9 Μαΐου 2015

Ποιες επιπτώσεις θα έχει στην αγορά και τον τουρισμό η αλλαγή του ΦΠΑ - Επιβάρυνση 1,5 δισ. ευρώ στο «καλάθι της νοικοκυράς»

Ποιες επιπτώσεις θα έχει στην αγορά και τον τουρισμό η αλλαγή του ΦΠΑ - Επιβάρυνση 1,5 δισ. ευρώ στο «καλάθι της νοικοκυράς»


Αναστάτωση στην αγορά και τον τουρισμό προκαλούν ήδη τα σχέδια για σαρωτικές ανατροπές στον ΦΠΑ, θέμα που αποτελεί πεδίο σκληρής διαπραγμάτευσης μεταξύ Αθήνας και πιστωτών.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία μελέτης που επικαλείται η ΕΣΕΕ, οι αλλαγές στους συντελεστές ΦΠΑ, θα φέρουν στο σύνολο της κατανάλωσης μια επιβάρυνση 2,6%, δηλαδή 1,1 δισ ευρώ. Ειδικά στη διατροφή, το καλάθι της νοικοκυράς θα επιβαρυνθεί κατά 4,5%, δηλαδή 1,5 δισ. ευρώ.

"Πρέπει να περιμένουμε να δούμε ποιος θα είναι ο χαμηλός συντελεστής, πού θα διατηρηθούν τα τρόφιμα και πόσα από αυτά θα ενταχθούν στον χαμηλό συντελεστή, προκειμένου να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα. Τα σενάρια που κυκλοφορούν μέχρι τώρα μας δίνουν μία αύξηση του ΦΠΑ κατά 3 δισ. και μια μείωση κατά 3 δισ." σημειώνει ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης.

Με επιστολή του στον πρωθυπουργό, ο Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων επισημαίνει ότι στη χώρα μας το "πακέτο" διαμονής- εστίασης επιβαρύνεται με ΦΠΑ 8- 10% και δεν πρέπει να επιβαρυνθεί περαιτέρω. Κι αυτό γιατί η Τουρκία έχει ΦΠΑ 8%, οι Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία 10% (διαμονή και εστίαση) και η επίσης ανταγωνιστική Κύπρος 9% (διαμονή και εστίαση).

Το ... κακό παράδειγμα, που δεν πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα, είναι η Ουγγαρία που αύξησε στο 18% τη διαμονή και στο 27% την εστίαση, με αποτέλεσμα να έχει πτώση 20% στον τουριστικό τζίρο.

"Κατ' αρχάς ο τουρισμός είναι θετικός στο να ληφθούν μέτρα τα οποία θα κλείσουν τη συμφωνία και ο τουρισμός θέλει να βάλει πλάτη. Από την άλλη, πρέπει να προσέξουμε ότι το εξαγόμενο τουριστικό πακέτο στο οποίο επιβάλλεται ΦΠΑ, να είναι το ΦΠΑ ανάλογο με τους ανταγωνιστές μας" τονίζει ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Ανδρέας Ανδρεάδης.

Οι δύο νέοι συντελεστές του ΦΠΑ έχουν μπει στη... ζυγαριά της διαπραγμάτευσης και από το ποιά προϊόντα και υπηρεσίες θα μετακινηθούν σε υψηλότερο ή χαμηλότερο συντελεστή, θα εξαρτηθεί το αν ο νέος βασικός συντελεστής θα είναι 16% όπως θέλει η κυβέρνηση ή 18% όπως πιέζουν οι δανειστές, προκειμένου να μην ανοίξει "τρύπα" στον προϋπολογισμό.

Σήμερα επιβαρύνονται με 23%, καύσιμα, ακίνητα, ένδυση - υπόδηση, Οινοπνευματώδη, Τηλεπικοινωνίες, η παροχή υπηρεσιών (γυμναστήρια, κομμωτήρια, φροντιστήρια κ.λ.π.), τα Οικιακά είδη, Αυτοκίνητα- μοτοσικλέτες, Ηλεκτρικά- ηλεκτρονικά είδη, τα κοσμήματα. Όλα αυτά θα κατέβουν πιο χαμηλά στο 16 με 18%.

Με ΦΠΑ 13% επιβαρύνονται σήμερα τα τρόφιμα, τα μη αλκοολούχα ποτά, οι λογαριασμοί των ΔΕΚΟ, οι ιατρικές υπηρεσίες, η εστίαση, οι μεταφορές, οι επισκευές. Το ερώτημα που προκαλεί πονοκέφαλο στην κυβέρνηση, είναι ποια από αυτά θα πάνε στον υψηλότερο βασικό συντελεστή 16- 18% και θα επιβαρύνουν τα νοικοκυριά και ποιά θα μετακινηθούν στο νέο χαμηλό συντελεστή.

Βαρόμετρο για τον οικογενειακό προϋπολογισμό είναι τα τρόφιμα, αφού χαρακτηρίζονται ως ανελαστική δαπάνη:

  • Το πρώτο σενάριο είναι να μεταφερθούν όλα στο νέο χαμηλό συντελεστή, δηλαδή σε ΦΠΑ 6,5% ως 9%.
  • Το δεύτερο σενάριο είναι να μεταφερθούν στο χαμηλό συντελεστή μόνο βασικά είδη διατροφής, όπως το γάλα, το ψωμί, τα αυγά.
  • Το τρίτο και πιο τολμηρό σενάριο, που βασίζεται σε παράδειγμα άλλων χωρών, είναι τα βασικά είδη διατροφής να πάνε σε μηδενικό συντελεστή ΦΠΑ.
Στο χαμηλό ΦΠΑ 6,5% υπάγονται σήμερα τα φάρμακα, η διαμονή σε ξενοδοχεία, εφημερίδες- περιοδικά- βιβλία, τα θέατρα. Από αυτά, μόνο τα φάρμακα θεωρείται βέβαιο ότι θα παραμείνουν στο χαμηλό συντελεστή, ενώ για τα υπόλοιπα το... μέλλον τους είναι αβέβαιο.

Αβέβαιο είναι το μέλλον των ειδικών συντελεστών στα νησιά του Αιγαίου, παρά το ότι η κυβέρνηση δεν επιθυμεί την κατάργηση του ειδικού καθεστώτος, με βασικό επιχείρημα ότι σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες υπάρχουν ειδικοί μειωμένοι συντελεστές. Η Πορτογαλία έχει τις Αζόρες και τη Μαδέιρα, η Ισπανία τις Κανάριες νήσους, τη Θέουτα και τη Μελιγία, η Ιταλία έχει το Λιβόρνο και το Λουγκάνο, η Γερμανία την Ελιγολάνδη, η Δανία τα νησιά Φερόε, η Γαλλία την Κορσική.

Πηγή: Mega, PHGH