27 Μαΐου 2015

Ο Τσίπρας τελειώνει τον Βαρουφάκη. Το μήνυμα στους εταίρους

Να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που προκαλεί η έλλειψη αξιοπιστίας των εταίρων στο πρόσωπο του Γιάνη Βαρουφάκη προσπαθεί την εντεκάτη ώρα ο Αλέξης Τσίπρας, αναλαμβάνοντας και τυπικά τα ηνία των διαπραγματεύσεων και βάζοντας σε καραντίνα τον υπουργό Οικονομικών. Μετά τις τελευταίες δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών χθες για φόρο επί των αναλήψεων, που ανακλήθηκαν μετά, τη σημερινή του off the record αναφορά στην «τρόικα» και το διεθνές κλίμα που έχει διαμορφωθεί γύρω από το πρόσωπό του, ο πρωθυπουργός αναγκάζεται εκ των πραγμάτων να αποστείλει μηνύματα σε όλες τις κατευθύνσεις για την εγκυρότητα των προτάσεων που κομίζει στις Βρυξέλλες η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα.
Με τον τρόπο αυτό ο Αλέξης Τσίπρας απαντά στους εταίρους που κάνουν λόγω για παλινωδίες της κυβέρνησης και χαμένο χρόνο. Ο πρωθυπουργός είχε επιχειρήσει να στείλει το ίδιο μήνυμα και πριν από λίγο καιρό όταν η τηλεδιάσκεψη του Brussels Group διεξήχθη από το Μέγαρο Μαξίμου και όχι από το υπουργείο Οικονομικών ή την Τράπεζα της Ελλάδος, όπως συνηθίζεται.
Ο Αλέξης Τσίπρας συγκάλεσε χθες και την Ομάδα Πολιτικής Διαπραγμάτευσης στο Μέγαρο Μαξίμου, στην οποία συμμετείχαν και οι κκ Τσακαλώτος και Χουλιαράκης, ενώ είχε κατ ιδίαν συναντήσεις στο Μαξίμου και με άλλα μέλη της ελληνικής ομάδας διαπραγμάτευσης δίνοντας κατευθυντήριες γραμμές και εναλλακτικές λύσεις, καθώς και το τελικό κείμενο θέσεων της κυβέρνησης, επί των ανοιχτών θεμάτων.
Τα με το ζήτημα των Capital Controls να τίθεται εκ νέου επί τάπητος από στελέχη της ΕΚΤ και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τον Γιάννη Στουρνάρα να μη ζητά –μάλλον γιατί γνώριζε ότι δεν θα πάρει- αύξηση του ELA από το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ και τις ΗΠΑ να πιέζουν το ΔΝΤ να δεχθεί παράταση της πληρωμής της δόσης του δανείου που λήγει η κατάσταση είναι οριακή.
Σε αυτό το πλαίσιο και θέλοντας να επιμείνει στους όρους του παιχνιδιού ο Αλέξης Τσίπρας προσπαθεί να δώσει λύσεις και να επιδείξει ισχυρή πολιτική βούληση για την επίτευξη συμφωνίας. Στόχος του πρωθυπουργού είναι να πείσει ότι διαθέτει τα εχέγγυα για να πράξει τα όσα συμφωνεί, ώστε να μπορέσει η Άνγκελα Μέρκελ να αποδείξει εμπράκτως την αλληλεγγύη της, όπως είχε χαρακτηριστικά δηλώσει η ίδια.
Στην πραγματικότητα ο Αλέξης Τσίπρας γνωρίζει ότι είναι αδύνατον να κλείσει το ζήτημα εν συνόλω τώρα, αλλά θέλει να πείσει ότι από την πλευρά του θα πράξει άμεσα τα συμφωνηθέντα και ότι δεν φοβάται να αναλάβει το πολιτικό κόστος γι αυτά.
Αν και η αίσθηση είναι ότι κυβέρνηση και δανειστές θα ανακοινώσουν συμφωνία την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου, αυτό που επισημαίνουν τώρα ξένοι αξιωματούχοι, όπως ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, είναι ότι αυτά που καλείται να κάνει η ελληνική κυβέρνηση θα έχουν μεγάλο πολιτικό κόστος. Με αυτά τα μηνύματα, την απραξία του Μάριο Ντράγκι και τη σκληρή στάση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ο Αλέξης Τσίπρας είναι αναγκασμένος να αναζητήσει σύμμαχο στο πρόσωπο της Άνγκελα Μέρκελ, η οποία μπορεί να σώσει την κατάσταση αλλά θα ζητήσει άλλου είδους πολιτικά ανταλλάγματα.