1 Απριλίου 2015

Βούτσης: Αν δεν πάρουμε την δόση δεν πληρώνουμε το ΔΝΤ

«Δεν θα πληρώσουμε το ΔΝΤ στην ώρα του αν δεν πάρουμε την δόση μέχρι τις 9 Απριλίου» δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης στο γερμανικό Spiegel την Τετάρτη.

«Αν δεν εκταμιευθεί η δόση έως τις 9 Απριλίου, θα προτιμήσουμε να πληρώσουμε πρώτα τους μισθούς και τις συντάξεις και μετά θα ζητήσουμε από τους εταίρους να συμφωνήσουν και να κατανοήσουν γιατί δεν θα πληρώσουμε εγκαίρως τα 450 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ»
, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο ελληνας υπουργός Εσωτερικών είπε ότι «Αθήνα και δανειστές πρέπει να συμφωνήσουν σε αναβολή της πληρωμής και ως εκ τούτου θα αποφευχθεί το πιστωτικό γεγονός».

«Υπάρχουν επαρκή κεφάλαια μέχρι τα μέσα Απριλίου», πρόσθεσε ο κ. Βούτσης.

Π. Σκουρλέτης: Αν η Ελλάδα δεν λάβει χρήματα εντός των επόμενων 10 ημερών, λυπάμαι…

«Αν η Ελλάδα δεν λάβει χρήματα εντός των επόμενων δέκα ημερών, τότε λυπάμαι, αλλά αυτό σημαίνει ότι η πλειοψηφία των ευρωπαίων συμμάχων μας αποφάσισε να σκοτώσει την Ελλάδα» αναφέρει ο υπουργός Πάνος Σκουρλέτης, σε δηλώσεις του που φιλοξενούνται στη γερμανική εφημερίδα Die Zeit.

Όπως τονίζει  «θα θέλαμε ευχαρίστως να μείνουμε στο καράβι που ονομάζεται Ευρώπη, (…) αλλά αν ο καπετάνιος μας πετάξει από το κατάστρωμα, θα πρέπει να προσπαθήσουμε να κολυμπήσουμε».

Σύμφωνα με τον Πάνο Σκουρλέτη, η κυβέρνηση θα αποκαλύψει ποιο plan Β διαθέτει και ποιο ρόλο θα μπορούσε να διαδραματίσει σε αυτό η Ρωσία εφόσον δεν υπάρχει καμία άλλη λύση.
Γ. Σακελλαρίδης: «Δεν υπάρχει πιθανότητα να μην πληρώσουμε»

«Δεν υπάρχει πιθανότητα η Ελλάδα να μην ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις προς το ΔΝΤ στις 9 Απριλίου»
αναφέρει σύμφωνα με το Reuters o κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης αδειάζοντας τους υπουργούς Εσωτερικών και Εργασίας.

«Δεν υπάρχει καμιά πιθανότητα η Ελλάδα να μην ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της προς το ΔΝΤ στις 9 Απριλίου. Η πορεία των διαπραγματεύσεων, άλλωστε, έχει καλύψει την απόσταση και έχει δημιουργήσει κοινό έδαφος. Τις επόμενες ημέρες θα γίνει περαιτέρω εξειδίκευση και σύντομα θα υπάρξει θετική κατάληξη σε Eurogroup που θα επικυρώσει τη συμφωνία».
Ο Νίκος Βούτσης στον «Spiegel»: Η Ελλάδα δεν θα τηρήσει τις προθεσμίες για το  ΔΝΤ

«Η ελληνική κυβέρνηση απαιτεί χρηματική βοήθεια - εντός μιας εβδομάδας. Αν αυτή δεν έρθει, η κυβέρνηση απειλεί με την αναβολή της εξόφλησης των πληρωτέων χρεών στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Αυτό θα ήταν πρωτοφανής προσβολή».
Με αυτή τη φράση αρχίζει άρθρο στην on line έκδοσης της Τετάρτης στο περιοδικό «Spiegel». Η ελληνική κυβέρνηση, συνεχίζει, πρέπει να εξοφλήσει στις 9 Απριλίου χρέος ύψους 450 εκατομμυρίων ευρώ στο ΔΝΤ. Εάν οι διεθνείς δανειστές δεν δώσουν μέχρι τότε χρήματα στην Ελλάδα, τότε, σύμφωνα με τον έλληνα υπουργό εσωτερικών Νίκο Βούτση, η Αθήνα δεν πρόκειται να τηρήσει την αναφερθείσα ημερομηνία.
Αυτό θα ήταν όμως καθαρή παραβίαση του καταστατικού του ΔΝΤ, σύμφωνα με το οποίο, μια δόση αποπληρωμής δεν μπορεί να μετατεθεί. Μια τέτοια ρήξη με τους κανόνες δεν έχει προκύψει μέχρι τώρα στην ιστορία του ΔΝΤ.
«Αν δεν ρεύσει μέχρι τις 9 Απριλίου χρήμα (σ.σ.: από τους δανειστές), τότε θα πληρώσουμε καταρχάς τους μισθούς και τις συντάξεις στην Ελλάδα και ύστερα θα παρακαλέσουμε τους εταίρους μας να δείξουν κατανόηση, για το ότι δεν μπορούμε να πληρώσουμε ακριβώς στην ώρα τους τα 450 εκατομμύρια στο ΔΝΤ» είπε ο κ.Βούτσης. Η αναβολή θα πρέπει να γίνει «σε συμφωνία (σ.σ.: με τους εταίρους) για να μην προκύψει πιστωτικό γεγονός».
«Έχουμε ακόμα χρήματα για μέχρι τα μέσα Απριλίου» πρόσθεσε ο ίδιος. Μια πρώτη δόση των 7 δισεκατομμυρίων ευρώ, που προβλέπονται από την τρέχον πρόγραμμα βοήθειας, θα φτάσουν όμως, σύμφωνα με την εκτίμησή του, το ταχύτερο στην Αθήνα μόλις στα τέλη Μαίου – αν οι (σ.σ.: από την Αθήνα προτεινόμενες) μεταρρυθμίσεις θα έχουν γίνει αποδεκτές από τους δανειστές. Γι αυτό και η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί προς το παρόν να βρει λεφτά από άλλες πηγές.
Αλλά αυτά, συνεχίζει το περιοδικό, δεν είναι όλα. «Η Αθήνα θα ήθελε μια ελάχιστη συμμετοχή από τα χρήματα του προγράμματος “ποσοτικής χαλάρωσης” του Μάριο Ντράγκι» τόνισε ο κ.Βούτσης. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, υπενθυμίζει το «Spiegel», έχει αποκλείσει μέχρι τώρα την Ελλάδα από αυτό το πρόγραμμα.
Η «απειλή» περί αναβολής της πληρωμής στο ΔΝΤ, υπογραμμίζει το περιοδικό, συμπίπτει χρονικά με τη στροφή της Ελλάδας προς Ανατολάς – τη Ρωσία και την Κίνα. Την επόμενη εβδομάδα πρόκειται να επισκεφτεί τη Μόσχα ο Αλέξης Τσίπρας και στην αρχή της εβδομάδας ήταν εκεί ο υπουργός ενέργειας και περιβάλλοντος Παναγιώτης Λαφαζάνης. Την προηγούμενη εβδομάδα είχαν ταξιδέψει στην Κίνα ο ο υπουργός εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης.
Οι Ρώσοι και οι Κινέζοι δεν θα λύσουν τα βραχυπρόθεσμα προβλήματα της Ελλάδας, λέει ο κ.Βούτσης υπαινισσόμενος την 9τη Απριλίου. Όμως η συνεργασία μαζί τους θα αποκτήσει ενδιαφέρον το καλοκαίρι, όταν θα μπει στο τραπέζι το τρίτο πρόγραμμα με τους δανειστές.
Από τον Ιούνιο, ή τον Ιούλιο η Ρωσία και η Κίνα θα μπορούσαν να γίνουν τμήμα ενός ελληνικού «σχεδίου Α» «συμπληρωματικού προς την συμφωνία με τους εταίρους» λέει ο κ.Βούτσης.
«Θέλουμε να βοηθήσει και η Ρωσία στην ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας. Κι αυτό τόσο μέσω ενός εμπορικού συμφώνου, όσο και μέσω της αγοράς ελληνικών κρατικών ομολόγων» προσθέτει. Χάρη σε αυτό θα ανέβει η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας και μειωθεί η τιμή των spreads. Επιπλέον σχεδιάζονται ρωσικές επενδύσεις στους τομείς ενέργειας και μεταφορών.
ΠΗΓΗ