10 Φεβρουαρίου 2015

Βόμβα από τη Bild: Μήπως οι Ελληνες δικαιούνται πράγματι αποζημιώσεις;

Στην απαίτηση της ελληνικής κυβέρνησης για την καταβολή των αποζημιώσεων για το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο αφιερώνει δημοσίευμά της η γερμανική εφημερίδα Bild.

Στο άρθρο της με τίτλο «Μήπως οι Έλληνες δικαιούνται πραγματικά αποζημιώσεις;», ξεκινά με τη θέση ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θέλει να χρηματοδοτήσει το κοινωνικό πρόγραμμά του με τα δισεκατομμύρια από τις γερμανικές αποζημιώσεις.
«Η Αθήνα έχει την ηθική ευθύνη να ζητήσει τις επανορθώσεις από το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια των προγραμματικών του δηλώσεων στη Βουλή.
Η Bild κάνει μία ιστορική αναδρομή στο 1960 οπότε η Γερμανία υπέγραψε μία συνθήκε με την Ελλάδα για «κλείσιμο» του θέματος και σύμφωνα με την οποία η Γερμανία θα έπρεπε να καταβάλει 115 εκατ. μάρκα.
Ωστόσο, δεν συμπεριελήφθη ένα αναγκαστικό δάνειο ύψους 476 εκατομμυρίων μάρκων του 1942 προς χάριν του ναζιστικού καθεστώτος και το οποίο δεν εξοφλήθηκε προς την Αθήνα. Γι αυτό και η Ελλάδα φωνάζει για αυτά τα 11 δισ. ευρώ.

«Δικαιούται η Αθήνα τα χρήματα; Ηγερμανική κυβέρνηση λέει: Όχι. «Το ζήτημα με τις αποζημιώσεις έχει κλείσει από το 1960. 70 χρόνια μετά τον πόλεμο έχουν χάσει το δικαίωμά τους για αποζημιώσεις», εξηγεί το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών.

Πηγή:msn.com/gr