2 Ιουνίου 2015

ΕΚΛΟΓΕΣ, η απάντηση της κυβέρνησης στα τελεσίγραφα των δανειστών

Το δρόμο προς στις κάλπες, ακόμη και μέσα στον Ιούνιο, δείχνουν κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης, του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, έπειτα από τις πληροφορίες ότι έρχεται κείμενο – τελεσίγραφο από τους εταίρους. Οι δηλώσεις που γίνονται από το πρωί είναι «πολεμικού» χαρακτήρα με τους περισσότερους
να μιλούν πλέον ανοικτά για προσφυγή στη λαϊκή βούληση καθώς η κυβέρνηση δε μπορεί να αποδεχθεί τελεσίγραφα.
Χαρακτηριστικά είναι τα όσα ανέβηκαν στο twitter απ’ όσα είπε σε ομιλία του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, ενδεικτικά του κλίματος που είναι ιδιαίτερα βαρύ στο Μαξίμου: ««Για εμάς, η τρόικα τελείωσε με την ψήφο του ελληνικού λαού και αυτή την ψήφο τη σεβόμαστε. Εχουμε σαφή εντολή να οδηγηθούμε σε μια νέα μεταμνημονιακή εποχή. Αυτήν την εντολή θα την υλοποιήσουμε και οτιδήποτε αφορά σε τυφλές ρήξεις ή σε τελεσίγραφα ή σε επιστροφή της τρόικας δεν μας αφορά. Η κυβέρνηση δεν στέλνει και δεν δέχεται τελεσίγραφα. Δεν εκβιάζεται ούτε εκβιάζει κανέναν. Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε και συμβιβασμούς, να κάνουμε και προτάσεις, δεν δεχόμαστε τελεσίγραφα».
Ο Νίκος Νικολόπουλος μιλώντας στο Νίκο Ευαγγελάτο και στα Παραπολιτικά 90, είπε: «Η δική μου εισήγηση είναι ακριβώς αυτή και ανεξάρτητα από το τι νομίζω εγώ ότι συμφέρει τον τόπο τα πράγματα οδηγούνται εκεί (σ.σ. σε εκλογές).
Πρόσθεσε ότι με πολιτική απόφαση του τιμονιέρη που είναι ο Τσίπρας στις 28 Ιουνίου θα κληθεί ο κόσμος να απαντήσει ποιόν θεωρεί καλύτερο να διαπραγματευθεί οριστικά την συμφωνία.

Είπε ακόμα ότι αυτή την εισήγηση δεν την ενστερνίζεται και ο Πάνος Καμμένος και πρόσθεσε ότι: «Νομίζω ότι το εκλογικό αποτέλεσμα θα δώσει επιλογές που σε συνδυασμό με όσα συμβαινουν στην Ευρώπη θα αλλαξουν και τον ρου της ιστοριας». Όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο άλλοι νομίσματος απέφυγε να απαντήσει.
Ο Νίκος Φίλης μιλώντας στο Πρωινό ΑΝΤ1 μίλησε ξεκάθαρα για εκλογές στην περίπτωση που η συμφωνία δεν στηριχθεί από την κυβερνητική πλειοψηφία.
Για ακόμη μια φορά στο τραπέζι της πολιτικής συζήτησης των τελευταίων ημερών πέφτει η απώλεια της δεδηλωμένης της κυβέρνησης στη Βουλή λόγω μιας συμφωνίας που θα περιλαμβάνει σκληρά μέτρα και δεν θα ψηφιστεί από κάποιους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ή των ΑΝ.ΕΛ.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ πάντως ξεκαθάρισε ότι είναι βέβαιος ότι η συμφωνία που θα φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή θα είναι στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης και προς το συμφέρον του λαού και έτσι θα στηριχθεί από όλους τους κυβερνητικούς βουλευτές.

''Όταν εκλέγεσαι δεν παίρνεις λευκή επιταγή. Αν επιτευχθεί συμφωνία που δεν συνιστά έντιμο και προωθητικό συμβιβασμό, θα πρέπει να ερωτηθεί ο λαός πριν την υπογράψουμε'' δήλωσε πριν από λίγο ο υπουργός Εργασίας στο ΣΚΑΪ.
Αμέσως μετά ο Π. Σκουρλέτης πρόσθεσε: Πλέον έχουμε περάσει στην χορεία των πολιτικών αποφάσεων, τη λύση θα τη δώσει η πολιτική ηγεσία της Ευρώπης. Η ελληνική κυβέρνηση έχει δώσει το μάξιμουμ των υποχωρήσεων δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια υποχωρήσεων πλέον. Οι άλλες πλευρές συμπεριφέρονται σαν κυβερνήτες''.
 «Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι με τα ξεπουλήματα» είπε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι ειδικά για το λιμάνι του Πειραιά «πρέπει να λυθούν επείγοντα και σοβαρά ζητήματα». Αυτό δήλωσε ο υπουργός Ναυτιλίας, Θ. Δρίτσας για τις ιδιωτικοποιήσεις που αποτελούν απαίτηση των δανειστών.