6 Μαΐου 2015

Αυτοί θα είναι οι νέοι φόροι στον... βωμό της απεμπλοκής

Δύο μέτρα, η διατήρηση του ΕΝΦΙΑ και φέτος και οι παρεμβάσεις στην ειδική εισφορά αλληλεγγύης αναμένεται να αποτελέσουν το «κλειδί» που ενδεχομένως να «ξεκλειδώσει» σε αυτή τη φάση τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές.

Μπορεί η κυβέρνηση να «παγώνει» προς το παρόν την κατάθεση του πολυνομοσχεδίου, όμως ο εμπλουτισμός των μέτρων της λίστας Βαρουφάκη έχει αποκτήσει διαρκή χαρακτήρα και το «γράψε - σβήσε» δεν έχει τελειωμό. Στο φορολογικό πεδίο τα μέτρα που εξετάζονται είναι:
[1] Επαναφορά της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης με αύξηση των συντελεστών για τα εισοδήματα άνω των 50.000 ευρώ ή ακόμη και με κατάργηση της έκπτωσης 30% που ισχύει από την 1η Ιανουαρίου 2015. Δεν αποκλείεται ακόμη και το ενδεχόμενο διπλασιασμού των συντελεστών για τα υψηλά εισοδήματα, σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι δεν βγαίνει ο λογαριασμός. Από την εφαρμογή του μέτρου οι εισπράξεις εκτιμάται ότι θα επανέλθουν στα επίπεδα του 1,3 δισ. ευρώ. Οι συντελεστές που επιβάλλονται σήμερα σε εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ κυμαίνονται από 0,7% έως 2,8%. Σε περίπτωση διπλασιασμού των συντελεστών για τα μεγάλα εισοδήματα, τότε αυτοί θα διαμορφωθούν σε 4,2% για εισοδήματα άνω των 50.000 ευρώ και 5,6% για εισοδήματα που υπερβαίνουν τις 100.000 ευρώ.
[2] Διατήρηση του ΕΝΦΙΑ για φέτος ενδεχομένως ελαφρώς «κουρεμένου», ο οποίος θα μπορούσε να αποφέρει στα ταμεία του Δημοσίου περίπου 2 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι οι εισπράξεις από τον ΕΝΦΙΑ του 2014 ανήλθαν σε 2,65 δισ. ευρώ.
[3] Αύξηση του φόρου πολυτελούς διαβίωσης κατά 30% σε Ι.Χ. υψηλού κυβισμού, πισίνες και αεροσκάφη και επέκταση του μέτρου στα σκάφη αναψυχής.
[4] Επιβολή φόρου διαμονής (1-5 ευρώ ή 3%-5% επί του κόστους της διανυκτέρευσης) για διανυκτερεύσεις σε πολυτελή ξενοδοχεία των νησιών του Αιγαίου.
[5] Επιβολή φόρου 3% επί της εκδιδόμενης απόδειξης σε νυχτερινά κέντρα, μπαρ, εστιατόρια και λοιπές επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος πρώτης κατηγορίας κατά την τουριστική περίοδο (1η Απριλίου έως 31η Οκτωβρίου)
[6] Φόρος 6% στις πωλήσεις ειδών που υπάγονται στον φόρο πολυτελείας (π.χ. ρολόγια, κοσμήματα, έργα τέχνης). Το μέτρο προτείνεται να εφαρμοστεί στα νησιά του Αιγαίου, όπου ισχύουν οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ ως αντιστάθμισμα για τη διατήρηση των υφιστάμενων συντελεστών.
[7] Υποχρεωτική χρήση πλαστικού χρήματος, αντί μετρητών, για συναλλαγές μεγαλύτερες των 70 ευρώ στα νησιά με πληθυσμό άνω των 4.100 κατοίκων.
Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων βρίσκεται και η πρόταση για καθιέρωση ενός ενιαίου συντελεστή 15% (με εξαίρεση φάρμακα-βιβλία που θα παραμείνουν στο 6,5% και τρόφιμα που θα παραμείνουν στο 13%) με τους δανειστές να πιέζουν για ενιαίο συντελεστή τουλάχιστον 18%.
Επίσης υπάρχουν σκέψεις και για την επιβολή «κεφαλικού φόρου» στους 300 πλουσιότερους φορολογουμένους με βάση το περιουσιολόγιο.ΠΗΓΗ