11 Φεβρουαρίου 2015

Σαμαράς: Θέλουμε η κυβέρνηση να πετύχει αλλά δεν θα σας αφήσουμε να ρίξετε τη χώρα στα βράχια

"Παραλάβαμε μια πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση, αλλά παραδώσαμε χώρα στα πόδια της" είπε από το βήμα της Βουλής ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ ότι εξαγγέλει όσα έχει κάνει ήδη η κυβέρνηση του.

Θέλουμε να πετύχει η κυβέρνηση, όπως όλοι όσοι αγαπάνε την πατρίδα, δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας στη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης της κυβέρνησης.
«Αλλά δεν θα αφήσουμε να πέσει η χώρα στα βράχια» συνέχισε.
Ο πρόεδρος της ΝΔ υπενθύμισε την κακή οικονομική κατάσταση που βρισκόταν η χώρα πριν από 2,5 χρόνια -έλλειμμα και βαθιά ύφεση- τονίζοντας ότι η χώρα που παρέδωσε είχε ρυθμό ανάπτυξης 1% το 2014, καθώς και πρωτογενές πλεόνασμα, ενώ η ανεργία βρισκόταν σε πτωτική πορεία.
Σχολιάζοντας την προτροπή ΣΥΡΙΖΑ να πληρώσει ο κόσμος τις φορολογικές του υποχρεώσεις., υπενθύμισε τις παραινέσεις, τόσο του πρωθυπουργού όσο και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ να μην πληρώσει ο κόσμος τον ΕΝΦΙΑ.
«Τώρα λέτε για το καλό της πατρίδας. Τότε δεν υπήρχε πατρίδα;» αναρωτήθηκε.
«Παραλάβαμε μια πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση, αλλά παραδώσαμε χώρα στα πόδια της» υπογράμμισε.
Σχολιάζοντας τις συνεχείς αναφορές στελεχών της νυν κυβέρνησης ότι η χώρα δεν διαπραγματευόταν επί των ημερών της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, υπενθύμισε το πλαίσιο στο οποίο κινείτο η κυβέρνηση, λόγω της βαθιάς ύφεσης και του υψηλότατου ελλείμματος.
«Όταν έχεις 9% έλλειμμα και 7% ύφεση, τα περιθώρια να διαπραγματευθείς είναι ασφυκτικά» εξήγησε.
Σχετικά με το mail Χαρδούβελη, παρατήρησε: «Μάλλον δεν το έχετε διαβάσει. Γιατί η κυβέρνησή μας δεν συμφώνησε με κανένα από τα μέτρα που ζητούσε η τρόικα».
Αναφερόμενος στα όσα είπε ο υπουργός Οικονομικών περί 70% αποδοχής των μέτρων του μνημονίου, ο κ. Σαμαράς είπε ότι η κυβέρνησή του δεν είχε αποδεχθεί περισσότερο από το 63%, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ότι τώρα συναινεί με μέτρα για τα οποία κατηγορούσε τα στελέχη της προηγούμενης κυβέρνησης για «δωσίλογους» και «πουλημένους».
Παράλληλα, υπενθύμισε την αναφορά του πρωθυπουργού ότι δεν επιθυμούσε παράταση του μνημονίου. «Αν είχαμε ζητήσει 6 μήνες παράταση, σήμερα θα μας λέγατε ότι σας δέσαμε τα χέρια. Και σε κάθε περίπτωση, αν θέλετε παράταση για 4 μήνες, γιατί δεν την ζητάτε; Τι φοβάστε;»
Για τα μέτρα της κυβέρνησης κατά της ανθρωπιστικής κρίσης, ο κ. Σαμαράς είπε ότι αν η χώρα έμενε στην πορεία που είχε χαράξει η κυβέρνησή του θα ερχόταν σταδιακά η ανακούφιση για τους πολίτες.
«Πουθενά δεν υπάρχει το μαγικό κουμπί για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, αλλά όταν υπόσχεσαι τα πάντα σε όλους, στο τέλος κινδυνεύεις να μην μπορείς να δώσεις τίποτα».
Ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ακόμα ότι αν και νομικά δεν μπορεί μία χώρα να φύγει από το Ευρώ, ωστόσο, μπορεί να δημιουργηθούν τόσο ασφυκτικές συνθήκες ρευστότητας στην οικονομία, που τελικά μια χώρα να αναγκαστεί να αποχωρήσει.
Αναρωτήθηκε επίσης πού είναι η συμμαχία του Νότου, στην οποία αναφερόταν ο κ. Τσίπρας προεκλογικά, με δεδομένη την άρνηση της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, αλλά και τη στάση που τήρησε η Ιταλία και η Γαλλία.
Κατηγόρησε επίσης τον κ. Τσίπρα ότι στη 1,5 ώρα των προγραμματικών του δηλώσεων δεν αναφέρθηκε στην ανάπτυξη.
«Η αξιολόγηση στο Δημόσιο είναι λιτότητα; Οι ιδιωτικές επενδύσεις που γίνονται σε όλο τον κόσμο είναι λιτότητα; Αυτά που πολεμάτε δεν είναι λιτότητα είναι ανάπτυξη» τόνισε.
Ο κ. Σαμαράς εξέφρασε την αντίρρησή του για την αύξηση του κατώτατου μισθού, λέγοντας ότι θα οδηγήσει σε αύξηση της ανεργίας, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ θα οδηγήσει σε υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης.
“Μυρίζουν πρόσθετοι φόροι, αν καταργήσετε τον ΕΝΦΙΑ” είπε χαρακτηριστικά, ενώ αναρωτήθηκε αν η κυβέρνηση θα στηρίξει το πρόγραμμα ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.
Κάλεσε μάλιστα την κυβέρνηση να προχωρήσει σε εξεταστικές επιτροπές, διαβεβαιώνοντας ότι η ΝΔ δεν έχει να φοβηθεί τίποτα. «Κάντε και 6 και 16 επιτροπές. Προσέξτε μην ειναι πυροτεχνήματα αποπροσανατολισμού για τα δικά σας αδιέξοδα» τόνισε.
Πηγή: in.gr