25 Απριλίου 2015

Σκληρή κριτική από Βενιζέλο: ‘Οπως και να το ονομάσετε, το δημοψήφισμα θα είναι ‘ναι’ ή ‘όχι’ στο ευρώ


venizelos-vouli

«Άμα προκηρύξετε δημοψήφισμα θα καταρρεύσει η χώρα» τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ από το βήμα στη Βουλή, ενώ σχετικά με το ενδεχόμενο εκλογών

αναρωτήθηκε: «Ποιο πρόγραμμα θα παρουσιάσετε; Της ΔΕΘ ή το αντίθετό του; Τελειώσανε τα ψέματα και αμφιθυμίες».

Σε μια συνολική κριτική κατά της κυβέρνησης προχώρησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος κατά τη χθεσινή παρέμβασή του στη Βουλή. Κατ’ αρχήν ο κ. Βενιζέλος έστρεψε τα πυρά του κατά των δύο κυβερνητικών κομμάτων σε ό,τι αφορά την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε πως «περίπου το 50% του συνολικού νομοθετικού έργου που έχει παραχθεί από την Κυβέρνηση αυτή έως τώρα είναι οι δύο πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, πάμε από την απόλυτη καταγγελία στη συνεχή χρήση και της κατεπείγουσας νομοθετικής διαδικασίας».
Αμέσως μετά μπήκε στην ουσία της ΠΝΠ λέγοντας: «παραβιάζετε κραυγαλέα βασικές διατάξεις, όπως το άρθρο 102 που κατοχυρώνει τη διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, το άρθρο 16 παρ. 5 για την πλήρη αυτοδιοίκηση των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, το άρθρο 109 που κατοχυρώνει τις δωρεές και τα κληροδοτήματα, διότι τα έσοδα από τα κληροδοτήματα είναι αυτό που κατοχυρώνει και τη διαχείρισή τους και άρα την τοποθέτησή τους και άρα την κερδοφορία τους μέσω του επιτοκίου και την ασφάλεια της κατάθεσης».
Σε ό,τι αφορά στην κατάσταση που βρίσκεται η χώρα σχεδόν τρεις μήνες μετά τις εκλογές ο κ. Βενιζέλος εξέφρασε την άποψη ότι η χώρα παραπαίει. Μιλώντας γιατί δεν έκλεισε τη συμφωνία με τους εταίρους η κυβέρνηση Σαμαρά, ο κ. Βενιζέλος είπε: «Δεν κλείναμε γιατί εσείς μας είχατε στερήσει την αντιπροσωπευτικότητά μας. Εσείς λέγατε στους Ευρωπαίους “αυτή η Κυβέρνηση δεν εκπροσωπεί τη χώρα, δεν νομιμοποιείται, δεν έχει ισχυρή υπογραφή”. Ποιος έχει υποστηρίξει τους ξένους δανειστές; Δυστυχώς εσείς. Ίσως χωρίς επίγνωση».
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σχολίασε και τη φημολογία περί εκλογών ή δημοψηφίσματος. Για την περίπτωση του δημοψηφίσματος σημείωσε ότι «όπως και να ονοματίσεις το δημοψήφισμα θα εκληφθεί ως δημοψήφισμα Ναι ή Όχι στο ευρώ. Άμα το προκηρύξει θα καταρρεύσει η χώρα». Για το ενδεχόμενο εκλογών ανέφερε: «εκλογές το καταλαβαίνω. Δεν σας φτάνει η πλειοψηφία που έχετε; Δεν έχετε εμπιστοσύνη στον εαυτό σας; Δεν έχετε εμπιστοσύνη στους ΑΝΕΛ; Μα είστε ομογάλακτοι αδελφοί, πλειοψηφία, πάθος, γνώση της αλήθειας, θα πάτε σε εκλογές για να παρουσιάσετε ποιο πρόγραμμα; Το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης και το αντίθετό του; Τελειώσανε τα ψέματα και αμφιθυμίες».