13 Φεβρουαρίου 2015

Mέχρι την Τετάρτη η νέα ρύθμιση οφειλών σε εφορίες και ταμεία

Το αργότερο μέχρι την Τετάρτη, αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί οι διατάξεις για τη νέα ρύθμιση οφειλών σε εφορίες και ταμεία, που επεξεργάζεται η αναπληρώτρια υπουργός Νάντια Βαλαβάνη, προκειμένου να αρχίσει η υποδοχή αιτήσεων για ληξιπρόθεσμες οφειλές και να στηριχθούν τα έσοδα.


«Στη σχεδιαζόμενη ρύθμιση που προωθείται από το υπουργείο Οικονομικών, θα περιλαμβάνονται χρέη προς το Δημόσιο που έχουν λήξει στις 31/12/2014». Αυτό αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι στη ρύθμιση των 100 δόσεων, θα μπορούν να ενταχθούν στο εξής και οι οφειλές που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες από την 01/10/2014 μέχρι και 31/12/2014. Οι οφειλές αυτές, με το ισχύον καθεστώς, μπορούσαν να ρυθμιστούν μόνο μέσω της πάγιας ρύθμισης δηλαδή σε 12 μηνιαίες δόσεις.

Επείγοντα χαρακτήρα έχει η ρύθμιση οφειλών προς τα ταμεία δεδομένου ότι το έλλειμα του συστήματος για το 2015 εκτιμάται σε 1,1 δισ. ευρώ ενώ τουλάχιστον άλλα 850 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι θα απαιτηθούν για τις προωθούμενες αλλαγές (13η σύνταξη, πάγωμα μειώσεων στα επικουρικά).

Η αρχή στις νομοθετικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης θα γίνει με τα μέτρα αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης που θα έρθουν στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα κι εκεί θα συμπεριληφθούν με τη μορφή τροπολογιών όλες οι επείγουσες διατάξεις για τα έσοδα και τα ταμεία.

http://www.tanea.gr/