24 Μαΐου 2015

Να μην πληρωθεί το ΔΝΤ ζητά η Αριστερή Πλατφόρμα: “Γιατί είναι καταστροφή η έξοδος από το ευρώ;”

Σφοδρή επίθεση κατά των δανειστών και του Σόιμπλε εξαπέλυσε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης από το βήμα της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι στη "Ρίγα ζήσαμε τραγικές στιγμές" ενώ δεν δίστασε να αμισβητήσει την αισιοδοξία που υπάρχει στην κυβέρνηση για συμφωνία "Γιατί να τρομοκρατηθεί ο λαός από επιστροφή στο εθνικό νόμισμα; Μόνο εδώ ισχύει το εθνικό νόμισμα ίσον καταστροφή". Στάση πληρωμών στο ΔΝΤ ζήτησε με δισέλιδη πρόταση η Αριστερή Πλατφόρμα

«Από πού προκύπτει ότι είναι καταστροφή η έξοδος από το ευρώ και η επιστροφή στο εθνικό νόμισμα;», τόνισε μιλώντας την Κυριακή στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης.
Παράλληλα αμφισβήτησε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται κοντά σε συμφωνία, προτάσσοντας ως μείζονα εκκρεμότητα το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων.
Ο κ. Λαφαζάνης αναρωτήθηκε για το κατά πόσον συνιστά τρομοκρατία εκ μέρους της κυβέρνησης το ενδεχόμενο να μην πληρωθεί η δόση προς το ΔΝΤ και αντέταξε ότι «τρομοκρατία είναι οι εκβιασμοί των δανειστών».
Ο κ. Λαφαζάνης, οποίος καταχειροκροτήθηκε, προέταξε δε ως μείζονα εκκρεμότητα το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων αντιτασσόμενος σθεναρά στις ιδιωτικοποιήσεις λιμανιών, αεροδρομίων σιδηροδρόμων, επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας και ακίνητων του Δημοσίου, παρότι η κυβέρνηση φαίνεται ότι έχει συμφωνήσει με τους δανειστές στο θέμα αυτό. «Πού έχουμε συμφωνήσει ως τώρα; Στις ιδιωτικοποιήσεις; Έχουμε συμφωνήσει να πουλήσουμε το 51% του λιμανιού. Έπρεπε το ΤΑΙΠΕΔ να το είχαν διαλύσει… Δεν χρειάζεται το ΤΑΙΠΕΔ για να ξεπουληθεί η δημόσια περιουσία» ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι η ΚΕ «θέλει να πάρουμε μια απόφαση. Δεν πουλάμε λιμάνια τρένα αεροδρόμια. Δεν πουλάμε τα ακίνητα – φιλέτα.»
Είναι ενδεικτικό από αυτή την άποψη ότι ο επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης έστρεψε τα βέλη του προς τους ευρωπαίους εταίρους και περιορίστηκε να πει ότι εφόσον ο λαός ζήτησε να καταργηθεί το μνημόνιο πρέπει να υπάρχει έτοιμο εναλλακτικό σχέδιο στην περίπτωση που οι εταίροι επιμείνουν να εξοντώσουν τη χώρα και ότι η κυβέρνηση πρέπει να περάσει στην αντεπίθεση.
«Ο κόσμος είπε ότι πρέπει να καταργηθεί το μνημόνιο εντός Ευρωζώνης και να μη χρεοκοπήσουμε. Κι αν αυτό δεν γίνεται; Οι άλλοι κάνουν τη ρήξη, οι άλλοι επιδιώκουν να μας εξοντώσουν. Βλέπετε τον Σόιμπλε, είναι σαν το μαντρόσκυλο που επιτίθεται… Όταν δεν πάει άλλο λέμε στοπ δεν θα πληρώσουμε. Είναι αυτό καταστροφή ή αυτό που μας επιβάλλουν; Γιατί να τρομοκρατηθεί ο λαός από επιστροφή στο εθνικό νόμισμα; Μόνο εδώ ισχύει το εθνικό νόμισμα ίσον καταστροφή» παρατήρησε.
«Σαν το δικό μας τετράμηνο εκβιασμό δεν έχει δεχτεί άλλη χώρα στα χρόνια του καπιταλισμού και της αποικιοκρατίας. Αποστράγγιση αποθεμάτων-κλείσιμο στρόφιγγας… Υπάρχει συνειδητοποίηση, ή πάμε αμέριμνοι για συμφωνία;» πρόσθεσε ο υπουργός.
Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε και η τοποθέτηση του υπασπιστή του στην Αριστερή Πλατφόρμα, κ. Στάθη Λεουτσάκου ο οποίος όμως ανέφερε ότι «έντιμος συμβιβασμός δεν μπορεί να υπάρξει με ιδιωτικοποιήσεις και επιβαρύνσεις στα λαϊκά στρώματα».
Νωρίτερα, η Αριστερή Πλατφόρμα είχε καταθέσει δισέλιδο κείμενο προσθήκης στην τελική απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής με το οποίο καλεί τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να μην πληρώσει το ΔΝΤ αν συνεχιστεί, όπως αναφέρει, ο εκβιασμός από τους δανειστές. Διαβουλεύσεις ώστε να ενσωματωθεί στο τελικό σχέδιο απόφασης ώστε να προκύψει ένα ενιαίο κείμενο από την ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ
Το κείμενο της Αριστερής Πλατφόρμας

Δισέλιδο κείμενο προσθήκης στην τελική απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε την Κυριακή η Αριστερή Πλατφόρμα, με το οποίο καλεί τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να μην πληρώσει το ΔΝΤ αν συνεχιστεί, όπως αναφέρει, ο εκβιασμός από τους δανειστές.
Εν αναμονή της τοποθέτησης στην ΚΕ και του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Λαφαζάνη, το κείμενο θέσεων της Αριστερής Πλατφόρμας αναφέρει ότι οι «Θεσμοί» δεν επιδιώκουν αυτό που ορισμένοι αποκαλούν «έντιμο συμβιβασμό», αλλά «να εξωθήσουν “απροστάτευτη” την κυβέρνηση στην πλήρη υποταγή και τον παραδειγματικό διασυρμό».
Η Αριστερή Πλατφόρμα καλεί την κυβέρνηση να περάσει στην αντεπίθεση, χαρακτηρίζει «προπαγάνδα των κυρίαρχων κύκλων» την «απόλυτη καταστροφή που, υποτίθεται, θα φέρει η διακοπή αποπληρωμής του χρέους και η ενδεχόμενη έξοδος από την Ευρωζώνη».
«Η μεγαλύτερη καταστροφή για τη χώρα είναι η επιβολή νέου μνημονίου εκείνης ή της άλλης μορφής και η παράταση της εφαρμογής των προηγούμενων» αναφέρει χαρακτηριστικά η Αριστερή Πλατφόρμα και προσθέτει:
«Η κυβέρνηση, εφόσον οι θεσμοί συνεχίσουν τις επόμενες ημέρες την ίδια εκβιαστική τακτική, οφείλει να δηλώσει εδώ και τώρα ευθέως ότι [...] δεν θα πληρώσει την επόμενη δανειακή δόση στο ΔΝΤ και ότι σχεδιάζει σε οικονομικό, κοινωνικό, πολιτικό και στρατηγικό επίπεδο εναλλακτικές απαντήσεις για την πορεία της χώρας, οι οποίες θα διασφαλίζουν την εφαρμογή του προγράμματός της»
Να περάσει η κυβέρνηση άμεσα στην αντεπίθεση με ένα εναλλακτικό σχέδιο που θα στηρίζεται στις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ζήτησε με ομιλία του στην ΚΕ ο Στάθης Λεουτσάκος, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας και στέλεχος της Αριστερής Πλατφόρμας.
Συγκρατημένες ήταν και οι τοποθετήσεις των επικεφαλής των άλλων αριστερών τάσεων του Αντώνη Νταβανέλου της ΔΕΑ και του Ρούντι Ρινάλντι της ΚΟΕ, ενδεικτικό ότι τόσο οι ίδιοι όσο και τα στελέχη τους πιέζουν μεν την ηγεσία να μην υποχωρήσει και στην ανάγκη να πάει σε ρήξη, ωστόσο δεν θεωρούν ότι η ήλθε στιγμή για την δική τους ρήξη με την προεδρική πλειοψηφία.
ΠΗΓΗ