30 Μαρτίου 2015

Επανέρχεται το Grexit: Τι δείχνουν οι καταθέσεις. Τι δηλώνουν ευρωπαίοι αξιωματούχοι, αναλυτές, τραπεζίτες

Στις πιθανότητες ενός Grexit αναφέρθηκαν εκ νέου σήμερα Δευτέρα Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, γνωστοί αναλυτές, επενδυτές και τραπεζίτες με δηλώσεις τους σε διεθνή μέσα ενημέρωσης, εστιάζοντας στο αδιέξοδο των σχέσεων της Ελλάδας με τους πιστωτές της.

 
Ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών Λουίς ντε Γκίντος δήλωσε πως μια ελληνική έξοδος από το ευρώ είναι «εκτός τραπεζιού» και εκτίμησε πως η ευρωπαϊκή οικονομία θα κάνει τη μεγάλη έκπληξη ως προς τους ρυθμούς ανάπτυξης. Ειδικά για την ισπανική οικονομία εκτίμησε πως θα αναπτυχθεί εφέτος κατά 2%.

Ο γνωστός επενδύτης Τζορτζ Σόρος μιλώντας στην αυστριακή εφημερίδα Ντερ Στάνταρντ υποβάθμισε την πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ στο 1/3 από 50% την προηγούμενη εβδομάδα. Στην ίδια συνέντευξη ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής δήλωσε έτοιμος να επενδύσει 1 δισ. δολάρια στην Ουκρανία, εάν οι δυτικές χώρες βοηθούν τις ιδιωτικές επενδύσεις εκεί.

Στην κρισιμότητα της κατάστασης για την Αθήνα αναφέρθηκε και ο Τζιμ Ο' Νιλ, πρώην πρόεδρος της Goldman Sachs Asset Management. Μιλώντας στο πρακτορείο Bloomberg για τις διαπραγματεύσεις Ελλάδας- δανειστών ανέφερε: «Αυτοί οι τύποι παίζουν ένα μεγάλο παιχνίδι πόκερ. Είναι μία μονομαχία. Εκτίμησή μου είναι ότι κάποια στιγμή κάποιος θα υποχωρήσει».

Τέλος, ο αρθρογράφος των Financial Times Βόλφγκανγκ Μίνχαου υποστήριξε σε άρθρο του πως η ποσοτική χαλάρωση στην ευρωζώνη και οι αγορές ομολογων 60 δισ. ευρώ από την ΕΚΤ σε μηναία βάση «ίσως να καμουφλάρει τον πόνο από μια πιθανή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, ένα ενδεχόμενο που κάποτε τρομοκρατούσε τις χρηματοοικονομικές αγορές και τους εταίρους της χώρας, αλλά πλέον δεν τους φοβίζει».

Αιμορραγία 15 δισ.ευρώ στις καταθέσεις

Ενώ η χώρα κινδυνεύει να ξεμείνει από ρευστότητα, την ώρα που οι διαπραγματεύσεις με τους εταίρους και δανειστές βρίσκονται σε οριακό σημείο, η αιμορραγία της ελληνικής οικονομίας «φθάνει» στο κόκκινο καθώς η φυγή των 15 δισ. ευρώ διεθνών κεφαλαίων που μπήκαν στη χώρα το 2014 συνεχίζεται.

Η ελληνική κρίση δείχνει εξάλλου ότι βρίσκεται σε σημείο καμπής καθώς τα φορολογικά έσοδα παραμένουν χαμηλότερα των στόχων, οι τραπεζικές καταθέσεις μειώνονται στα 140 δισ. ευρώ από τα 237,8 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2010, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αυξάνονται, ενώ η  πιστωτική ασφυξία και το «πάγωμα» στη ροή κοινοτικών κονδυλίων έχουν επιδεινώσει το επιχειρηματικό κλίμα, οδηγούν ορισμένους επιχειρηματίες να αναζητούν χρηματοδότηση για τις εταιρείες τους στο εξωτερικό και έχουν αυξήσει τους φόβους πως η ύφεση επιστέφει.

Αναθεώρηση
Οι οικονομολόγοι π.χ. της BofA Merrill Lynch θεωρούν πως η πρόβλεψή τους για ανάπτυξη 0,6% εφέτος είναι επισφαλής, ενώ οι οικονομολόγοι της Citigroup είναι οι πρώτοι που αναθεώρησαν τις προβλέψεις τους από ανάπτυξη 1%  σε ύφεση 0,2% εφέτος για την ελληνική οικονομία, με τις επίσημες κυβερνητικές προβλέψεις να κάνουν πάντως λόγο για ανάπτυξη 1,4%. Για την UBS, πέρα από τον κρίσιμο  Απρίλιο, η στιγμή της αλήθειας θα έρθει για τη χώρα στα μέσα του έτους καθώς θα πρέπει ως τότε εν όψει των μεγάλων λήξεων ελληνικών ομολόγων να έχει επιτευχθεί μια συνολική συμφωνία με τους δανειστές.

Για τη Citigroup το πιο πιθανό σενάριο είναι η μερική εκταμίευση της τελευταίας δόσης κάποια στιγμή τον Απρίλιο, αφού προηγουμένως έχει συμφωνηθεί η λίστα μεταρρυθμίσεων. Ωστόσο η άποψη των οικονομολόγων της τράπεζας είναι ότι ένα τρίτο πακέτο διάσωσης είναι σχεδόν αναπόφευκτο για τη χώρα.

Οι διαπραγματεύσεις γι' αυτό μπορεί κάλλιστα, όπως υποστηρίζει, να επαναφέρουν τη συζήτηση σχετικά με την επιβολή ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων αλλά και για μια συμφωνία όσον αφορά το χρέος είτε η χώρα παραμείνει στο ευρώ είτε η χώρα βρεθεί εκτός ευρώ αν οι διαπραγματεύσεις αποτύχουν. Σήμερα, με το «κενό εμπιστοσύνης» στην ελληνική οικονομία να έχει, όπως λέγεται, εκτιναχθεί, το μεγαλύτερο μέρος των ξένων έχει ρευστοποιήσει ελληνικά περιουσιακά στοιχεία. Παράλληλα, ακόμη και οι πιο ριψοκίνδυνοι επενδυτές περιμένουν να δουν την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές η οποία θα κρίνει και το μέλλον της χώρας στην εντός ευρώ ή ακόμη και στην εκτός ευρώ εποχή.

Υποχώρηση
Είναι ενδεικτικό ότι, ενώ μόνο από ανακεφαλαιοποίηση μέσω ΤΧΣ το τραπεζικό σύστημα έχει  αντλήσει περί τα 28,6 δισ. ευρώ και οι αυξήσεις κεφαλαίων ξεπέρασαν τα 8,6 δισ. ευρώ, η κεφαλαιοποίηση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών από 32,5 δισ. ευρώ κατά την αποκοπή των δικαιωμάτων των μετοχών υποχώρησε σήμερα στα 11 δισ. ευρω, με τις απώλειες δηλαδή να ξεπερνούν τα 21,3 δισ. ευρω.

Σημειώνουμε ότι πέρυσι η Paulson & Co., Bauspost Group LLC και διεθνείς ξένοι επενδυτές κάλυψαν το 90% της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς. Το αμοιβαίο κεφάλαιο με έδρα τη Νέα Υόρκη Paulson & Co. απέκτησε θέση στην Alpha Bank, ενώ ξένα funds συμμετείχαν στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής.

Επίσης το 90% των νέων μετοχών από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που πραγματοποίησε η Eurobank εξαγοράστηκε από τις Mackenzie Financial Corporation, Capital Group Companies και Fairfax Financial Holdings Limited. Οι ξένοι επενδυτές μείωσαν δραματικά τις θέσεις τους στις τράπεζες, με την Capital Group Companies να μειώνει μάλιστα τη συμμετοχή της στη Eurobank  στο 4,96%. Από την άλλη πλευρά, πάντως, η Fairfax Financial Holding δείχνει να διατηρεί μια στρατηγική θέση στην ελληνική τράπεζα αγοράζοντας μέσω θυγατρικών της συνολικά 151.000.000 μετοχές της Eurobank, ενω σε αγορές τις τελευταίες μέρες προχώρησαν επίσης και funds της Fidelity.
«Σημαντική εξέλιξη»
Η διοίκηση της Eurobank χαρακτηρίζει την αύξηση του ποσοστού της Fairfax «πολύ σημαντική εξέλιξη». Πράγματι, ανεξάρτητα από το ύψος των νέων κεφαλαίων που επενδύει ο καναδικός όμιλος στην τράπεζα και το οποίο είναι σχετικά χαμηλό, η νέα τοποθέτηση γίνεται σε μια ακραία συγκυρία για τη χώρα, πράγμα που επιβεβαιώνει ότι η Fairfax είναι μακροπρόθεσμος επενδυτής, αναζητεί αξίες στην Ελλάδα και δείχνει εμπιστοσύνη στο μάνατζμεντ της τράπεζας. Επιπλέον, αξιολογεί θετικά τις εξελίξεις τόσο στη χώρα όσο και στην τράπεζα και πάνω από όλα θεωρείται ότι δίνει εμφατική απάντηση σε όσους αμφισβητούν την προοπτική της χώρας στο ευρώ.

5,1 δισ. εταιρικά ομόλογα

Το κενό εμπιστοσύνης επέστρεψε στα επίπεδα του 2012

Οι ξένοι ρευστοποιούν εδώ και μήνες τις επενδύσεις τους που είχαν φθάσει στο 8% του ΑΕΠ της ελληνικής οικονομίας και είχαν συμβάλει σημαντικά στο «γύρισμα» μετά από σωρευτικές απώλειες 26% του ΑΕΠ της χώρας στο «γύρισμα» στην έστω και αδύναμη ανάπτυξη (0,8%) του 2014. Το 2014, σύμφωνα με την PwC, ανακοινώθηκαν π.χ. 36 εξαγορές και συγχωνεύσεις, η αξία των οποίων ανήλθε σε  5,1 δισ. ευρώ. Ενας σημαντικός αριθμός αφορούσε ελληνικές επιχειρήσεις που έχουν μεταφέρει την έδρα τους στο εξωτερικό, ενώ οι συναλλαγές του κλάδου ακινήτων ήταν εκείνες που πρωταγωνίστησαν στην ελληνική αγορά (περίπου 30%).

Οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, κυρίως ανακεφαλαιοποιήσεις τραπεζών, με στρατηγικούς επενδυτές, ανήλθαν σε 4,8 δισ. ευρώ. Συνολικά 2,2 δισ. συγκεντρώθηκαν από ελληνικές τράπεζες με την έκδοση διεθνών ομολόγων, με κουπόνια που κυμαίνονταν μεταξύ 3,4% - 5%, ενώ 2,9 δισ. ευρώ συγκεντρώθηκαν από εταιρείες, με κουπόνια που κυμαίνονται μεταξύ 3,5% - 8,5%, οι τιμές των οποίων, όπως και του νέου τριετούς ελληνικού ομολόγου, έχουν σήμερα καταρρεύσει.

Συνολικά, περίπου 5,1 δισ. διεθνώς εμπορεύσιμων ομολόγων εκδόθηκαν από ελληνικές επιχειρήσεις το 2014. Το κενό εμπιστοσύνης της ελληνικής οικονομίας στο τέλος του 2014 επέστρεψε στα επίπεδα του 2012, λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας, με αποτέλεσμα το ρίσκο της χώρας να αυξηθεί οδηγώντας στην αντιστροφή των τάσεων όσον αφορά τις εισροές των ξένων κεφαλαίων.