31 Μαρτίου 2015

Τέλος οι διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες - Χαώδης η διαφορά με τους δανειστές

Ολοκληρώθηκαν λίγο πριν από το μεσημέρι οι διαπραγματεύσεις στο Brussels Group ανάμεσα στην ελληνική διαπραγματευτική ομάδα και τους θεσμούς, χωρίς ωστόσο να υπάρξει συμφωνία, αν και οι συζητήσεις ήταν, σύμφωνα με εκπρόσωπο της
Κομισιόν, «παραγωγικές». Οπως δήλωσαν στο Reuters κυβερνητικοί αξιωματούχοι, η ελληνική αντιπροσωπεία επιστρέφει στην Αθήνα, δίχως συμφωνία με τους δανειστές.
Αύριο, θα συνεδριάσει με τηλεδιάσκεψη η ομάδα εργασίας της Ευρωζώνης (Euro Working Group), ενώ πηγές από την Αθήνα αναφέρουν ότι είναι πιθανόν να γίνει και Eurogroup με τηλεδιάσκεψη, κάτι που επιθυμεί η ελληνική κυβέρνηση για να αρχίσουν οι διαδικασίες για τη χρηματοδότηση της οικονομίας.
Το Reuters αναφέρει ότι οι συζητήσεις με το Brussels Group μπορεί να συνεχιστούν την επόμενη εβδομάδα ενώ πηγή κοντά στις διαπραγματεύσεις σημειώνει ότι η διαδικασία είναι πολύ αργή.
Τέλος οι διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες - Χαώδης η διαφορά με τους δανειστές
Πληροφορίες της «Η» από τις Βρυξέλλες, ωστόσο, έκαναν λόγο για δυσάρεστη εξέλιξη καθώς φαίνετα να συμφωνήθηκε ένα Euro Working Group με τηλεδιάσκεψη κι ένα επίσης στις 8 Απριλίου, χωρίς να υπάρχει πρόβλεψη για Eurogroup το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει σε συμφωνία.
Οι ίδιες πληροφορίες έκαναν λόγο για βαρύ κλίμα και για σοβαρές διαφωνίες μεταξύ των δύο πλευρών σε βασικά σημεία της λίστας. Αν και δεν ήθελαν να μιλήσουν για «ναυάγιο» ωστόσο οι εξελίξεις δεν είναι προς τη θετική πλευρά και η συμφωνία είναι πολύ μακριά. Οι συνομικίες μπορεί να σταμάτησαν στις Βρυξέλλες, όμως, θα συνεχιστούν τηλεφωνικά και με e-mail σε μια προσπάθεια να γεφυρωθεί το χάσμα.
«Έως τώρα οι συζητήσεις ανάμεσα στις ελληνικές Αρχές και τους εκπροσώπους των δανειστών ήταν παραγωγικές», δήλωσε πάντως εκπρόσωπος της Κομισιόν, επισημαίνοντας ότι μία πρώτη καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης θα γίνει κατά πάσα πιθανότητα αύριο στο τηλεφωνικό Euro Working Group.
Συγκεκριμένα, η εκπρόσωπος Μίνα Αντρέεβα δήλωσε ότι οι συζητήσεις μεταξύ της Ελλάδας και των εκπροσώπων των δανειστών συνεχίζονται από την Παρασκευή σε εποικοδομητικό κλίμα και θα πρέπει να συνεχιστούν. Όπως είπε, στόχος είναι οι συζητήσεις να καταλήξουν σε έναν «αξιόπιστο και ολοκληρωμένη κατάλογο μεταρρυθμίσεων».
Η Μ. Αντρέεβα ανέφερε ότι δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία όσον αφορά τον κατάλογο των μεταρρυθμίσεων και υπενθύμισε ότι το Euro Working Group που θα συνεδριάσει αύριο, μέσω τηλεδιάσκεψης, θα αποτιμήσει την έως τώρα εξέλιξη των συζητήσεων.
Στο μεταξύ, αύριο Τετάρτη αναχωρούν από την Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια των ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ λόγω του Πάσχα των Καθολικών. Σύμφωνα με πληροφορίες το χρονοδιάγραμμά τους είναι να επιστρέψουν τη Μεγάλη Τρίτη στην Αθήνα και να επισκεφτούν κάποια επιλεγμένα υπουργεία για να συλλέξουν περισσότερα στοιχεία.
Νωρίτερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ έκανε μία αντιφατική δήλωση τονίζοντας ότι δεν βλέπει πιθανό να βρεθεί λύση στο ελληνικό ζήτημα πριν το Πάσχα. Αντίθετα είπε ότι πιο πιθανό είναι ένα deal να έρθει προς το τέλος Απριλίου. Οι δηλώσεις του Ντόναλντ Τουσκ έγιναν στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην πρωτεύουσα της Ισπανίας, Μαδρίτη, κατά την οποία συναντήθηκε με τον Μαριάνο Ραχόι.
http://www.imerisia.gr