρου Λαπατσιώρα και Δημήτρη Σωτηρόπουλου. 



Ηδη μάλιστα προκάλεσε μια πρώτη αντίδραση της κυβέρνησης, δια στόματος του υπουργού Επικράτειας Αλέκου Φλαμπουράρη. 

Μιλώντας στο Mega ο Αλ. Φλαμπουραρης είπε ότι δεν θεωρεί καλό να εκφράζονται τέτοιες απόψεις από ένα στέλεχος που είναι ακόμη υπεύθυνος οικονομικής πολιτικής του κόμματος. 

Ο Γιάνης Μηλιός χαρακτήρισε στο άρθρο τη συμφωνία ως «ένα πρώτο βήμα σε ολισθηρό έδαφος», ενώ η διαπραγμάτευση περιγράφεται ως «άλμα με δεμένα μάτια»! 

Μάλιστα στο άρθρο επικρίνεται εμφανώς ο τρόπος με τον οποίο το υπουργείο Οικονομικών (βλέπε Γ. Βαρουφάκης) προσήλθε στη διαπραγμάτευση, καθώς γίνεται λόγος για «αντιφατικές τακτικές».

Επί παραδείγματι αναφέρεται «η απουσία σοβαρού σχεδίου που να στηρίζεται σε αριθμούς και ανάλυση. Ακόμη και στο Παράρτημα που δημοσίευσε το ΥΠΟΙΚ ως τεχνική σύνοψη φαίνεται το επιφανειακό επίπεδο. Επιπλέον, σε αυτό γίνεται η κρίσιμη παραδοχή ότι η βιωσιμότητα του χρέους συνδέεται με τα πρωτογενή πλεονάσματα (θέση που συνιστά σημαντική στρατηγική υποχώρηση)» σημειώνεται στο άρθρο.

Επιπροσθέτως καυτηριάζεται η σημασία που έδωσε η κυβέρνηση στην «επικοινωνιακή διαχείριση του θέματος».

«Φάνηκε ότι η κυβέρνηση έδωσε πολύ μεγάλο βάρος στην επικοινωνιακή διαχείριση του θέματος, σε σχέση με άλλες διαστάσεις. Αυτό αποτελεί αρνητικό σημάδι και για το εσωτερικό και για το εξωτερικό. Για παράδειγμα, το περιστατικό με τον Ντάιεσεμπλουμ προφανώς τόνωσε το «εθνικό αίσθημα», αλλά συγχρόνως αφαίρεσε διαπραγματευτική ισχύ από τη στιγμή που όλο το Σαββατοκύριακο ασχολήθηκε η κυβέρνηση με το να καθησυχάζει τις αγορές που θα άνοιγαν την Δευτέρα, γεγονός που σηματοδότησε ότι η κυβέρνηση δεν έχει σταθερή τακτική διαπραγμάτευσης (και φυσικά στην ίδια συνάντηση ακόμη και σε μη έμπειρους παρατηρητές φάνηκε ότι δεν υπάρχει και ομάδα ισότιμων κυβερνητικών μελών στη διαπραγμάτευση).

» Είναι εύκολα κατανοητό πώς αυτή η κακά στημένη διαπραγμάτευση, παρά τις εργατοώρες που αφιέρωσαν οι πρωταγωνιστές της, είχε τα χαρακτηριστικά άλματος με δεμένα μάτια. Επίσης, οι διαφορές και οι κακοί χειρισμοί και οι μετατοπίσεις έδειξαν στους εταίρους ότι η ελληνική πλευρά είναι επιδεκτική χειρισμών» υπογραμμίζουν μεταξύ πολλών άλλων οι τρεις συντάκτες του άρθρου.
http://www.tanea.gr/