25 Μαΐου 2015

Μπακογιάννη: Αν δεν επέλθει συμφωνία, έλεγχος κεφαλαίων

Τον κίνδυνο επιβολής σεναρίου Κύπρου (χωρίς κούρεμα καταθέσεων) στην Ελλάδα, εφόσον τα επόμενα 24ώρα η κυβέρνηση και οι εταίροι δεν καταλήξουν σε συμφωνία ανέδειξε η κ. Ντόρα Μπακογιάννη, μιλώντας σε πρωινή εκπομπή τηλεοπτικού σταθμού (Αντ1).

Συγκεκριμένα, η κ. Μπακογιάννη υποστήριξε ότι ο χρόνος κυλά πλέον αντίστροφα και «αν δεν έχουμε συμφωνία μέχρι την Παρασκευή, φοβάμαι ότι το Σαββατοκύριακο που είναι και τριήμερο, θα υπάρξει έλεγχος κεφαλαίων στις τράπεζες, το λεγόμενο capital control, όπως συνέβη και στην Κύπρο».
Εν προκειμένω, η πρώην υπουργός υποστήριξε ότι θα επιβληθεί ανώτατο όριο αναλήψεων στους λογαριασμούς ιδιωτών και επιχειρήσεων, προκειμένου με αυτό τον τρόπο να αποτραπεί – λόγω του πανικού από μία ενδεχόμενη «πτώχευση» της Ελλάδας λόγω της μη καταβολής της δόσης προς το ΔΝΤ – η κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος.
Η κ. Μπακογιάννη σημειώνει σε συνομιλητές της ότι η Ελλάδα έχει μπει πλέον στην τελική ευθεία που οδηγεί είτε σε συμφωνία, είτε σε κρίση και, συνεπώς, η ίδια δεν θα μπορούσε πλέον να σιωπά καθώς άπαντες – με πρώτα τα κυβερνητικά στελέχη που εισηγούνται τη μη καταβολή των δόσεων προς το Ταμείο - θα πρέπει να σταθούν απέναντι στις ευθύνες τους. Η ίδια εκτιμά, πάντως, ότι η όποια συμφωνία θα περάσει από τη Βουλή και, μάλιστα, χωρίς σημαντικές απώλειες από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ. Κάλεσε, δε, τον πρωθυπουργό να φέρει στη Βουλή τη συμφωνία προκειμένου να ψηφιστεί από όλους και μετά να πάει την χώρα σε εκλογές με υπηρεσιακή κυβέρνηση.
ΠΗΓΗ