8 Φεβρουαρίου 2015

Αλ. Τσίπρας: Δεν δικαιούμαστε να ζητήσουμε παράταση μνημονίου

Έχουμε σχέδιο ρεαλιστικό, έχουμε στρατηγική διαπραγματευτική και το κυριότερο δεν έχουμε καμία άλλη δέσμευση πέραν του να υπηρετήσουμε το εθνικό συμφέρον, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ανεβαίνοντας στο βήμα της Ολομέλειας της Βουλής και ανοίγοντας την τριήμερη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησής του.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι αμετάκλητη απόφαση της κυβέρνησης είναι να τιμήσει και εφαρμόσει στο σύνολό τους τις προεκλογικές δεσμεύσεις. «Η δέσμευση είναι αδιαπραγμάτευτος πυρήνας της πολιτικής μας. Είναι θέμα τιμής, αξιοπιστίας και σεβασμού της δημοκρατίας», τόνισε.
«Μετά από 5 χρόνια μνημονιακής βαρβαρότητας, ο λαός δεν αντέχει άλλη ματαίωση», σημείωσε ο Πρωθυπουργός, κάνοντας λόγο για πολιτικό, οικονομικό και ηθικό αδιέξοδο στο οποίο είχε οδηγηθεί η χώρα. 
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι αντιλαμβάνεται την σκληρή διαπραγμάτευση με τους εταίρους, σημείωσε πως έχει συναίσθηση των δυσκολιών, ωστόσο «δεν μπορεί η κυβέρνηση να ζητήσει παράταση του μνημονίου, δεν μπορεί να ζητήσει παράταση του λάθους και της καταστροφής». "Πρέπει να συγκρουστούμε με τις παθογένειες και τιις δυσλειτουργίες στο εσωτερικό της χώρας". 

Αναπτύσσοντας τους άξονες της πολιτικής που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός ανέφερε:
«Η ανάκτηση της λαϊκής κυριαρχίας της χώρας, η αποκατάσταση του ισότιμου ρόλου της μέσα στο θεσμικό πλαίσιο της ΕΕ, η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, η αποκατάσταση της αξιοπρέπειας του λαού, η κοινωνική δικαιοσύνη και η πολιτισμική αναγέννηση της Ελλάδας, είναι οι βασικοί στόχοι της κυβέρνησης κοινωνικής σωτηρίας που συγκροτήσαμε αμέσως μετά τις εκλογές», Ενώ  παράλληλα σημείωσε την αμετάκλητη απόφαση να τιμήσουν  τις προεκλογικές προγραμματικές δεσμεύσεις. 
Δηλώνοντας πως νιώθει αισιοδοξία, υπογράμμισε πως η κυβέρνηση καταθέτει επιτέλους προτάσεις, δεν δέχεται εντολές με ηλεκτρονική αλληλογραφία, αφήνοντας αιχμές για την προηγούμενη κυβέρνηση.
Παράλληλα, έστειλε μήνυμα προς τους εταίρους ότι η κυβέρνησή του θα σεβαστεί τις ευρωπαϊκές συνθήκες όχι όμως τη λιτότητα και έκανε λόγο για έτοιμο συγκεκριμένο σχέδιο με ρεαλιστικές προτάσεις που θα οδηγήσει στην ανάταξη της χώρας. «Δεν έχουμε στόχο να απειλήσουμε καμία ισορροπία στην Ευρώπη. Σεβόμαστε το σύμφωνο σταθερότητας όχι όμως τη λιτότητα. Δεν γράφουν μνημόνια και λιτότητα οι ευρωπαϊκές συνθήκες. Η κυβέρνηση δεν δικαιούνται να ζητήσει παράταση του μνημονίου και παράταση της λιτότητας. Δεν δικαιούται να ζητήσει την επέκταση ενός προγράμματος λιτότητας που αποδοκιμάστηκε πρόσφατα από τον ελληνικό λαό προκειμένου να εξυπηρετηθεί ένας τακτικός ελιγμός πολιτικών δυνάμεων εντός της χώρας» υπογράμμισε.
Ο πρωθυπουργός παρουσίασε το πλαίσιο του εθνικού σχεδίου για την στήριξηξ των μιοκρομεσαίων επιχειρήσεων, προτάσεις για την διασφάλιση των εργαζομενων, σαρωτικές μεταρρυθμίσεις στην δημόσια διοίκηση, για την καταπολέμηση της διαφθοράς, την κατασπατάληση του δημοσίου συμφέροντος, σεβασμό στο περιβάλλον και σταθερή φορολογία.
Αναλυτικότερα οπι προγραμματικές δηλώσεις περιλαμβάνουν:
- δωρεάν, σίτιση, παροχή ρεύματος, στέγης και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε όλες τις οικογένειες που έπεσαν θύματα της μνημονιακής βαρβαρότητας. 

- την πρόσληψη των σχολικών φυλάκων και των καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών, η αποκατάσταση των απολυμένων των ΑΕΙ και ΤΕΙ.
-  κατάργηση προνομίων υπουργών και βουλευτών, "όχι για να τα ιδιοποιηθούμε. Καταργούνται προκλητικές σπατάλες και στρατιές συμβούλων". "Δίνουμε εντολή να πουληθούν κυβερνητικά αυτοκίνητα που κοστίζουν προκλητικά ποσά, άνω των 700.000 ευρώ", υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. Ανακοίνωσε τον περιορισμό του προσωπικού του Μεγάρου Μαξίμου κατά 30% και της αστυνομικής φρουράς του Πρωθυπουργού κατά 40%. Ενώ σημείωσε πως το παράδειγμα του λιτού βίου, πρέπει να ξεκινήσει από την ίδια τη κυβέρνηση. "Είμαστε αποφασισμένοι να επιβάλουμε νέο ύφος & ήθος εξουσίας".
- νέος κώδικας για τους δημοσίους υπαλλήλους και αξιολόγηση με αντικειμενικά και αξιοκρατικά κριτήρια στο Δημόσιο. Απλοποίηση, αξοιποίηση της τεχνολογίας και καλύτερη εξυπηρέτηση σε δημόσιες υπηρεσίες. Μείωση της γραφειοκρατίας και αναγκαία μηχανοργάνωση. 
-στήριξη της αυτοδιοίκησης με νέο θεσμικό πλαίσιο με ριζική αναθεώρηση του Καλλικράτη.
- την μάχη ενάντια στη φοροδιαφυγή και τη φοροαποφυγή με άμεση κινητοποίηση του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, ώστε να ελεγχθούν κατά προτεραιότητα οι λίστες των μεγαλοκαταθετών και σύσταση ελέγχου τελωνμείων για πάταξη λαθρεμπορίου καπνού και πετρελαίου.
- σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα μνημόνια εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, «για να εξεταστεί ψύχραιμα το κατά πόσον υπάρχουν ευθύνες για την πορεία της χώρας και όχι για λόγους πολιτικής αντεκδίκησης».
-ανασύσταση της ΕΡΤ από μνηδενική βάση «χωρίς κάστες προνομίων, χωρίς προκλητικές αμοιβές», ενώ παράλληλα ανακοίνωσε νέο θεσμικό πλαίσιο για τον έλεγχο ραδιοτηλεοπτικών σταθμών και άλλων ΜΜΕ». 
- η αστυνομία δεν θα έχει το ρόλο της καταστολής των λαϊκών κινητοποιήσεων, αλλά θα εγγυάται την προστασία από το έγκλημα & την ασφάλεια των πολιτών. Σε Υπηρεσία Προστασίας Εθνικής Κυριαρχίας μετονομάζεται η ΕΥΠ, η οποία θα ασχολείται με θέματα εξωτερικής ασφάλειας.
- για πρώτη φορά μια απλή Διεύθυνση Μετανάστευσης μετατρέπεται σε Υπουργείο, και προτεραιότητα την άμεση ψήφιση νόμου για την απόδοση ιθαγένειας σε παιδιά μεταναστών δεύτερης γενιάς. 
- μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος, ενιαία φορολογική κλίμακα χωρίς αστερίσκους και αφορολόγητο σε εισοδήματα έως 12.000 ευρώ. "Δεσμευόμαστε να επεξεργαστούμε και να υιοθετήσουμε ένα σταθερό, απλό και δίκαιο φορολογικό σύστημα που θα κατανέμει ισότιμα τα βάρη". Καταργείται ο ΕΝΦΙΑ από το 2015 και αντικαθίσταται από Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας. Ωστόσο σε αυτό το σημείο ο πρωθυπουργός κάλεσε τους πολίτες να καταβάλλουν τον φόρο του 2014.
- άμεση αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, τριετιών, επεκτασιμότητας συμβάσεων, διαιτησίας.  Ο πρωθυπουργός στην ομιλία του δεσμεύεται να τερμαστιστούν "οι πολιτικές ασυδοσίας των εργοδοτών, την ακραία εκμετάλλευση, τον εξευτελισμό των εργαζομένων. Η ανταγωνιστικότητα δεν μπορεί να στηριχτεί στην φθηνή εργασία, αλλά στην καινοτομία.
- στήριξη ιδιωτικών επενδύσεων που μπορούν να παίξουν κομβικό ρόλο στην παραγωγική ανασυγκρότηση. «Δεν ξεπουλάμε τα δίκτυα και τις υποδομές της χώρας που αποτελούν εθνικό κεφάλαιο, τον φυσικό και ορυκτό μας πλούτο».

- ίδρυση αναπτυξιακής τράπεζας
- δέσμευση για κατώτατο μισθό στα 751 ευρώ, σταδιακά έως το 2016
- καμία μείωση των επικουρικών συντάξεων, επανέρχεται το μέτρο για την επανναχορήγηση της 13ης σύνταξης για όσους λαμβάνουν μέχρι 700 ευρώ μηνιαίως. 
- ίδρυση Ταμείου Εθνικού Πλούτου και Κοινωνικής Ασφάλισης.
- απαγόρευση κάθε πλειστηριασμού πρώτης κατοικίας.
- δημοκρατική αναδιάρθρωση του συστήματος Υγείας, καταπολέμηση της διαφθοράς στις προμήθειες υλικού.
- καταργείται η Τράπεζα Θεμάτων για το Λύκειο, καταργούνται τα Συμβούλια Διοίκησης στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Ιδιαίτερο βάρος δίνεται στην προώθηση της Έρευνας με τον ορισμό αρμόδιου αναπληρωτή Υπουργού.
- ειρηνική επίλυση των διαφορών με τις γειτονικές μας χώρες. Διεκδίκηση του κατοχικού δανείου και των πολεμικών επανορθώσεων για τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο από τη Γερμανία. Παράλληλα, «μακριά από εμπορικούς πολέμους», ανέφερε ο κ. Τσίπρας, αναφερόμενος εμμέσως στις κυρώσεις της Ε.Ε. κατά της Ρωσίας.
http://www.kathimerini.gr/