4 Απριλίου 2015

Σουλτς σε Τσίπρα:Βάζεις την ενότητα της ΕΕ σε κίνδυνο ζητώντας ρωσική βοήθεια

Αντιδράσεις από την ΕΕ προκαλεί η επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Μόσχα την ώρα που οι διαπραγματεύσεις με τους εταίρους συνεχίζονται χωρίς να διαφαίνονται μέχρι στιγμής σημάδια συμφωνίας. Αυστηρό μήνυμα από τον "καλό" Μ. Σουλτς, ενώ ανάλογη προειδοποίηση έρχεται και από τα χείλη του Π. Μοσκοβισί και Ζ. Γκάμπριελ, σύμφωνα με το Spiegel.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, προειδοποίησε τον έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να μην αποξενωθεί από τους ευρωπαίους εταίρους, με το ταξίδι του στη Μόσχα, ενώ έντονες ήταν οι επικρίσεις και από το γερμανικό κόμμα CDU.
Όπως γράφει το Spiegel ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου επικοινώνησε με τον έλληνα πρωθυπουργό, ενώ σε δήλωσή του στην Hannover Allgemeine Zeitung, ο κ. Σουλτς χαρακτήρισε απαράδεκτη μια προσπάθεια του έλληνα πρωθυπουργού να θέσει σε κίνδυνο την ενότητα της Ευρώπης σε ότι αφορά την ρωσική πολιτική, με αντάλλαγμα ρωσική βοήθεια.
«Δεν μπορώ να φανταστώ πως οποιοσδήποτε στην Αθήνα σκέφτεται σοβαρά [η Ελλάδα] να γυρίσει την πλάτη της στην Ευρώπη και να πέσει στην αγκαλιά της Μόσχας», δηλώνει από την πλευρά του αντικαγκελάριος της Γερμανίας και επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.
Μιλώντας στην «Rheinische Post», ο κ. Γκάμπριελ επαναλαμβάνει την πρότασή του για ευρωπαϊκό «πάγωμα» των τραπεζικών λογαριασμών «πλούσιων Ελλήνων που χρωστούν φόρους» στη χώρα μας.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ και ο επίτροπος Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ, Πιέρ Μοσκοβισί είχε προειδοποιήσει ανάλογα τον Αλέξη Τσίπρα.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Bundestag, Γκούνθερ Κρίχμπαουμ (CDU), δήλωσε πως αν η ελληνική κυβέρνηση νομίζει πως μπορεί να βρει την «ψυχή» της τώρα στη Μόσχα, τότε «ποντάρει στο λάθος άλογο», διότι η Μόσχα δεν μοιράζεται τις ευρωπαϊκές αξίες της ειρήνης, της ελευθερίας, της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου. «Ως εκ τούτου, όποιος θέλει να συνεχίσει να λαμβάνει βοήθεια από την Ευρώπη, η πυξίδα του θα πρέπει να δείχνει προς τις Βρυξέλλες και όχι τη Μόσχα».
 ΠΗΓΗ, euro2day.gr, protothema.gr, skai.gr