4 Μαΐου 2015

Λαφαζάνης: δεν θα μείνουμε στην εξουσία αν δεν τηρούνται οι αρχές μας

Η Καθημερινή της Κυριακής φιλοξενεί συνέντευξη του Παναγιώτη Λαφαζάνη, στην οποία ο Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης εκφράζει τη θέση πως αν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ βρεθεί στο δίλημμα "συμβιβασμός ή τήρηση των προγραμματικών αρχών του κόμματος", δεν θα έχει νόημα να μείνει στην εξουσία.
"Όχι στην εξουσία για την εξουσία" λέει ο κ.Λαφαζάνης, που τονίζει ότι για τον ίδιο η παραμονή στην κυβέρνηση δεν πρέπει να είναι αυτοσκοπός αλλά ένα εργαλείο προκειμένου να αλλάξει θετικά η κοινωνία. Σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν καταφέρει κάτι τέτοιο, τότε το καλύτερο για τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, θα είναι να εγκαταλείψει την εξουσία.
Ωστόσο ο Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης διευκρινίζει ότι η επιτυχία χωρίς παρέκκλιση από τις αρχές του κόμματος και τις προγραμματικές του δηλώσεις είναι εφικτή, καιεκφράζει την πεποίθηση ότι η κυβέρνηση θα πετύχει.
Έθεσε επίσης ως προτεραιότητα ενός απαραίτητου κυβερνητικού προγράμματος, τις αναπτυξιακές παρεμβάσεις, την εξασφάλιση ρευστότητας και την απομείωση του χρέους, επισημαίνοντας ότι δεν αρκούν μόνο "κόκκινες γραμμές".
Ο κ. Λαφαζάνης διευκρίνισε επίσης ότι οι επαφές της κυβέρνησης με χώρες όπως η Ρωσία, η Κίνα, η Ινδία και η Βραζιλία σκοπεύουν στο να διερευνηθούν οι προοπτικές αναπτυξιακής συνεργασίας έξω από την "ευρωατλαντική υποτέλεια" όπως τη χαρακτηρίζει, και όχι στο να εξασφαλιστούν πόροι προκειμένου η Ελλάδα να αποπληρώνει τα δάνειά της.
Ο κ. Λαφαζάνης απέτυχε να απαντήσει ευθέως στην ερώτηση αν βλέπει μέλλον για την Ελλάδα εκτός ευρώ, και περιορίστηκε στο να πει ότι μοναδικά κριτήρια των όποιων αποφάσεων πρέπει να είναι η εθνική αξιοπρέπεια, η ανάπτυξη με κοινωνική δικαιοσύνη και το δημόσιο συμφέρον.ΠΗΓΗ