10 Φεβρουαρίου, 2015

ΥΠΟΙΚ: Αλλαγή της ρύθμισης των 100 δόσεων

Τις βελτιώσεις στη ρύθμιση των 100 δόσεων ανακοινώνει το υπουργείο Οικονομικών. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας τόνισε σε δηλώσεις του σε πρωινή εκπομπή του MEGA πως θα υπάρξουν αλλαγές στη ρύθμιση των 100 δόσεων με τρόπο που θα αντιμετωπίζει τις «δυσκαμψίες».
Στις σημαντικότερες αλλαγές προβλέπεται ότι θα μπορούν να ενταχθούν χρέη άνω του 1 εκ. ευρώ ενώ αναμένεται να καταργηθεί και το διαρκές αυτόφωρο για όσους χρωστούν στο Δημόσιο. Υπενθυμίζεται ότι η μη πληρωμή χρέους 5.000 ευρώ και άνω για διάστημα άνω των 4 μηνών αποτελεί διαρκές αυτόφωρο που σημαίνει σύλληψη εφόσον εντοπισθεί ο οφειλέτης από τις αρχές.
Η νέα ρύθμιση θα προβλέπει ότι:
1. Μπορούν να ενταχθούν χρέη άνω του 1. εκατ. ευρώ που σήμερα εξαιρούνται.
2. Οι δόσεις θα συνδέονται με το εισόδημα του κάθε οφειλέτη
3. Οι 100 δόσεις αφορούν όλους τους οφειλέτες (εφόσον πληρούνται οι προυποθέσεις) ακόμα και όσους έχουν χρέη άνω των 15.000 ευρώ. Σήμερα σε 100 δόσεις αποπληρώνονται οφειλές μέχρι 15.000 ευρώ και σε 72 οφειλές έως 1 εκατ. ευρώ.
4. Διατήρηση του επιτοκίου στο 4,56%
5. Θα πρέπει να έχουν υποβληθεί οι δηλώσεις ΦΠΑ ή εισοδήματος.
Κατά την διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων ο κ. Τσίπρας προανήγγειλε τη θέσπιση 100 δόσεων για τη διευκόλυνση εξόφλησης των οφειλόμενων χωρίς γραφειοκρατικές προϋποθέσεις και βραδείς διαδικασίες, αλλά και την άμεση κατάργηση της ρύθμισης που μετατρέπει το αδίκημα της μη πληρωμής χρεών προς το Δημόσιο σε διαρκές.

«Ο νόμος θα εφαρμόζεται, αλλά με όλες τις δικονομικές εγγυήσεις που προστατεύουν κατοχυρωμένα δικαιώματα», ανέφερε.
Πηγή: http://www.imerisia.gr/