2 Ιουνίου 2015

Κρούγκμαν: «Η κατάσταση θυμίζει παραμονές Α' Παγκοσμίου Πολέμου»

Προειδοποίηση σε Ελλάδα και Ευρώπη να καταλήξουν γρήγορα σε συμφωνία απευθύνει ο Πωλ Κρουγκμαν. 
"Υπάρχει μια αίσθηση του 1914 σε όσα συμβαίνουν, δηλαδή παραμονές του Α' Παγκοσμίου Πολέμου,
μια αίσθηση υπερηφάνειας, ενόχλησης και λάθος υπολογισμών που οδηγούν την Ευρώπη στο γκρεμό και αυτό είναι κάτι που πρέπει και μπορεί να αποφευχθεί", τονίζει σε άρθρο του στους New York Times ο γνωστός οικονομολόγος.
Είναι ξεκάθαρο τι θα γίνει ώστε να επιτευχθεί η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και δανειστών, υποστηρίζει ο αμερικανός οικονομολόγος: η χώρα να επιτύχει ένα μικρό πρωτογενές πλεόνασμα και όλα τα υπόλοιπα είναι θέμα περιτυλίγματος.
"Σε διαφορετική περίπτωση η εναλλακτική είναι να ξεμείνει η Αθήνα από χρήματα και εν μέσω μιας τραπεζικής κρίσης να αναγκαστεί να εισάγει το δικό της νόμισμα", επισημαίνει και υπογραμμίζει: 
"Οι διαπραγματεύσεις πηγαίνουν άσχημα και υπάρχει μια πραγματική πιθανότητα να συμβεί το χειρότερο".

Έλλειψη εμπιστοσύνης

Σύμφωνα με τον οικονομολόγο, ένας από τους λόγους που δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία είναι η αμοιβαία έλλειψη εμπιστοσύνης τόσο εκ μέρους της Ελλάδας που αισθάνεται ως μια κατακτημένη αποικία όσο και εκ μέρους των δανειστών που τη θεωρούν αναξιόπιστη και ανεύθυνη.
Ο Κρούγκμαν επικρίνει όσους τάσσονται υπέρ ενός Grexit, λέγοντας ότι πρόκειται για “φοβερό λάθος”, λόγω των επιπτώσεων που μπορεί να έχει στην υπόλοιπη Ευρώπη.