25 Απριλίου 2015

Οι μυστικές εισηγήσεις από «γεράκια» της ΕΚΤ για «ξαφνικό θάνατο»


Οι μυστικές εισηγήσεις από «γεράκια» της ΕΚΤ για «ξαφνικό θάνατο»
Του Ανδρέα Πετσίνη και του Βασίλη Σ. Κανέλλη
«Χτυπά κόκκινο» η έλλειψη ρευστότητας, καθώς από τις 15 Δεκεμβρίου από την ελληνική οικονομία «έφυγαν» σχεδόν 80 δισ. ευρώ, εκ των οποίων πάνω από 20 δισ. αντιστοιχούν σε repos που δεν ανανέωσαν ξένοι επενδυτές, τα 35 δισ. είναι από τη «φυγή» καταθέσεων από τις τράπεζες και 20 δισ. ευρώ είναι εκροές από το Χρηματιστήριο της Αθήνας.

Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι στο κοινό κεφάλαιο της ΤτΕ δεν υπάρχει... ευρώ καθώς 15 δισ. ευρώ διαθέσιμα φορέων και Ταμείων έχουν ήδη επενδυθεί.
Η μεγάλη «βλάβη» που έχει υποστεί η αγορά και γενικότερα η ελληνική οικονομία θα μπορούσε να καταστεί «ανήκεστος» σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές, έστω και στο παρά πέντε.
Οι εξελίξεις των τελευταίων δύο ημερών γέννησαν πρόσκαιρη αισιοδοξία για την παροχή «ομπρέλας» ρευστότητας μέχρι τον Ιούνιο, όπου και ο Β. Σόιμπλε έθεσε ως καταληκτική ημερομηνία για οριστική διευθέτηση του ελληνικού προβλήματος. Ωστόσο, οι «ρουκέτες» από τη Ρίγα της Λετονίας και τους υπουργούς Οικονομικών σε βάρος του Γ. Βαρουφάκη, χάλασαν το κλίμα κι έδειξαν ότι η χώρα κινείται στην κόψη του ξυραφιού.
Οι μυστικές εισηγήσεις από «γεράκια» της ΕΚΤ για «ξαφνικό θάνατο»
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές από τις Βρυξέλλες και τη Φρανκφούρτη, η συνέχιση της παροχής ρευστότητας και μάλιστα αυξημένης, ως αντιστάθμισμα, από τον έκτακτο μηχανισμό του ELA δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη, εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία της κυβέρνησης με τους πιστωτές της χώρας έως τις 11 Μαΐου, στην καλύτερη των περιπτώσεων έως την 30ή Ιουνίου. Η επόμενη ημέρα, με τη λήξη δηλαδή της παράτασης του προγράμματος, θα είναι πολύ κακή για την Ελλάδα, ενώ πολλοί λένε με νόημα ότι θα είναι δραματική.
Ηδη στο εξωτερικό έχουν ενισχυθεί οι «φωνές» που απαιτούν να περιοριστεί σταδιακά, αλλά δραστικά η παροχή ρευστότητας στις τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες μέσω του ELA τα οποία είναι 100 δισ. ευρώ, πόσο που αντιστοιχεί στο 61% του ελληνικού ΑΕΠ, το υψηλότερο στην Ευρωζώνη, όπως δήλωσε πρόσφατα και το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Μπενουά Κερέ.
Οι μυστικές εισηγήσεις από «γεράκια» της ΕΚΤ για «ξαφνικό θάνατο»
Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται και τα σενάρια που έχουν δει το φως της δημοσιότητας ότι σύντομα «εξαντλούνται» τα εχέγγυα που χρησιμοποιούν οι ελληνικές τράπεζες ώστε να δανειστούν ή ότι διατυπώνονται προτάσεις η ΕΚΤ να αυξήσει περαιτέρω το «κούρεμα» αυτών των εχεγγύων.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Η», που προέρχονται από ανώτατους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, παρά τις διαψεύσεις που υπήρξαν από το Μαξίμου, τα «γεράκια» έχουν ήδη προσπαθήσει να φέρουν και επισήμως το θέμα στις συνεδριάσεις του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, ωστόσο με τη… βοήθεια του Μ. Ντράγκι η εισήγηση απεσύρθη, προς το παρόν.